Facebook hozzászólás
192

6 szabály, hogy tényleg gondtalan legyen az utazás

Nem elég megtalálni az ideális úti célt, mindent megszervezni, a jó hangulathoz az is kell, hogy a nyaralás, utazás jogi problémáktól mentes legyen. Ebben segít az utazás előtti 6 aranyszabály!

Induláskor már legyünk nyugodtak!
Kép:Pixabay

1. Utazási szerződés csak írásban!

Jó, ha tudjuk, hogy az utazási szerződést mindig írásba kell foglalni, és azt mindig meg kell kapnunk. Ha tehát nem kapunk utazási szerződést a befizetett díj, előleg, ígéretek ellenére sem, legyünk résen, mert lehet, hogy nem jó helyen járunk – mondja a piacesprofit.hu jogi szakértője, Kocsis Ildikó ügyvéd.

2. Módosul a feltétel? Csak írásban érvényes!

Nemcsak az utazási szerződést, de annak esetleges módosítását is írásba kell foglalni. Ha tehát az utazásszervező telefonál, hogy a feltételek módosulnak, ezt is írásban kérjük el tőle, hogy pontosan lássuk, mire is számíthatunk majd!

3. A maximális előleg

A teljes díj 40 százalékánál több előleget csak akkor kérhet az utazásszervező, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés ennél szigorúbb kötelezettséget ír elő a részére. Ha az előleg a 40 százalékot meghaladná, bátran kérjünk tájékoztatást ennek okáról, hogy meggyőződhessünk róla, szabályos-e a kért előleg.

4. Díjfizetés előre: mi a szabály?

Az sem mindegy, hogy mikor kell a teljes díjat kifizetnünk. Ezt a jogszabályban előírtak alapján legkorábban az utazás megkezdése előtt 30 nappal kérhetik az utasoktól. Kivétel itt is van, mégpedig az az eset, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés miatt ennél korábbi időpont indokolt.

Így használd ki a drága időd, ha utazol

5. Figyeljünk a díjemelésre!

A díj csak akkor emelhető, ha az utazási szerződésben szerepel ez a lehetőség. Ekkor sem korlátlanul, hiszen a díjemelés okai csak a következők lehetnek:

– megnövekedett szállítási költségek, üzemanyagköltségek

– a vállalt szolgáltatásokkal kapcsolatos adók, illetékek, kötelező terhek emelkedése. Ilyen például az üdülőhelyi díj, a repülőtéri illeték stb.

– deviza forintárfolyamának emelkedése.

Az utazás megkezdése előtt 20 napon belül a díj már a fenti okok miatt sem emelhető!

A díjemelésnek mindig arányosnak kell lennie a költségek emelkedésével. A díjemelés indokát a díjemelés közlésével egyidejűleg ismertetni kell velünk.

7. Veszélyessé vált utazási célpontok: mit tehetünk?

A világ időnként gyorsan változik, így van, hogy a néhány hónapja még békés országok, veszélyessé válnak a turisták számára. Ha a választott úti cél időközben „utazásra nem javasolt” besorolást kapott, az utazásszervező azonos vagy magasabb értékű szolgáltatással köteles azt helyettesíteni. Ha a helyettesítő szolgáltatás alacsonyabb értékű, akkor rajtunk áll, hogy elfogadjuk-e azt, de akár el is állhatunk a szerződéstől. Elállás esetén a teljes befizetett díjat azonnal vissza kell kapnunk.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!