Facebook hozzászólás
261

A Nobel-díjas kém

A könyv írója, Wisinger István, remek kollégám volt a Magyar Televízióban. Műsorvezetőként, riporterként dolgozott. Egy Riporter kerestetikben tűnt fel. Először a Magyar Rádiónál külsőzött, úgy került át az MTV-be. Dolgozott a Hétnek, az Ablaknak, számos dokumentumfilmet forgatott, egy ideig ő vezette a Filmfőszerkesztőséget. Szociológus, médiakutató, főiskolai tanár is. Az ő könyvét ajánlom figyelmetekbe!

A Nobel-díjas kém, könyvborítóSzent-Györgyi Albert 1937. december 10-én átvette a Nobel-díjat Gusztáv svéd királytól. Az indoklásban ez szerepelt: „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”.

A tudóst idehaza a C-vitamin feltalálójaként emlegetik, és szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy ő az egyetlen magyar Nobel-díjasunk, aki ezt az elismerést a szülőhazájában tudományos eredményeiért nyerte el.

De milyen ember is volt Szent-Györgyi, akit Szegeden csak „Prof”-ként emlegettek tanítványai? Egy pacifista, aktív politikus, önjelölt kém, rendkívüli tudós, aki a családi tragédiák hatására élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte.

Wisinger István e dokumentumregényben Szent-Györgyi Albert kevésbé ismert oldalát, személyisége ellentmondó vonásait, a belső vívódásokkal teli életútját, és magánéleti válságait is feltárva igyekszik bemutatni a tudóst.

Magyarországon kapott bélyeget a XX. század legnagyobb tudósa
Alkalmi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta az általános relativitáselmélet bemutatásának 100. évfordulója alkalmából. A bélyegképen Albert Einstein portréja mellett, az általános relativitáselmélet képlete látható. Itt olvashatod a részleteket!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!