Facebook hozzászólás
378

A világ első Zsolnay aukciója a Virág Judit Galériában

A világon először a Virág Judit Galéria rendez Zsolnay aukciót. November 20-án a Kongresszusi  Központban a századelő piacvezető kerámiaüzeme, a Zsolnay gyár kiemelkedő műtárgyai kerülnek kalapács alá, az árverést most első alkalommal Kelen Anna, a galéria művészettörténésze vezeti.

 

A Virág Judit Galéria mindig is kiemelten foglalkozott a 20. századi Zsolnay-műtárgyakkal, amelyek rendre felbukkannak a kiállításaikon és az aukcióikon. A Zsolnay név mára kulcsfogalommá vált hazánkban és külföldön egyaránt, hiszen az egyik legismertebb iparművészeti márkaként tartják számon világszerte.

Karcsú kancsó, stilizált, mályvás díszítménnyel, 1906
Karcsú kancsó, stilizált, mályvás díszítménnyel, 1906

November 20-án egy nem mindennapi árverésre kerül sor, amely a magyar és nemzetközi műkereskedelem számára is kivételes esemény, hiszen a világon először rendeznek Zsolnay aukciót. A Virág Judit Galéria 20 évet várt arra, hogy felajánljanak egy ilyen egyedi kollekciót: az est folyamán az exkluzív gyűjtemény darabjaira lehet majd licitálni, melynek különlegessége, hogy a historikus és szecessziós darabok ideális arányban sorakoznak fel benne. Kevés olyan Zsolnay-gyűjtemény van ugyanis, amely a gyár egyetemes működését kíséri végig a kezdeti sikerektől.

Táncoló nőalakokból formált kancsó, 1903
Táncoló nőalakokból formált kancsó, 1903

A gyűjtemény izgalmas utat járt be, míg elérte jelenlegi formáját. A kollekció alapja a harmincas években a Zsolnay családdal közvetlenül kapcsolatban álló két pécsi kereskedőcsalád darabjai voltak. Véletlen egybeesés, hogy a két család gyermekei már felnőttként, a hetvenes években Budapesten találkoztak, nem is sejtve, hogy felmenőik évtizedekkel azelőtt már ismerték egymást. Az ismeretséget végül házasság követte, így mára egyesült a két gyűjtemény, amelyet a mindvégig nagy becsben tartottak. A kollekció ezt követően további darabokkal bővült, így ma 57 tételt számlál a kollekció.

Váza, millenniumi díszítménnyel, 1911
Váza, millenniumi díszítménnyel, 1911

November 20-án összesen 57 darab tárgy kerül árverezésre – az aukciót Kelen Anna, a Virág Judit galéria művészettörténésze vezeti, akinek ebben a szerepben ez az első  árverése a nagy múltú galériában:
“Megtiszteltetés, hogy ezt a rendhagyó árverést én vezethetem, hiszen az impozáns tételek felvezetésén és ismertetésén túl szakmailag is igen izgalmas kihívás számomra. Nagy örömmel tölt el, hogy ezt a féltve őrzött, nagy múltú gyűjteményt én tárhatom a nyilvánosság elé” – árulta el.

160 remekmű a Párizs-Budapest tárlaton
Október 27-én nyílt meg a Virág Judit Galéria Párizs-Budapest című tárlata. A kiállításon mintegy 160 darab remekmű tekinthető meg ingyenesen, köztük olyan alkotók festményei, mint Rippl-Rónai József vagy Vaszary János.

A most árverésre kerülő gyűjteményben megtalálhatóak a Zsolnay gyár legnevesebb művészeinek – mint például Mack Lajosnak, Apáti Abt Sándornak, Zsolnay Teréznek és Júliának – a munkái.
A tételek között egészen kivételes darabok és ritkaságok is szerepelnek. A szecessziós kollekció egyik legszebb darabja az a ‘Táncoló nőalakokból formált kancsó’, amelyet Mack Lajos készített Apáti Abt Sándorral közösen: szakemberek szerint ez az egyik legszebb, színekkel kidolgozott variációja a tárgynak.
A másik fontos műtárgy Apáti Abt Sándor a ‘Karcsú kancsó stilizált, mályvás díszítménnyel’ című munkája, amelynek különlegessége a relief-szerű, síkba süllyesztett kazettás felületképzésben rejlik. A gyűjtemény egyik leglátványosabb tárgya Hidasi Pilló Sándor műve, az 1911-ben készült millenniumi reminiszcenciákat idéző nagy vázája.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!