Facebook hozzászólás
263

A jövő egy méternél kezdődik

„A jövő egy méternél kezdődik”- mondta Csukás István a 2015 áprilisában tartott első Csukás István-díj átadó ünnepségén, a Mesemúzeumban, s ez a mondat vált szlogenjévé az immár második évadját hirdető díjnak. Az Őze Áron alapította elismerés kibővült kurátori tagsága ez év novemberében írta ki újabb pályázatát nagyszínpadi gyermek-és ifjúsági darabok bemutatására. A díjnak ez alkalomból elkészült a honlapja is, amelyen fellelhetők az első pályázatra érkezett darabok válogatása.

Egy nagy tömött bajusz, a Csukás Isván-díj logoja„A CSID (Csukás István-díj) küldetésének tartja nagyszínpadi gyermekelőadások alapjául szolgáló új magyar írások megrendelését, fejlesztését, s ezért alapítottuk meg az elismerést  2014 őszén. A díj kurátori tagsága fontosnak tartotta, hogy az újabb pályázatot akkor írja ki, amikor elkészül a műveket katalogizálva bemutató honlap.”- mondta Őze Áron, a díj alapítója. Az első meghirdetett pályázatra 33 pályamű érkezett, amelyek közül ez év áprilisában három mű szerzőjének adták át az elismerést a Mesemúzeumban tartott díjátadó ünnepségen. A díjat Dóka Péter Sajtkirály című műve, Gődény Balázs Mesélj mesét! című műve, valamint Mikó Csaba Kövérkirály című műve nyerte el. A nyertes művek és a díjjal kapcsolatos legfrissebb hírek mellett a beérkezett írások válogatása katalogizálva olvasható a www.csukasistvandij.hu webcímen.

Az elismerés megalapításának célja, hogy a gyermekszínházi terület szakmai kommunikációját elősegítése, lokális, nívós műhelyek munkáit megismerje, valamint ezen helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba, s hogy a ma olyan rendkívül aktív gyerekirodalom képviselőit a gyermek-és ifjúsági színpadi művek megírására sarkallja.

Őze Áron ül egy kövön az őszi erdőben, Kép: wikimedia
Őze Áron, Kép: wikimedia

„A díj egy meghívásos pályázat nyertesét illeti. Az elismerésen felül fontos ambíciónk, hogy a nyertes művet hozzásegítsük egy nagyszínpadi bemutatóhoz. De legfőbb célunk, hogy egy olyan darab-cserekereskedelmet generáljunk, ami az ifjúsági és gyerekirodalommal foglalkozó színházi szakemberek, intézmények, műhelyek számára gyakorlati hasznot jelent.”- fejtette ki Őze Áron.

Az első évadra beérkezett művek sikerrel élnek tovább. A 2015-ös Csukás István-pályázat egyik díjnyertes pályaművével, Mikó Csaba Kövérkirály című gyerekdarabjával az Országos Katolikus Rádió Alapítvány nyert támogatást a 2015-ös Cserés Miklós rádiójáték pályázatán. A Kövérkirályt rádióra alkalmazta: Mikó Csaba, Perczel Enikő és Varga Andrea, aki rendezője is  a Magyar Katolikus Rádióban a tervek szerint 2016-ban elhangzó rádiójátéknak. Mikó Csaba mesejátékát a jövő évben a Békéscsabai Jókai Színház társulata is bemutatja. „Emellett pedig túl vagyunk az első bemutatón, Laczkfi János Az öregpokróc című tanmeséjét az Aranytíz Művelődési Ház színpadán mutattuk be a rendezésemben 2015 októberében.”- mesélte Őze Áron. A színész, rendező a díjjal kapcsolatban beszámolt a kuratóriumi tagok bővüléséről is. „ Ebben az évadban csatlakozott hozzánk Kis-Péterfy Márta, költőnő és az Alma Együttes dalszövegírója, Balassa Eszter dramaturg, Sipos Imre, színművész, Balatoni Mónika dramaturg és Csekő Krisztina, irodalmár.” Az eddigi tagok: Balázs Ágnes, Berg Judit, Perczel Enikő, Böszörményi Gyula, Göttinger Pál, Jeney Zoltán, Őze Áron. A kuratórium elnöke, és a díjnak nevét is adó Csukás István.

Csukás István iró áll az őt ábrázoló festmény előtt, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Az idei évben a Csukás István-díj mögé állt a Meritum Arts Management Kft. is, akik művészek és művészeti produkciók menedzselésével foglalkozó cégként látja el a díj működtetésével járó pénzügyi és jogi menedzsment-feladatokat. „Fölállt egy marketing csapat is, amely elősegíti, hogy anyagi és pedagógiai hátteret tudjunk teremteni a díjnak. Rendezvények lebonyolításában, a díjátadó illő megszervezésében és kiadványok megszületésében nyújtanak segítséget. Terveink között szerepel, hogy a három díjazott művet egy szakmai plénum előtt megrendezett felolvasó színházi esten is bemutassuk.„- mesélte Őze Áron.

A kulturális intézményekhez, kiadókhoz, konkrét szerzőkhöz és dramaturgokhoz érkező pályázati felhívásra 2016. január 31-ig várják a műveket. A díjátadó ünnepséget 2016 áprilisában tartják a Mesemúzeumban.

„Miért kell foglalkozni, miért kell írni a gyerekeknek?

Kodály mondta, hogy abból lesz a jövő közönsége, akit megtanítanak rá.

Einstein meg azt mondta, ha azt akarod, hogy intelligens legyen a gyereked, olvass neki sok mesét. Ha azt akarod, hogy még intelligensebb legyen, olvass neki még több mesét.

És hogyan kell írni nekik? A gyerekeknek úgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban.”Csukás István

És azt tudtad, hogy új rajzfimsorozat indult ovisoknak a Nickelodeonon?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!