Facebook hozzászólás
522

A cápa, a bálna és a polip is… Ez nem menü!

Szőke Gábor Miklós Magyarország egyik legelismertebb, és nemzetközi hírnévvel rendelkező kortárs alkotója készítette a 17. FINA Világbajnokság hazai és világsajtóban is nagy sikerrel szereplő kampányfilmjében életre kelt állatszimbólumok szobrait. A Vízi Legendák szoborsorozat tagjaival a világbajnokság idején a fővárosi versenyhelyszíneken is találkozhatunk. Nézd meg!

Delfin a vizes vb-n, Kép: sajtóanyag
Kép: Szőke Timi

A 17. FINA Világbajnokság Juhász Péter által rendezett kampányfilmjének központi alapgondolata az volt, hogy a vizes világbajnokság hat diszciplínáját egy-egy legendás vízi teremtményen keresztüli párhuzammal mutassa be. Ezek a legendás állatok kvalitásaikban és jellemzőikben ugyanis hasonlóságot mutatnak az egyes sportágak jellemzőivel: így lett a cápa, a vizek legfélelmetesebbje az úszás szimbóluma; a tengerek vándora, a bálna pedig a nyíltvízi úszásé. A delfin kecsessége a műugrást idézi, az orka pedig az óriás-toronyugrás szimbólumává vált. A szinkronúszás jelképe a társas összehangoltság miatt a formációkba rendeződő halraj; a vízilabdáé pedig a polip.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy a FINA Világbajnokság idején Budapestre látogatók a város kiemelkedő kulturális értékeit is élvezni fogják.

– A kultúráért felelős főpolgármester helyettesként nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki, aki találkozik Budapesttel mindegy, hogy a sport, az építtet örökség, szórakozás, vagy a pihenés okán teszi ezt, de legyen részese az élménynek, amit a magyar kultúra a felejthetetlen értékeivel képvisel. Remélem, hogy Budapest Főváros Önkormányzata a most megvalósult beruházásokkal otthonosabbá tette a budapestiek számára a fővárosukat. A verseny házigazdájaként Budapest sok ponton megújult, Szőke Gábor Miklós szobrai bizonyára nemcsak a város arculatát fogják gazdagítani, hanem a szurkolás élményét is. –

Cápa a vizes vb-n, Kép: sajtóanyag
Kép: Szőke Timi

A filmben már nagy sikerrel bemutatkozó szobrokkal a mai naptól kezdve a vizes világbajnokság versenyhelyszínein is találkozhatunk. A Duna Arénánál található szurkolói zónában a cápa, a bálna és a delfin lelt otthonra, a polip pedig a Margitszigeti FanZone-ba költözött a vizes vb idejére. A halraj a szinkronúszás versenyhelyszínén, a Városligetben található, míg az orka szobra a Batthyány téren nyújt igazán impozáns látványt, hátterében a Parlamenttel.

Polip a vizes vb-n, Kép: sajtóanyag
Kép: Szőke Timi

Szőke Gábor Miklós elmondta, hogy az állatok és a sportágak már korábban is összekapcsolódtak benne.

Női szemmel…
Hatalmas show-val kezdődöt a 17. vizes vb. A Katti Zoób Divatház nagyszabású bemutatója nekem mindent vitt. Nemcsak azért, mert, látványos, hanem mert hordható darabok suhantak végig Budapesten és Füreden.

Azt gondolja, hogy a teljesítmény, az őserő, a dinamizmus, mind-mind olyan jegyek, amelyek a sportok szimbólumává tehetnek egyes állatokat.

– Mindegyik szobor olyan lett, ahogyan megálmodtam, azokon a gyönyörű helyszíneken vannak, ahol azok a versenyszámok zajlanak, amelyeket megtestesítenek. –

Szőke Gábor Miklós elmondta, hogy egy nagyon izgalmas és inspiráló alkotási folyamaton van túl a „Vízi Legendák” sorozat elkészítésével, de azt is egyedülálló élmény volt látni, ahogyan ezek a szobrok a filmben életre keltek.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!