Facebook hozzászólás
299

Az Akasztottak november 4-én megszólalnak…

A Magyar Nemzeti Galéria november 4-én, a nemzeti gyásznapon Dés László zenedarabjával tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatainak emléke előtt.

A század emlékműve – állítják sokan Böröcz András Akasztottak című szoborkompozíciójáról. A Szépművészeti Múzeumban őrzött, tizenhét platánfából faragott figura azonban nem csak szobor, egyben hangszer is. A megnyúlt, groteszk tartásba merevedett, nyakuknál fogva felakasztott üreges törzsek dobok, amelyeket meg lehet szólaltatni.

14681754_10154594820953245_4426589061244306378_n
Böröcz András: Akasztottak Kép: mng facebook oldala

A New Yorkban élő szobrász 1990-ben egy zeneszerző segítségével készítette el a 17 akasztott embert ábrázoló szoborcsoportját, amelyek megütve különböző hangot adnak. Dés László 1997-ben darabot írt a „szoborcsoportra”, ütőhangszeresek mellett vonósok és énekes közreműködésével, amelyet 1999-ben már láthatott-hallhatott a közönség.

Közreműködik:
Baksai Réka / hegedű -Radics Ádám / hegedű -Osztrosits Eszter /brácsa-Zétényi Tamás / cselló – Fábry Boglárka / ütőhangszer – Janca Dániel / ütőhangszer – Kiss Helga / ütőhangszer – Varga Zoltán Mihály / ütőhangszer -Leila Martial (Franciaország) / ének – Dés András / ütőhangszerek

„A hangok adottak, a szobrok mindegyikének különböző hangja van. Nem tiszta hangok ezek, de éppen ez benne az izgalmas és adekvát a darab tartalmi részével: nagyon nyersek és viszonylagosak. Mintákat vettem belőlük, és felállítottam egy relatív hangmagassági sorrendet. Néhány szobor, más-más helyen megütve különböző magasságú hangokat ad, így a tizenhét szobor összesen huszonöt hangon szólal meg a darabban – mondta a mű bemutatásakor Dés László.

November 4-én a Magyar Nemzeti Galériában az 1999-ben bemutatott előadás némileg átdolgozott és bővített változata hangzik el. További információk az mng.hu-n.

„A darab ugyanúgy szól az életről, mint az erőszakos halálról, játékról és szenvedésről, ártatlanságról és gyilkolásról – a mindenkori áldozatokért.” (Dés L)

Volt egy tánc… Erre emlékezünk
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. Mi így emlékeztünk az 1956-os eseményekről.

 

 

 

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!