Facebook hozzászólás
180

A boldogság egyenlete – létezik?

Matematikai egyenlet segíthet megjósolni, mennyire leszünk boldogok. Brit kutatók kiderítették, hogy a boldogság nem attól függ, hogy mennyire jól teljesítettünk valamit, hanem attól, hogy a vártnál jobban teljesítettünk.

A pozitív elvárások is növelhetik a boldogságunkat – Kép: Pixabay

Szakemberek 18 ezer embert érintő, okostelefonos játékra épülő tesztje igazolni látszik az egyenlet alapjául szolgáló feltevést – olvasható a BBC honlapján a MTI közlése szerint. A kutatók elmélete szerint az emberi agy a múltbeli tapasztalatai alapján folyamatosan próbálja megbecsülni, hogy egy-egy kockázatvállalás során mekkora jutalomra érdemes számítani. Éppen ezért azt feltételezik, hogy a pillanatnyi boldogság a jutalommal szembeni elvárások és a tényleges jutalom függvényében alakul – magyarázta a BBC-nek Robb Rutledge, a kutatás vezetője . Például, ha étterembe megyünk, az étellel szembeni alacsony elvárás növelheti a boldogságot, ha jobb ételt kapunk, mint amire számítottunk. Azonban a pozitív elvárások is növelhetik a boldogságunkat, mielőtt még enni kezdenénk, az eseménnyel kapcsolatos várakozás miatt.

A matematikai egyenlet felállításakor 26 személy kockázatvállalási szokásait vizsgálták. A delikvenseknek biztos és kockázatos pénzügyi jutalmak közül kellett választaniuk, és közben folyamatosan jelenteni a kutatóknak azt, hogy mennyire érzik magukat boldognak. A 26 személy agyát fMRI-vizsgálatokkal is megfigyelték. Az fMRI kimutatta, hogy az agy két része, a ventrális striátum és az insula köthető leginkább a boldogságérzethez.

A projekt: boldogság
Gaál Melinda és Szuri Dóri két vidám, barátságos lány, akik azt vették a fejükbe, hogy dokumentálni fogják a boldogságot, ezért elindították a Happiness Projectet. Elmondjuk, mit is jelent!

Az egyenletet egy játékkal tesztelték, amellyel egy okostelefon-alkalmazáson keresztül 18 ezren játszottak. Ugyan a játék jóval egyszerűbb, mint a valódi események, Rutledge szerint a játékosok, akárcsak a való életben, azért vállalnak kockázatot, hogy jutalmat kapjanak. Az eredmények a kutató szerint igazolni látszanak az egyenletet, vagyis azt, hogy valódi kapcsolat van a jutalommal szembeni elvárások, a jutalom és a boldogság mértéke között.

A kutatók szerint az eredményeik felhasználhatók lehetnek a hangulatzavar és a boldogság tömeges vizsgálatában, valamint hozzájárulhatnak azokhoz a brit statisztikai adatoknak az értelmezéséhez, amelyeket a brit kormány 2010 óta gyűjt.

Mosolyogj szépen! Hogy hogyan és miért? Megmondjuk!
A mosolygás nemcsak a környezetünkre hat pozitívan, de saját nehézségeinket is könnyebben oldjuk meg a mosolygás által közvetített életszemlélettel. Érdemes tehát tenni azért, hogy magabiztosabban mutogathassuk a fogsorunkat!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!