Facebook hozzászólás
254

A mézes-diós hecsedli lett az Év fagylaltja!

Félszáz fagyicsoda közül választott ki a szakértő zsűri Soltvadkerten az Év fagylaltját.  A címet a különleges ízvilágú mézes-diós hecsedlifagyi érdemelte ki. Úgy tűnik, a gyümölcsös ízek a nyerők, mert május elején a balatoni régió befutója egy szamócás pezsgős marcipánfagylalt lett.

Az Év fagylaltja verseny győztese idén Erdélyi Balázs alkotása lett. A budapesti  Frer Cukrászda tulajdonosa a hagyományokat és az újító szellemet harmonikusan ötvöző mézes-diós hecsedlifagylalttal diadalmaskodott. A kézműves, szabadon választott kategóriában nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a nagydíjat.

A zsűri a benevezett fagylaltkreációkat vizsgálja – Kép: MTI/Bugány János
A biztonságos fagyizásról…
Az igényes fagylaltozókban a fagyiban nincsenek jégdarabok, a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak.

Az idei versenyen mintegy 28 cukrász versengett 56 fagylaltkülönlegességével. Az indulók kötelező feladata a túrófagylalt készítése volt gyümölcsrétegekkel. A szabadon választott alkotásoknál annyi volt a megkötés, hogy lehetőleg természetes alapanyagokból készüljenek.

Minden eddiginél több volt a tavalyi győztes vörösboros málnához hasonló, összetett ízvilágú fagylalt – mondta el Pataki János, a hazai cukrász ipartestület, valamint a Cukrász-, Fagylalt- és Csokoládékészítők Világszövetsége elnöke az MTI-nek. A közönséget és a szakmát egyaránt képviselő zsűri a gasztronómiai élmény és a látvány összhangja alapján hozta meg döntését.

A kategória első alkalommal odaítélt nívódíját a szegedi A Cappella cukrászda és kávéház kapta.

Ez a Balaton legjobb fagyija!
A balatoni régióban is keresték a legfinomabb fagyit, itt 16 fagylalttal neveztek a versenyre, közülük a legjobb a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó „Balatoni randevú” fantázianevű szamócás pezsgős marcipánfagylaltja lett. A zsűri további 3 fagylaltot különdíjjal jutalmazott: a „Füge-dió fantázia” fagylaltot a balatonföldvári Kárpáti fagylaltozóból, a balatonfüredi Korzó fagyizó „Füredi mákvirág” és a Bagaméri fagylaltozó „Kapros túros pite” nevű különlegességét is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!