Facebook hozzászólás
567

Ablakban a jövő?

Neked milyen egy jó lakás? Nekem például biztonságos, meleg és persze alacsony legyen a rezsije! Elgondolkodtál már azon, hogy hány emer munkája kell ahhoz, hogy ezek a kívánságaid mind teljesüljenek?  Ebbe nyerhettünk betekintést a minap Berlinben, a 11. Nemzetköz sajtókonferencián, ahol 17 ország csaknem hetven szakújságírója vett részt!

Leinfelden, Echterdingen, Kép: Roto
Leinfelden, Echterdingen, Kép: Roto

Stabilitás, kiszámíthatóság, hosszú távra gondolkodás: ez jellemzi már évtizedek óta a Roto Gyárat!

1935-ben a németországi Stuttgartban egy bizonyos Wilhelm Frank megalapította műhelyét, és a derék feltaláló piacra dobta az úgynevezett bukó-nyíló ablakot, ami egycsapásra világhírűé tette. Akkor még két kallantyúja volt a szerkezetnek, de forradalmasította az ágazatot, a fejlődés pedig azóta is töretlen! Ma világszerte 13 gyáruk működik 4500 alkalmazottal, közülük is kiemelkedik a magyar, a nyugat-magyarországi Lövőn!

Ablak vasalata, Kép: Roto
Kép: Roto

A Roto Elzett néven ismertté vált cég éppen szeptemberben ünnepelte 20. születésnapját, de van, aki már 40 éve ott dolgozik! A cég ugyanis nem húsz éve indult, története több mint 150 évre nyúlik vissza , a Grill Mihály Utóda elnevezésű osztrák cég akkor nyitotta meg késgyár lerakatát Lövőn. Ma ebben az üzemen hatszázan dolgoznak, a Magyarországon épülő beruházások 65 százalékához ők szállítják a vasalatokat! Büszkék rá, hogy a német cég 13 gyára közül a lövői a legmodernebb, a legnagyobb kapacitású. A berlini konferencián jelentették be, hogy a cég legújabb termékét, az elsősorban svéd, norvég és angol piacra készülő, úgynevezett kifelé nyíló ablakok gyártását is a lövői vállalat kapta!

A Roto másik, nagy bejelentése egy precíziós szigetelőanyag-gyárról szólt, ami azt jelenti, hogy a cég megvásárolta a berlini székhelyű Dentert. A precíziós szigetelőcsíkokat gyártó üzemet az újságíróknak is megmutatták! Ma asztalosok vagy műanyag ablakkeretek gyártói nem tudnak olyan alakú és méretű szigetelő csíkot kérni, amit ne tudnának elkészíteni – természetesen tökéletes pontossággal.

Pl.: itt láthatod a Roto vasalatait
Heim Pál, Uzsoki valamint kaposvári, szombathelyi, hatvani kórház, Ludovika, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Gödöllői és Győri Széchenyi Egyetem, budapesti Marina Part Lakópark, fővárosi ÁNTSZ központ, pécsi Lőwei Gimnázium, Békéscsabán a Békés megyei Kormányhivatal, szekszárdi Samsonite bőröndgyár irodája és gyártócsarnoka;

A harmadik különlegesség, amiről a nemzetközi sajtótájékoztatón beszámoltak, az új termékük, a párhuzamosan tolható, és egyben bukó ajtó is. Ezzel a módszerrel téli kertté varázsolhatjuk a lakásunkat! Az egész szerkezet egy kisujjal működik! Elegáns, kényelmes és biztonságos.

Apropó, biztonság! A negyedik fontos dolog, ami elhangzott, az  éppen a biztonsággal kapcsolatos. Németországban is növekedett a betörések száma. A Roto erre is talált megoldást! Új vasalata ellenáll a rossz szándékú embereknek! Szakértők mondták el, hogy a hagyományos ablakokat, ajtókat 7 másodperc alatt tudták megfúrni és kiakasztani a helyéről. Az új vasalatnál ez legalább 12 percet vesz igénybe, és olyan zajjal jár, hogy minden betörő kedve elmegy tőle! A Roto termékei nem láthatók, leginkább is csak az építési szakemberek találkoznak velük. Éppen ezért lakossági kampányt indítottak Németországban, hogy megismerhessék az emberek az új módszert, amivel biztonságosabbá tehetik otthonukat!

Magyar újságírók és László Sándor kereskedelmi menedzser a berlini konferencián
Magyar újságírók és László Sándor értékesítési menedzser a berlini konferencián

És itt el is érkeztünk ahhoz az üzletpolitikához, ami nálunk is példa lehetne! Nem arról van szó, hogy valamit gyártanak, és megpróbálják eladni. Fordítva! Megnézik, hogy mire van szüksége az embereknek, és azt gyártják! Nem a gyors profit a cél, hanem a sok-sok innovációval teletűzdelt, fokozatos, de tudatos építkezés. Úgy is mondhatnánk, legalább két emberöltővel járnak a hazai kis- és középvállalkozások előtt.   Meghonosították az úgynevezett Lean-modellt. Az alkalmazottnak nem kell félnie, ha véleménye van valamiről! Sőt, lehet, hogy éppen meglátásával egyszerűsíti vagy hatékonyabbá teszi a termelést! Minden ésszerű javaslatot meghallgatnak, és meghálnak. László Sándor értékesítési menedzser a Piac és Profitnak elmondta, hogy pár száz méterre az osztrák határhoz ők nem félnek az elvándorlástól! Kiszámítható, nyugodt jövő áll a dolgozók előtt! Igaz, hogy mindenkinek folyamatosan meg kell újulnia! Az egy életen át való tanulás náluk is a siker kulcsa! Kényelmes, meleg, biztonságos otthonra pedig mindenkinek szüksége van, vagyis ajtó, ablak mindig kell majd!

Ne menjen füstbe a biztonság!
Bár kevés szó esik róla, a jó kémény a biztonságos otthon egyik kulcseleme. Az előírásoknak nem megfelelő, elhanyagolt kémények komoly veszélyt jelentenek. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek elkerülni ezeket.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!