Facebook hozzászólás
778

Ahol egy nő egyedül is bátran utazhat

Képzeljük el, hogy utánunk küldetik elhagyott pénztárcánkat, visszakapjuk metrón, vonaton felejtett táskánkat. Nem könnyű elhinni, hogy ez megtörténjen, igaz? Bizony, létezik egy hely, ahol mindez a hétköznapi valóság. Japán sok szempontból kiérdemelte jó hírnevét, de a közbiztonsága messze földön híres, sokan egyenesen a világ legbiztonságosabb országának tartják. A Japánspecialista utánajárt, mik teszik olyan megbízható hellyé, hogy akár nőként, egyedül is bátran nekivághatunk az utazásnak!

Japán utcakép, Kép: Japánspecialista
Kép: Japánspecialista

A biztonság igen fontos szempont egy utazáskor, akár családdal, kollégákkal tesszük, hát még, ha egyedül kelünk útra. Amennyiben nőként úgy döntünk, hogy egyedül szeretnénk felkeresni egy távoli helyet, Japán bizony a lehető legjobb választás. Ott ugyanis a biztonság, a becsületesség nemcsak legenda, hanem a mindennapok szerves része, viselkedésük alapja. Olyannyira hivatalos ez, hogy a The Economist tavaly a világ legbiztonságosabb városának Tokiót választotta. A metrón nem kell a zsebesektől félve értékeinket szorongatni, az utcákon nincsenek kéregetők, tolvajok, félelem nélkül lehet a sötét helyeken is mászkálni. Természetesen azon sem kell folyamatosan aggódnunk, hogy hol fognak átverni minket, amikor vásárolunk.

Motoros rendőrök Japánban, Kép: Japánspeciali
Kép: Japánspeciali

A biztonságérzet már érkezéskor kialakul: kihelyezett rendőrbódék minden városnegyedben, katonás rendben működő állomások, csendes utasok, bárhol szabadon hagyott biciklik, akár az autóban hagyott slusszkulcsok. Mindenki betartja a szabályokat, ami a semmi rossz nem történhet velem érzetét kelti. A rossz nyelvek szerint pont emiatt, az Európába látogató japán turistákon gyakorolnak a kezdő zsebtolvajok, mert annyira nincsenek hozzászokva, hogy résen kellene lenniük. További nagy segítség, ha egyedül utazunk, hogy a tömegközlekedés hihetetlenül jól szervezett, minden szükséges információt kiírtak latin betűkkel is.

Japán utcakép nappal, Kép: Japánspecialista
Kép: Japánspecialista

Japánban a bűncselekmények száma alacsony, az utóbbi 10-12 évben gyakorlatilag nem romlottak a statisztikák. Japánban semmilyen szúró-vágó (emberi élet kioltására alkalmas) eszközt nem tarthatunk magunknál. A japán a rendőrség ugyanis bárhol – de különösen a forgalmas turisztikai központokban – és bármikor ellenőrizheti a turistákat, hogy tartanak-e maguknál, a rendőrség szerint veszélyesnek minősülő eszközöket.  Annál is inkább célszerű a békés utat választani mindenben, mert a rendőrségi előállítás a nálunk megszokottnál kisebb vétségekért is előfordulhat, és időtartamában jócskán meghaladhatja a Magyarországon jellemző mennyiséget (akár 23 napig is eltarthat). Sokat hallhatunk a japán szervezett bűnözésről és a jakuzáról, de turistaként ez nem jelent problémát, nem fogjuk érzékelni a jelenlétüket.

Túlélésre hajtanak
Japánt sokszor nevezik a földrengésekre, cunamikra legjobban felkészült országnak. Az állandó készenlétet a szükség hívta életre, kormányuk törekvése valóban az, hogy az emberekben készségszinten éljen az elővigyázatosság és tudják, mit kell tenniük egy-egy vészhelyzet esetén. A gyakorlatok célja elsősorban a szükségállapotokban követendő eljárási módok ismertetése. Ez a kis ország bizony valóban mindent megtesz, hogy a természeti csapásokból lehetőleg ne legyen katasztrófa. A Japánspecialista megmutatja, mik azok a módszerek, melyekkel a Japánok felkészülnek a veszélyre.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!