Facebook hozzászólás
565

Aranyozott díszkötést kaptak IV. Béla lányai

Aranyfóliával és dombornyomással díszített, sorszámozott, speciális változatban, limitált példányszámban, szintén sorszámozott feketenyomatként is megjelenik a Magyar Szentek és Boldogok V. bélyegkisív Szent Margit, Szent Kinga és Boldog Jolánta. 

A Magyar Szentek és Boldogok V. alkalmi bélyegkisív alapváltozata is különleges műalkotás, azonban a témakört a Magyar Posta – az előző évekhez hasonlóan – kiemelt figyelemmel kíséri, ezért ezt a bélyeget az alapkiadás grafikájával megegyező speciális és feketenyomat változatban is megjelentette.

Magyar Szentek és Boldogok V. , Kép: Magyar Posta
Magyar Szentek és Boldogok V. , Kép: Magyar Posta

A kisíven bemutatott Szent Margitot, Szent Kingát és Boldog Jolántát az kapcsolja össze, hogy mindannyian IV. Béla király, a magyarországi tatárjárás utáni újjáépítés okán második honalapítóként tisztelt uralkodó lányai. Életükre nagy hatással volt a kor szegénység-ideálja és nagynénjük, Szent Erzsébet példája.

Magyar Szentek és Boldogok díszkötésben, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A választott ábrázolásmód, továbbá az alkalmazott dombornyomás és aranyfólia-nyomdatechnika is erősíti és kiemeli a személyeket körülvevő glória ragyogását, ezzel is segíti a tisztelet kifejezését, amit a látvány befogadásával minden bélyeggyűjtő átélhet.

A sorszámmal ellátott bélyegszett háromezer példányban készült, ami az alapváltozatot, az 1 és 3000 között sorszámozott speciális változatot és a feketenyomatot tartalmazza. A szett, a speciális változat és a feketenyomat sorszámai azonosak.

(A bélyegszettben található feketenyomat postai díjak lerovására nem használható!)

Újabb zsinagógák kaptak bélyeget
A győri és a pécsi zsinagóga oltára és belső részletei szerepelnek a Magyar Posta magyarországi zsinagógákat bemutató bélyegsorozatának idei kiadásán. A két címletből álló bélyegsoron, illetve az alkalmi borítékokon jellegzetes díszítő elemek láthatók. Nagy Péter bélyegtervező grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!