Facebook hozzászólás
210

A szintetizátor varázsló Budapesten koncertezik

Hat év után tér visszatér Magyarországra Jean-Michel Jarre. Az elektronikus popzene történetének egyik legsikeresebb dalszerző-előadója Electronica című világkörüli turnéja keretében november 10-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

A zeneszerző új élő show a kétrészes Electronica című albumot mutatja be lenyűgöző látványvilággal, a legmodernebb digitális technológiával. A műsorban Jarre kultikus albumairól, köztük az Oxygene-ről és az Equinoxe-ról is válogat – közölték az MTI-vel.
A szintetizátor varázslónak is nevezett Jean-Michel Jarre nagyvárosi koncertjeivel világrekordokat állított fel: Párizs La Défense városrészében 1990 júliusában 2,5 milliós tömeg előtt játszott, majd saját rekordját megdöntve, Moszkva fennállásának 850. évfordulójára rendezett koncertjén 1997 szeptemberében 3,5 millió ember vett részt.

Kép: a zeneszerző Facebook oldala

Új világkörüli turnéján októberben és novemberben a francia művész Európa fő koncerthelyszínein, többek között a londoni O2 Arénában és a párizsi AccorHotels Arénában játszik, de fellép Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában és Svájcban is. Az Electronica-turné az album 2. része, a The Heart of Noise május 6-i megjelenése után indul.

Kedvező kritikai visszhangot kapott 1. rész, a The Time Machine folytatásán számos világhírű zenész működik közre, köztük a Pet Shop Boys, a Primal Scream, Gary Numan, Peaches, a Yello, az Orb, Hans Zimmer vagy Cyndi Lauper.
Az idén 68 éves Jean Michel Jarre több mint négy évtizedes eddigi pályafutása során húsz stúdióalbumot készített, köztük a szintetizátorzene alapműveként számon tartott, 1976-ban kiadott Oxygene-t, a két évvel későbbi Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981), vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook-ot (1984). Tehetségét apjától örökölte: Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el, az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában, lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punk-ra, az Air-re, Moby-ra és a Chemical Brothers-re. Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált. Magyarországon először 1993-ban a Népstadionban adott koncertet, legutóbb 2010-ben a Papp László Budapest Sportarénában; az idén novemberi lesz a hatodik itteni fellépése.

Áprilisban Bródy-koncert!
Bródy János korábban nem tervezett több lemezt, az előző komoly sikerére, valamint a közelgő 70. születésnapra és Aréna-koncertre hivatkozva rábeszélték egy ráadásra. A napokban megjelent Ráadás című album a dalszerző, előadóművész egyik legérettebb szólómunkája, amely érzékenyen reflektál a mindennapok aktuális problémáira.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!