Facebook hozzászólás
508

A varázslat gyógyító ereje

Az illúzió és a bűvészet művészete már évezredek óta lenyűgözi az embereket. Kevesen tudják, hogy ennek a műfajnak a szórakoztatáson túl, gyógyító ereje is van. Sok helyen a bűvész trükkök gyakorlása a rehabilitációs terápia része, de a beteg gyerekeknek tartott bűvészelőadások is hozzájárulnak a kicsik gyógyulásához.

Kevins Spencer díjnyertes illuzionista, 1988-ban életveszélyes balesetet szenvedett. A rehabilitációs kezelése során döbbent rá, hogy mekkora elszántságra és kitartásra van szükség a gyógyuláshoz. Felépülése után feleségével és egy terapeutával közösen kidolgoztak egy olyan programot, ami bűvész trükkök segítségével – akár egy bűvészpálca segítségével – hozzájárul a betegeknek visszaállítani az elvesztett fizikai készségüket, miközben motiválja őket a terápia folytatására és növeli az önbecsülésüket is.
A „Varázs terápia” egy gondosan megtervezett és felépített program, amelyet fizikai- és a pszichoszociális rehabilitációnál során szisztematikusan alkalmaznak. A bűvész trükkök megtanulása, gyakorlása és bemutatása során a szakemberek felmérik a beteg aktuális szintjét, miközben a terápiás célok eléréséhez szórakoztató módon nyújtanak lehetőséget. Ma már több mint 2000 kórházban és rehabilitációs központban alkalmazzák ezt a terápiát az Egyesült Államokban.

HajnoczySoma
Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is bűvészkedett beteg gyerekeknek. Kép: sajtóanyag

David Copperfield is kifejlesztett egy innovatív terápiás programot, amely fizikai-, pszichológiai-, vagy szociális fogyatékossággal élő betegeknél alkalmazható. A Projec Magic elnevezésű program ötvözi a szórakoztatást az egészségügyi szakemberek tudásával, hogy minőségi terápiás kezelést nyújtson a hagyományos rehabilitációs programok és technikák előtt álló betegek számára. Ez a program a bűvész trükkök megtanulásával, önbizalmat ad a fogyatékossággal élőknek, fejleszti a kommunikációs és fizikai készségüket és segíti őket az önmegvalósításban is.

Mesedoktor kerestetik!
A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programban részt vevő kórházak visszajelzései alapján a nyári szünetben kevesebb önkéntes érkezik mesét olvasni. Pedig különösen jól jön ilyenkor egy mese, hiszen a gyerekek nyáron még nehezebben élik meg a kórházban töltött napokat, a bezártságot. A segíteni vágyó mesedoktorokat most új időpontokkal várják az ország összes megyéjében.

Magyarországon még nem terjed el a bűvészet rehabilitációban való használata, de hazai bűvészek előszeretettel mennek kórházakba és egészségügyi intézményekbe fellépni beteg gyerekeknek. A beteg gyerekek szórakoztatása és felvidítása kizökkenti őket a mindennapi kórházi létből, és a pozitív élmény hozzájárul a gyógyulásukhoz. Több olyan kezdeményezési is van, aminek a keretében beteg gyerekekhez lehet menni bűvészkedni, kreatív foglalkozásokat tartani vagy mesét olvasni.

Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok is több ilyen jótékonysági program kapcsán bűvészkedett beteg gyerekeknek.

Miért jó, ha bűvészkedik a gyerek?
Sokan nem is gondolnák, hogy a bűvészet is lehet ilyen készségfejlesztő játék, mivel egy trükk elsajátításához szükség van kitartásra, szorgalomra, koncentrációra és megfelelő mozgáskoordinációra. Pedig nincs is annál ideálisabb játék, amikor a gyermek játszva tanul és fejlődik.

„Amikor először mentem beteg gyerekekhez fellépni, nagyon féltem a fellépéstől, nem tudtam, hogy milyen állapotban lesznek a gyerkőcök, és hogyan fognak reagálni rám. Szerencsére mindegyik alkalomnál a néhány perces feloldódás követően vevők voltak rám és csillogó szemekkel figyeltek, és aktívan részt vettek a trükkökben. Úgy gondolom, hogy a meseterápiához hasonlóan a bűvészetnek is gyógyító hatása van a kis betegekre, akik a trükköket látva feltöltődnek pozitív élményekkel, és minél előbb meg szeretnének gyógyulni, hogy mielőbb ők is begyakorolhassák a látott mutatványokat – mesélte el tapasztalatait Soma, aki rendszeresen jár a Bátor Tábor gyerekeihez fellépni, de már a K&H gyógyvarázs program keretein belül is volt bűvészkedni kórházban a beteg gyerekeknek.
„A kórházi ágyban fekvő gyerekek a trükköket látva ismét hinni kezdenek a varázslatban, a csodákban és a saját maguk gyógyulásában is. A fellépések, legyen az bármilyen szórakoztató aktivitás, nem csak a beteg gyereknek okoz nagy örömöt, hanem nekünk előadóknak is. Hatalmas szeretetet kapunk a gyerekektől, ami a saját jólétünkhöz is hozzájárul, ezért a kettős élményért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen részt ilyen jótékonysági kezdeményezéseken” – tette hozzá Soma.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!