Facebook hozzászólás
201

Adománygyűjtés kezdődött a súlyos beteg gyermekekért

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája kiemelkedő szerepet játszik a magyarországi beteg gyermekek ellátásában; itt ápolják többek között a leukémiás, illetve daganatos gyermekek felét. Zavartalan és magas színvonalú ellátásuk érdekében a Klinika intenzív osztálya felújításra szorul, amelynek finanszírozásához a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány magyarországi szervezete most nagylelkű adományozókat keres.

A világ különböző részein élő és dolgozó skót közösség tagjai által alapított Robert Burns Nemzetközi Alapítvány (Robert Burns International Foundation, RBIF) magyarországi szervezete évek óta támogat hazai gyermek-egészségügyi intézményeket az általa összegyűjtött nagy összegű adományokkal. A kedvezményezettek közé tartozik a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája is.

A Klinika intenzív osztályán ápolják a nagy műtéti beavatkozáson átesett – nem csak daganatos –beteg gyermekeket, valamint azokat, akik állapota olyan súlyosra fordul, hogy intenzív ellátásra, például lélegeztetésre szorulnak. Sok olyan súlyos állapotú gyermek is kerül ide az ország más kórházaiból, akiknek az ellátása máshol nem biztosított.

Az osztály teljes körű felújításon esik át, és kialakítanak benne két speciális, zsilippel és elszívó berendezéssel felszerelt elkülönítő helyiséget is, amely olyan, fehérvérűségben (leukémiában) és daganatos betegségben szenvedő gyerekek befogadására, ápolására szolgál, akiket az állapotuk miatt izolálni kell a külvilágtól, hogy megóvhassák őket a fertőzésveszélytől. Ilyen helyiség eddig nem volt az osztályon.

2012-ben az előző évhez képest jelentősen emelkedett a Klinikán kezelt, rosszindulatú vérképzőrendszeri és daganatos betegek száma, akik ápolásuk során gyakran szorulnak intenzív ellátásra. Az új intenzív osztály felszereltsége a korábbihoz képest teljes megújulást jelent, és mindenben megfelel az Európai Unió és az ÁNTSZ előírásainak.” – mondta el Prof. Dr. Fekete György egyetemi tanár, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika előző igazgatója, a Burns Alapítvány tanácsadója.

A felújítás 40 millió forintos költségéből a Klinika 11 millió forintot tud önerőből finanszírozni. A fennmaradó 29 millió forint összegyűjtésére a Burns Nemzetközi Alapítvány magyarországi szervezete vállalkozott. Az adománygyűjtő kezdeményezést a szervezet január 26-án a budapesti Corinthia Hotel báltermében megrendezett jótékonysági rendezvényén, a Burns esten indították el, amelyet minden év januárjában tartanak meg a skót költő, Robert Burns születésnapja alkalmából.

Alapítványunk minden évben olyan ügyek támogatásához gyűjt adományokat, amelyekkel magyarországi beteg és hátrányos helyzetű gyermekeket segíthet. A Tűzoltó utcai gyermekklinika intenzív osztályának felújításához szükséges összeg előteremtése az eddigi legnagyobb vállalásunk. Nagyon bízunk abban, hogy sok nagylelkű magánszemély és vállalat csatlakozik majd a kezdeményezésünkhöz, amelynek köszönhetően javulhatnak a súlyos beteg gyermekek ellátásának körülményei a Klinikán.” – mondta el Douglas Arnott, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány Kuratóriumának tagja.

További információ a kezdeményezésről: http://www.robert-burns-foundation.org/?page_id=1403.

 

Háttérinformáció

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája 2010-ben ünnepelte fennállásának 125 éves évfordulóját. A nagy múltú intézmény a magas színvonalú gyógyítás, oktatás és tudományos kutatás színtere; nemzetközileg is elismert eredményeket ért el a gyermekgyógyászat számos területén. A Klinika fontos szerepet tölt be a daganatos, köztük a leukémiában szenvedő gyermekek kezelésében: ugyanannyi beteget látnak el, mint az ország összes többi onkológiai központja együttvéve.

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány (Robert Burns International Foundation, RBIF) magyarországi szervezete 2005-ben jött létre Budapesten a Magyar-Skót Társaság tagjaiból és egyik fő célja, hogy professzionális és átlátható módon végezzen adománygyűjtést Magyarországon illetve Közép-Európában élő beteg és hátrányos helyzetű gyermekek megsegítéséhez.

Fennállása során az Alapítvány több mint egy millió eurót gyűjtött össze és osztott szét, részben magyar gyermek-egészségügyi intézmények számára nyújtott rendszeres támogatások formájában, 2012-ben pedig a szervezet adományozási felhívása nyomán jutott speciális buszhoz a magyar junior paralimpiai csapat is. Jótékonysági tevékenysége mellett az Alapítvány a skót-magyar kulturális tapasztalatcserére is hangsúlyt fektet.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!