Facebook hozzászólás
314

Az álom kezdete – Mandur Lászlóval

Meghökkentő és mellebvágó kiállítással lepte meg a fotóművészet kedvelőit Mandur László. Mystic Dreams – Holocaust címmel nyitott tárlata szeptember végéig látható a budapesti Bálint Házban a Zsidó Kulturális Fesztivál programjaként.   

Mistic Dreams Holocaust - kiállítás képei, Fotó: László Márta
Mystic Dreams – Holocaust – kiállítás képei, Fotó: László Márta

Formailag és tartalmilag is átértelmezett archív képeket láthatunk. Mandur László a deportálást dokumentálta sajátos módon. A vörös és fekete árnyalataival újragondolt felvételek mellbevágóan erősítik fel a borzalmakat. A technikai megoldással szinte háromdimenziós felvételeket láthatunk. Talán éppen ez adta az ötletet, hagy a táralt megnyitóján nemcsak az újragondolt felvételeket láthatták az érdeklődők, hanem egy zenés, a fotókból összeállított, diaporfámára emlékeztető előadást is. Olyan erős hatással volt mindenkire a produkció, hogy befejezése után is még percekig csendben, mozdulatlanul ültek-álltak az emberek.

Mandur Lászlóval, Kép: Marczis Kriszta
Mandur Lászlóval, Kép: Marczis Kriszta

Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora szerint nem dokumentumkiállításról van szó.

– Egy önálló, független fotóművész, aki régebben politikus volt, de hál’ Isten ebből a cipőből kilépett, azt gondolta, hogy a saját művészi eszközeivel hozzá akar tenni ahhoz, hogy az új generációknak – hiszen már három generáció nőtt fel a holokauszt óta – újra és újra meg kelljen tapasztalnia azt, hogy milyen kegyetlen az ember, és hogy milyen hihetetlen bántó dolog a közöny. –

Mandur László pedig így fogalmazott a meghívóban: ” Képekben élünk. Látott, láttatott, valós és képzelt világok. Vágyak, remények, félelmek, rémképek… Múlt, jelen, jövő. Ezekről álmodunk. Nyomasztó múltból egy szebb jövőt. Ez a kiállítás az álom kezdete.”

Kedves Mandur László! Legyen így!

Múzeumban a Pink Floyd különleges világa
Korábban nem látott koncertfelvételeket, 350 tárgyat, hangszereket és kéziratokat is bemutat a Pink Floyd zenekarról szóló tárlatán a londoni Viktória és Albert Múzeum. A kiállítást jövőre láthatjuk. A részletekért kattints ide!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!