Facebook hozzászólás
212

Áll a bál Kaposváron is!

Ezen a hétvégén mindenképpen, hiszen maskarás felvonulással, bolondesküvővel, bállal, játszóházzal, kiállításokkal, játékos vetélkedőkkel és futóversennyel űzik el a telet péntektől vasárnapig a somogyi megyeszékhelyen. A hagyományokat és a modernitást ötvöző fesztivál fő eseményére, a szombati belvárosi karneválra mintegy négyszáz jelmezest várnak.

Az egykori kaposvári farsangot megidéző Csokonai-vígeposz főszereplője, Dorottya kisasszony és a Karnevál herceg által vezetett maskarások felvonulásával, valamint futóversennyel búcsúztatják a telet február 5. és 7. között a somogyi megyeszékhelyen.

A farsangi napok pénteken délután Csokonai Vitéz Mihály szobrának megkoszorúzásával, a kaposvári ifjak részvételével zajló Deák farsanggal veszi kezdetét, majd középiskolai osztályok filmekkel kapcsolatos vetélkedőjével, bohócfestményekből, bohócbábokból álló kiállítás megnyitójával és a Gál Tamás rendezte Dorottya című előadással folytatódik.
Szombaton játszóház, interaktív gyermekműsor, bolondesküvő, télűző rendezvény lesz, s ekkor tartják a Farsangi Krampampuli Jelmezbált és a táncházat is. A farsangolók nem maradnak éhen sem, fánkosztással örvendeztetik meg őket a szervezők.

A programajánló plakát

Szombaton Kaposvár központjába tervezett futóverseny Salomon Citytrail két futamán, a rönkhúzó versenyen és a vasárnapi Kométa Farsangi Félmaratonon az előnevezések alapján minden eddiginél többen, nyolcszázan vesznek részt, a mezőnyben horvát, szerb, török, spanyol, észt, olasz versenyzők is lesznek – közölték a szervezők az MTI-vel.
Idén először rendezik meg Kaposvár munkahelyeinek váltó bajnokságát, amelyre húsz nevezés érkezett.

A Dorottya-napok a város egyik legrégebbi, évről évre megrendezett kulturális eseménye, amelyen felidézik Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzát. A mű alapjául egy 1798-ban Kaposváron megrendezett bál szolgált, amelyen a költő is részt vett, és az ott szerzett élményei ihlették a mű megírására. Mint ismert, az öregecske farsangi dámák viadala csodálatos módon ért véget: a Gráciák Dorottyát csodaszéppé varázsolták, aki lemondott a fővezérségről, és egybekelt a legderekabb férfiúval.

Talán ezért a varázslatért járnak a bálokba olyan buzgón a farsang idején a hölgyek?

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!