Facebook hozzászólás
354

Agykárosodáshoz vezethet az alváshiány

Aki nem alszik eleget, az előbb-utóbb agyilag is károsodik.  Az alváshiány ugyanis az agysejtek elhalását okozhatja, állapították meg a döbbenetes tényt amerikai kutatók. Az egerekkel végzett kísérlet eredménye mindenképpen figyelmeztető, főleg az éjszakai műszakban dolgozók és az alvásgondokkal küzdők számára.

Egerekkel folytatott kísérletek szerint a hosszan tartó alváshiány bizonyos agysejtek 25 százalékának elhalásához vezet – írták a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának kutatói a The Journal of Neurosience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az alváshiány az agysejtek elvesztéséhez vezet
Kép: Pixabay

Ha a megállapítás igaz az emberek esetében is, haszontalan lehet bepótolni a kevés alvást – hangoztatják a szakemberek, akik úgy vélik, hogy a jövőben lehetséges lesz kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely védi az agyat az alváshiány mellékhatásaitól. A kutatók az egereket ébren tartották, hogy előidézzék a modern életben előforduló éjszakai műszakokkal, késő estékbe nyúló munkaidővel összefüggő alváshiányt. Tanulmányozták az állatok azon agysejtjeit, amelyek az agy éber állapotban tartásáért felelősek. Többnapos alváshiány nyomán – amely leképezte az éjszakai munkát végzők alvásritmusából fakadó napi átlag négy-öt órányi alvás következményeit – az egerek elvesztették agysejtjeik 25 százalékát az agytörzsben.

5+1 tipp, hogy jobban aludjál!
A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Vannak azonban viszonylag könnyen teljesíthető dolgok, amelyek betartásával jóval könnyebben túljuthatunk a tavaszi fáradtság időszakán.

A szakemberek szerint ez az első bizonyíték arra, hogy az alváshiány az agysejtek elvesztéséhez vezethet. S bár egyelőre ez most az egereken figyelték meg, alapos vizsgálatokat terveznek az emberek esetében is.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy váltott műszakban dolgozó, elhunyt emberek agyát fogják vizsgálni, hogy bizonyítékot találjanak az agysejtek bárminemű pusztulására.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!