Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 30. 13:00 | PP-Eletforma

BÁLI VILÁG

Amikor a legjobb séfek egy szál csírán vitatkoznak

Egyetlen falat harcsa tálalásának tökéletesítése, a szalvéta hajtogatási módjának kiválasztása, a borok optimális hőfokának és dekantálási időtartamának beállítása is a 11. Magyar Borok Bálját megelőző negyedik hét feladata. Sztárséfekkel, gasztromágusokkal, és a bál törzsvendégeivel lestünk a kulisszák mögé.

Egy olyan nagy presztízsű esemény, mint amilyen a Magyar Borok Bálja, rendszerint profi rendezvényszervezők összehangolt csapatmunkájának eredménye. Bálozóként persze sokszor még csak elképzelni sem tudjuk, hogy milyen komoly beszélgetések következménye lehet például egyetlen falat rántott harcsa elkészítése és tálalása.

Tízszemélyes asztalnál a próbavacsora résztvevői kóstolgatnak, Kép: Pintér Árpád

Próbavacsora, fotó Pintér Árpád

A február 27-i 11. Magyar Borok Bálja második, egyben utolsó próbavacsoráján a kreatív séf, az RTL Klub műsorából is ismert Bernáth József, és a rendezvény helyszínét adó Hotel InterContinental Budapest séfje, Gullner Gergő egy asztalnyi vendég, azaz tíz ember előtt mutatta meg, mit tud. A bál néhány törzsvendége, a főszervezők, a Vinoport Online Bormagazin főszerkesztője, Bánlaki D. Stella, a bál egyik borát adó Vida Pincészet fiatal borásza, Vida Péter, valamint a Kiosk, a Babel, és a Terasz éttermek mögött álló gasztromágus, Hlatky-Schlichter Hubert mondott aztán véleményt.

Díszesen terített asztalon, fehér tányéron a brandade, Kép: Pintér Árpád

Brandade, fotó: Pintér Árpád

Hány szál búzacsíra kell egy tökéletes brandade tetejére?

A menü gyakorlatilag már az első próbavacsorára körvonalazódott, és mostanra azt a néhány dolgot is módosították, amit a tesztelők korábban kértek. Olyan apróságok tették tökéletessé a menüsort, mint hogy fűszeresebb lett a majonéz a Garamvári pezsgőhöz kínált halon, vagy hogy a falatka camambert mellett az endíviát radicchióra cserélték. A zsemlegombóc alja magába szívja a gomba szaftját, de a teteje roppan, a mandulából és borsból álló kis csokor pedig megfűszerezi az egyébként natúr steaket. De még olyan jelentősebb módosításokat is vállalt a két séf, mint a kellevélbe töltött libaragu tálalásának teljes megváltoztatása, vagy a gombapörkölt elkészítésének módja.

A gasztronómia terén hatalmas tapasztalattal rendelkező Hlatky-Schlichter Hubert viszont ezután sem félt véleményt nyilvánítani és tanácsokat adni. Kiderült, a profik még arról is tudnak vitatkozni, hogy pontosan hány szál búzacsíra kell egy egyébként tökéletes brandade tetejére. A konyhában talán vérre megy a harc, de az asztalnál már biztosan nem: Hubert és a két séf régóta jó ismerősök, az ilyesmi náluk nem adhat okot örök haragra.

Tudtad, hogy már a báloknak i s van szövetsége?
A polgári hagyományok iránti elköteleződés jegyében megalakult a Magyar Bálok Szövetsége. Az összefogás olyan báli szervezőket tömörít, amelyeknek az elmúlt években kifejtett munkája hozzájárult a magyarországi báli kultúra népszerűsítéséhez, hagyományai ápolásához. Itt olvashatsz a részletekről!

A menüsor legfőbb különlegessége talán, hogy – a szervezők szavaival élve – a séfek a gombhoz varrták a kabátot, vagyis a bál korábban kiválasztott boraihoz álmodták meg az egyes fogásokat. A párosítások már most is kivétel nélkül tökéletesen működtek, de még a búzacsíra körül kialakult vitát is a hozzá kínált, a számos díjjal jutalmazott Figula Sáfránykert Olaszrizling 2013 döntötte el: a túl sok csíra még ezt a remek bort is rossz irányba terelheti.

Senki ne gondolja azonban, hogy a Magyar Borok Báljának hatfogásos vacsoráján csak hatalmas tányérokra tálalt, a fél fogára sem elég fogásokat kap majd. A menüsor a fine dining és a klasszikus hazai konyha elemeit ötvözi, egyszerre elegáns, izgalmas, de tartalmas és kiadós is. Erre egyébként a Magyar Borok Báljának klasszikus jellege, valamint az InterContinental eleganciát sugárzó enteriőrje, és az azzal harmonizáló dekoráció is predesztinálja. Azoknak sem kell aggódniuk, akik speciális étrendet követnek: lesz gluténmentes kenyér, laktózmentes és vegetáriánus fogás, menü is.

Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel, Fotó: Pintér Árpád

Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel, Fotó: Pintér Árpád

A hangsúly a gasztronómián, de a program ettől nem kevesebb!

– A Magyar Borok Bálján a hangsúly nem a táncon, hanem a menü- és a borsoron van – vallják a szervezők. A 100 bort felvonultató kóstolón kívül a vendégek az egyes borokhoz párosítható sajtokat és bonbonokat, továbbá kávékülönlegességeket is kóstolgathatnak majd. Ez a kedvezményes áron sétálójegyet váltó vendégeknek is remek időtöltés lehet.

Ugyanakkor a program miatt sem kell aggódnunk.

– Minden évben cél, hogy bemutassunk egy fiatal, még kevésbé ismert tehetséget, emellett legyen egy különleges műsorszámunk, valamint hogy egy igazán nagy sztár is fellépjen a bálon” – tudtuk meg a szervezőktől. Így idén fellép a pályája elején járó hegedűvirtuóz Döme Norbert, a francia jazz egyik hazai arca, Micheller Myrtill, továbbá sokak nagy kedvence, Zsédenyi Adrienn, Zséda.

Hogy ki ülhet a legközelebb a színpadhoz, az a jegyek függvénye, ugyanakkor azok, akik tíznél kevesebb ülőhelyet váltottak, számíthatnak rá, hogy egy korábbi Év Bortermelője is ül majd az asztaluknál.

– Remek ötlet, hogy a Magyar Borok Bálja közelebb hozza egymáshoz a borászokat és a borszeretőket; mi is mindig élvezzük, ha érdeklődő borszeretőkkel vacsorázhatunk! – mondta Vida Péter a tesztvacsorán. A fiatal borász búcsúzóul néhány jó tanáccsal látta el a rendezvény sommelier-it, így a borok is biztosan a legjobb formájukat hozzák majd február 27-én!

Ha szereted a gasztronómiát, itt megismerkedhetsz néhány nagyszerű fiatal magyar séffel!Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!