Facebook hozzászólás
269

A 12-ből a sajtószabadság volt az első

Öt hazai és egy határon túli kolléga vehette át az Aranytollat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, melyen vendégként részt vett a Magyar Újságírók Közösségének alelnöke és a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökségi tagja is. Az idén először Vastollal jutalmazta 90 év feletti tagjait a MÚOSZ; átadták a Virág F. Éva- és a Soó Rezső-díjat, valamint a gazdasági újságírók kitüntetését is.

Aranytoll, MÚOSZ, Kép: MÚOSZ
Kép: MÚOSZ

József Attila: Levegőt – részlet –

„Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak –
elmék vagyunk! Szívünk, míg vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!”

(1935. november 21.)

Szilágyi Tibor színművész ezzel a verssel nyitotta meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségét, amelyen átadták a szervezet életműdíjait és szakmai elismeréseit.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke rövid bevezetőjében arról beszélt, miért nincs nálunk sajtószabadság, és milyen számtalan jelét látjuk a cenzúrának. Őt követően Hammer Ferenc médiakutató egyebek között arról szólt, hogy a sajtószabadság kérdése sose volt annyira összefüggésben a gazdasággal és az infotechnikával, mint napjainkban. Mint mondta: az újságírás gyökeresen átalakult, ma már szinte nem is a szakma és a posta „csinálja”  és juttatja el a tartalomfogyasztókhoz az információkat, hanem a bloggerek, és a híreiket, a kommentjeiket lájkolók, a megosztók generálják azokat a tartalmakat, amelyeket a média átvesz!

Bálint György és Kertész Zsuzsa a MÚOSZ-ünnepségen, Kép: László Márta
Egykori tévés kollégák: a 99 éves Bálint Gyuri bácsi és a szintén aranytollas műsorvezető, Kertész Zsuzsa, Kép: László Márta

A MÚOSZ Elnöksége idén hozta létre a szervezet Vastoll-díját, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azoknak a tagjainak adományoznak, akik betöltötték 90. életévüket. A jövőben ezt a kort elért MÚOSZ-tag automatikusan megkapja a Vastollat. Idén, az első alkalommal, harmincketten(!) részesültek az elismerésben. Köztük volt egykori televíziós kollégám, Bálint Gyuri bácsi, aki Kertész Zsuzsa műsorvezetői kérdésére arra figyelmeztette a fiatal újságírókat, illetve az újdonsült aranytollasokat, hogy az újságírói munka egy életre szóló, óriási felelősség.

Szólásszabadság – 2017
Bársony Éva, dr., László Ágnes, Léderer Pál, Szekeres István, Vince Mátyás és dr. Szabó Zsolt kapta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tavalyi életműdíját, az Aranytollat a Magyar Sajtó Napja alkalmából. A márciusi ifjak 12 pontjából az első a sajtószabadságot követelte!

Az Aranytollat, több évtizedes, kiemelkedő újságírói pályafutásuk elismeréseként idén Elek Lenke, Gáti György,  Kőszeghy Elemér, Murányi Gábor, Szarka Klára és Váncsa István (ő éppen külföldön volt, de Szabó Gábor remekül méltatta!) kapta.

A környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkáért ítélt Soó Rezső-díjat Székely Tamás, a Gazdasági Sajtó-díjat tényfeltáró anyagaiért Erdélyi Katalin, a kulturális publicisztika terén kimagasló teljesítményt nyújtó kollégák közül a Virág F. Éva-díjat  Dési János vehette át.

Gratulálunk!

Az eseményről, illetve a kollégák méltatásáról részletek itt, a MÚOSZ honlapján olvashatók!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!