Facebook hozzászólás
370

A Napsütéses Balaton a sztár

Nagy érdeklődés mellett számos magas leütést, tíz-, sőt 20-szoros áremelkedést is hozott a BÁV 68. Művészeti aukciója a MOM Kulturális Központ Színháztermében. A változatos választékból kiemelkedett a gazdag és színes festménykínálat. A „pálmát” Egry József festménye vitte. 

 

A szakértők által összeállított, befektetési és gyűjtői szempontból egyaránt kiemelkedő kollekciónak köszönhetően nagy érdeklődés kísérte már az első napot is. Több volt a külföldi befektető, és jelentősen megnőtt a telefonos licitek aránya. Sőt Magyarországon egyedülálló módon már online is lehetett licitálni a BÁV applikáción keresztül.

Briliáns karkötő, Kép: BÁV
Briliáns karkötő, Kép: BÁV

A szinte maradéktalanul elkelt ékszerkínálat tételei nem ritkán ötszörös, a ritkaságnak számító gyűjtői darabok akár 20-szoros áron keltek el. A legnagyobb sikere a nagy karátszámú brill ékszereknek volt, egy briliánssal ékített fülbevalót 3,2 millió, egy 2,6 karátos brillel díszített szoliter gyűrűt 3 millió forinton ütöttek le. Nagyon jól szerepeltek az art deco és a történeti ékszerritkaságok, de az 1,4 millió forintért elkelt Fope garnitúra, valamint a Chopard, Cartier, Bulgari, Tiffany ékszerekért folyt heves licitharcok is jelezték a modern darabok iránti kereslet élénkülését. Az aukció sztárdarabja egy szintén modern karék volt, amelyet összesen 18,5 karátnyi briliáns ékített, ezért majd 5 millió forintot fizetett a nyertes.

Ezüst boros kancsók, Kép: BÁV
Ezüst boros kancsók, Kép: BÁV

Az ezüst műtárgyak számos művészettörténeti ritkaságot vonultattak fel. A nemzetközi – orosz, német, ukrán és kínai – befektetők személyesen és telefonon is élénken licitáltak egy-egy darabért, ennek köszönhetően az ezüst műtárgy kollekció szinte teljesen gazdára talált.

A második, napon kiemelkedő vásárlási kedv jellemezte a színes és gazdag festmény- és műtárgykínálat árverését. A régi és a modern, a múlt század 50-60-as éveiben készült alkotások egyaránt keresettek voltak. Egy 16. századi velencei festő Krisztus siratása című ikonja 2,6 millió, a 17. századi, Menekülés Egyiptomba című alkotás 3,3 millió forintért kelt el. 10 milliót fizettek ifj. Markó Károly tájképéért, és csaknem ennyit Markó András Hazatérés című festményéért. Az aukció slágere Egry József három kitűnő képe volt, mely közül a Napsütéses Balatonért több mint 13 milliót fizettek ki. Népszerű volt Rippl-Rónai három portréja is, a Fiatal nő vörös ruhában 8.4 millióért talált gazdára. A legnagyobb meglepetést Erdélyi Béla Fák vízpartoncímű dekoratív műve okozta, amely 1,5 millióról indulva 7.2 millióért kelt el. Kevésbé volt meglepő, hogy Tóth Menyhért valamennyi alkotása gazdára talált, és magas árat értek el Hincz Gyula, a nemrég elhunyt Heim Pál, valamint Fehér László és Bak Imre művei is.

Egry József: Napfényes Balaton
Egry József: Napfényes Balaton, Kép: BÁV

Új gyűjtői kör felé nyitott sikeresen a BÁV nyomtatások aukciójával: Radnóti Miklós Ikrek havacímű kis kötetének dedikált, 1940-es első kiadásáért 220 ezer forintot fizetett egy vásárló, és egymillió körül kelt el a 17. századi holland atlasz is. Remekül szerepeltek a keleti tárgyak: egy 18. századi tibeti Buddha szobor ára 240 ezer forintról 2,6 millióra emelkedett, míg 19. századi párdarabja 1,1 millió forintot ért. Komoly licitharcok folytak a modern és kortárs kerámiákért, Gorka Géza, Kovács Margit, Gádor István és főként Gorka Lívia művészi munkáiért.

Meglepő!
Amikor a 20. század elején Pablo Picasso és művésztársai először láttak afrikai és óceániai szobrokat, a törzsi művészet emlékeit, nyilvánvaló volt számukra, hogy ezek a tárgyak is művészeti alkotások. Bár az európai világ számára nem volt ismeretlen ez a fajta egzotikus tárgykultúra, ezeket a szobrokat, maszkokat és faragványokat hosszú ideig mégsem tekintették művészetnek. Tévedtek! De még hogy!

Az utolsó blokkban szokás szerint hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Zsolnay kerámiák aukciója, a szecessziós alkotásokért harcoltak a legtöbben. Egy gyönyörű díszváza szép áremelkedéssel 1,5 millióig jutott, a pálmát viszont az Apáti Abt tervezte díszváza vitte el: a kikiáltási ár tízszereséért, 2,4 millió forintért ütötték le.

Az aukció talán legnagyobb győztese mégis az Őrzők Alapítvány. A jótékony célra felajánlott három ékszerre licitálók – a BÁV hozzájárulásával együtt – összesen 2,3 millió forinttal támogatták a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyuló daganatos és leukémiás gyerekek ellátását.

Legközelebb június 14-én tartja nyári műtárgy kamaraaukcióját a BÁV a Bécsi utcai Aukciósházban.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!