Facebook hozzászólás
567

A tradíciók és a mosoly országa

Egyedülálló építészeti, szakmai körutat szervezett Japánba a Japánspecialista utazási iroda. Egy építész idegenvezető olyan helyekre is elkalauzolta a 18 fős, építészmérnökökből, tervezőkből és kivitelezőkből álló csoportot, melyek más esetekben egyáltalán nem látogathatók.

Szakmai vezetéssel a japán kortárs architektúra nemzetközi elismerést kiváltó alkotásainak a hagyományos építészetben fellelhető gyökereit igyekezett feltárni a mérnökcsoport.

A több mint harminc építészeti különlegességet bebarangoló körút első felében Japán történelmi emlékművei voltak a középpontban. A résztvevők meglátogatták a szigetország legfontosabb világörökségi helyszíneit, köztük Kiotó négy templomát, a Kinkaku-ji arannyal borított templomot, a Ryoan-jit, az egyik legfontosabb zen kolostort, a Ginkaku-jit, valamint a Kiyomizu-dera buddhista templomot.

Himeji várkastély, Japán, Foto: Japánspecialista

Ezek mellett ellátogattak az egyik legnépszerűbb turista célponttá vált Himeji kastélyba, melyet 1993-ban nyilvánított a világörökség részévé az UNESCO, és amely a 17. századi japán várépítészet leggyönyörűbb fennmaradt példája. Szintén a tradicionális építészet mintapéldája az Engyo-ji buddhista templomegyüttes, mely történelmi hagyatékán és építészeti megoldásain túl arról is híres, hogy itt forgatták Az utolsó szamuráj című filmet.

A körút következő részében a magyar építészek a modern japán remekművekkel ismerkedtek meg közelebbről. A program kiemelt része volt a legismertebb kortárs japán építész, Ando Tadao munkásságának megtekintése a beltengeren fekvő Naoshima szigetén. A körút Teshimán folytatódott, ahol a Ryue Nishizawa által tervezett Teshima művészeti múzeum nyűgözte le a résztvevőket, mely vízcsepp formájú épületével és természetbe olvadó külsejével a modern japán építészet egyik kiemelkedő darabja.

A tíznapos út során az építészeti szakembereket személyesen fogadta irodájában Endo Shuhei japán építész, majd a résztvevők ellátogattak Kuma Kengo tervező irodájába is, valamint látogatást tehettek Hosaka Takeshi építész saját maga által tervezett családi házában, amely ritkán adódó kiváltság a magyar építészek számára.

„Az út még nekünk, a sokat látott építészeknek is hihetetlen élményekkel és tapasztalatokkal szolgált, hiszen olyan épületekbe is bebocsátást nyertünk, amelyeket máskor csak tudományos könyvek hasábjain, vagy még ott sem láthatunk” – mondta Irimiás Balázs, a Japánspecialista idegenvezetője, aki maga is építész.

Az építészeti körút átfogó képet adott a magyar szakembereknek mind a tradicionális, mind a modern japán építészetről, betekintést engedve emellett a japán kultúrába és gasztronómiába is.

Forrás: Japánspecialista



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!