Facebook hozzászólás
277

A menekült nők is nők!

Szükség van az unió migrációs illetve menedékpolitikáinak és eljárásainak reformjára, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket, a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek illetve tőlük függő emberek biztonságának növelése érdekében – ezt az állásfoglalást fogadták az európai parlamenti képviselők. 

– A jelentés felhívja a figyelmet a menekült nők különösen kiszolgáltatott helyzetére az Európai Unióban. Hazájukból az üldöztetés elől menekülve egy veszélyekkel teli utazásra vállalkoztak, hogy egy biztonságosabb helyre érhessenek. A fogadóközpontokba való megérkezéskor ezek a már kiszolgáltatott nők, akik lehet, hogy szexuális erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakos bűncselekmény áldozatai, olyan akadályokkal szembesülnek, amelyek csak tovább rontják a már amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket – mondta a jelentéstevő brit képviselő, Mary Honeyball.

Calais-i menekülttábor, Kép: ytimg.com
Calais-i menekülttábor, Kép: ytimg.com

Nemi szempontokat figyelembe vevő menedékkérelmi eljárás:

Az állásfoglalás szerint a menedékkérvények feldolgozásakor az egyéni és nemi alapú erőszak formáit, mint például a nemi erőszakot és a szexuális erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását, a kényszerített házasságot és a családon belüli erőszakot az uniós menedék kérvényezésekor alapos indokokként kell elismerni.

A jelentés szorgalmazza egyebek között, hogy a menekülttáborokban legyen külön tisztálkodó- és alvóhelye a nőknek, női tolmácsok és ügyintézők, akik könnyebben segíthetnek a szexuális erőszakot elszenvedett vagy nőgyógyászati problémákkal küzdő asszonyoknak, lányoknak.

Iskolatej
Újabb összeget hagytak jóvá a képviselők, hogy minél több európai kisgyerek juthasson tejhez, friss zöldséghez, gyümölcshöz. Itt tudhatod meg a részleteket!

Be kell szüntetni a gyerekek, várandós nők és nemi erőszak áldozatainak fogva tartását!

A menedékkérők pusztán adminisztratív kényelmi okokból való fogva tartása sérti a szabadsághoz való jogot – mondja ki a szöveg. Az EP-képviselők felszólítanak a gyerekek, a várandós menedékkérő nők és a szexuális erőszak illetve emberkereskedelem áldozatainak fogva tartásának beszüntetésére.

Továbbá kiemelik az Európai Unióba vezető, biztonságos és legális útvonalak elérhetővé tételének szükségességét a menekült nők biztonságának növelésének, az embercsempészet visszaszorításának érdekében. Az illegális migrációval kapcsolatos politikák nem akadályozhatják az uniós menedékkérelmi eljáráshoz való hozzáférést – tartalmazza az állásfoglalás.

Calai
Az észak-francia kikötő egyik menekülttáborában mintegy 2000 iraki és szíriai él, közülük 200 nő. A Nőgyógyászok Határok Nélkül mozgalom aktivistái igyekeznek segíteni az embertelen körülmények között élő asszonyoknak, lányoknak. Az Europarltv munkatársainak az egyik segítő, Pascale Robiquet elmondta: nagyon nehéz kapcsolatba kerülni a nőkkel. Ki sem jönnek a sátrakból. Megpróbálnak pszichológiai tanácsot adni, segítenék a terheseket, és azokat, akik abortuszt igényelnek.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!