Facebook hozzászólás
267

Add már uram, a havat!

Normális téli időjárásra vágynak a sípályák üzemeltetői. A jelenlegi tavaszias idő miatt eddig alig élvezhették a síelni vágyók rohamát és a bevételük gyarapodását. De még nem temetik a telet.


Az enyhe időjárás miatt a nagyobb hazai sípályák üzemeltetési ideje jóval alatta marad a tavalyinak, a kisebbek közül pedig többen még ki sem nyitottak idén. Ők igazán jogosan könyörögnek legalább egy sípályányi hóért…

Az átlagos téli szezon fele „elveszett” a Bánkúti Síklub számára a december közepe óta tartó enyhe időjárás miatt, hacsak nem lesz megint olyan, egyébként ugyancsak szokatlannak számító szezon, mint amilyen a tavalyi volt, amikor még április elsején is jó körülmények között lehetett síelni a bükki síparadicsomban. Bár a klub a veszteség minimalizálása érdekében fokozottan igyekeszik bemutatni a közösségi portálokon a környéken lévő kirándulási lehetőségeket, ez azonban nagyságrendekkel kevesebb vendéget jelent a talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkező hazai síközpontnak, mint a síelők, snowboardozók, akik a havas hétvégeken átlagosan több mint ötezren fordulnak meg a területen.

Kép: MTI/Komka Péter

Eddig mindössze két hetet volt nyitva a Mátraszentistváni Sípark, amely január elejétől zárva tart, és várhatóan csak a jövő hét végén nyitják meg újra a felső három, mintegy egy kilométernyi pályát. Bár hóágyúzni tudnának, ennek a rendkívül enyhe idő, illetve az eső miatt egyelőre nincs értelme. Az ország legmagasabban fekvő síterepe, a Kékestetői Sícentrum szintén a Mátrában található, itt átlagosan 70-72 napig tart a szezon. Az 1000 méteren fekvő sícentrum szóvivője, Klausmann Viktor arról számolt be, hogy – bár hóágyúkkal is rendelkeznek – csak akkor nyitnak majd ki, ha a pályát jól síelhető hó borítja. A szóvivő szerint az már látszik, hogy a sícentrum és a hozzá kapcsolódó vállalkozások összesen 50–100 millió forintos veszteséget könyvelnek el.

A Bükkben lévő Szilvásváradon is működik egy kisebb, mintegy 300 méteres sípálya. Az önkormányzati kézben lévő, 380 méteren fekvő létesítmény sem nyitott még ki ebben a szezonban. Szaniszló László, a település polgármesterének tájékoztatása szerint Szilvásváradon egy 30-40 napos szezon már jónak mondható. Hozzátette: bevétele ugyan még nem volt a sípályának, de különösebb kiadása sem, csupán a felvonó éves felülvizsgálati, illetve a hóágyú bérleti díját kellett kifizetni.

Enyhe télben korcsolyázni még lehet!
Az enyhe tél ugyan némi gondot jelent a korcsolyázás szerelmesei számára, de a műjégpályák élvezetén túl ők is abban reménykednek, hogy még előttünk van másfél igazán téli hónap, és hátha az időjárás is belátja ezt! Akkor pedig még természetes jégen is csúszkálhatunk.

Az eplényi sícentrum ugyanakkor a bakonyi völgy mikroklímájának és a síaréna tartalékainak köszönhetően csupán hét nappal volt rövidebb ideig nyitva a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Bár az enyhe időjárási periódus már december 20-a környékén megkezdődött, az év utolsó hónapjában ennek ellenére végig nyitva voltak, sőt még január első hetében is – mondta Ebele Bálint, a Nordica Síaréna marketingvezetője, aki szerint ez annak köszönhető, hogy december közepén maximálisan kihasználták az időjárás adta lehetőségeket, folyamatosan hóágyúztak a mínuszokban, nagy tartalékokat képezve a pályán. A folytatódó enyhe időjárás miatt január 6-án – 30 sínappal a hátuk mögött – ideiglenesen be kellett zárniuk, de azóta az alsó tanulópályát és a főpálya egy részét sikerült újra üzembe helyezniük, így legalább a síiskolát működtetni tudják. Ez azonban csak részleges üzem. Jelenleg a vendéglátóhelyeik közül is csak egyet tartanak nyitva a költségek minimalizálása érdekében.

Forrás: MTI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!