Facebook hozzászólás
1 425

6 érdekesség az evolúcióelmélet atyjáról

Charles Darwin születésnapján, február 12-én, a tudományt ünneplik világszerte. A jeles nap alkalmából a Spektrum a Ki volt Charles Darwin? című műsorral tiszteleg az evolúcióelmélet atyja előtt. A filmből számos meglepő dologra derül fény a tudós fiatal éveiről, a világkörüli hajóútjáról és magánéletéről. 

Több mint 20 évet várt úttörő könyve kiadásával

A HMS Beagle fedélzetére 23 éves korában kapott meghívót, így lett részese az elsősorban Dél-Amerika természetföldrajzát kutató expedíciónak. Öt éven át tartó világkörüli útjáról 1836-ban tért haza. Felbecsülhetetlen értékű felfedezésekkel gazdagodott, melyek hozzájárultak az evolúciós és a természetes kiválasztódás elméletének fejlesztéséhez, A fajok eredete mégis csak 1859-ben jelent meg.

Darwin gyüjtőúton, Filmkocka: Spektrum
Darwin gyüjtőúton, Filmkocka: Spektrum

Majdnem pap lett

Apja kedvéért beiratkozott az orvosi egyetemre, de mivel iszonyodott a vér látványától, képtelen volt végignézni a műtéteket. Ezért titokban átiratkozott a természetrajz szakra. Apja viszont hamarosan inkább a teológia felé terelte, mondván, így még lehet belőle valamire való ember.  Darwin nem érezte elég erősnek a hitét ahhoz, hogy pappá váljon, és bár remek eredménnyel végzett, végül mégis visszatért a geológiához.

Pro és kontra listát írt a házasságról

Az érzelmeket mellőzve, észérveket sorakoztatott fel a házasság mellett és ellen. A „mellette” oszlopban szerepeltek a gyerekek, az állandó társaság, vagy a „jobb mint egy kutya” érvek. A „kontra” alá kerültek a Darwin szerint házasságban nem létező fogalmak, így a „szabadon jönni-menni bárhová” vagy az „okos férfiak klubokban való társalgása”. Végül hamarosan elvette első unokatestvérét, Emma Wedgwoodot.

Imádta az egzotikus állatokat – a tányérján is

Darwin nemcsak tanulmányozott, de előszeretettel fogyasztott is egzotikus állatokat. Fiatalon egy gourmet klubot alapított, ahol a többi közt a héját és a bölömbikát is megkóstolták, de később a hajós tanulmányútján megkóstolta a tatut, a struccot, sőt a pumahúst is.

Darwin, Filmkoca: Spektrum
Darwin, Filmkoca: Spektrum

Egy sor betegségben szenvedett

A hajóútról hazatérve megromlott az egészsége. A kimerültségen túl számos kór és fertőzés tünetei gyötörték. Többek között ekcéma, kóros hányás, fejfájás, és szívritmuszavar is megkeserítette életét. Egyes szakértők szerint Darwin halálát a Chagas-kór okozta, amely a szív ingerületvezető rendszerét károsítja, minek eredményeként kaotikus ritmuszavar alakul ki.

Terjed az autizmus, de mitől?
Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz. Az autizmus iránti fokozódó társadalmi és tudományos érdeklődést szem előtt tartva az MTA a Magyar Tudomány Ünnepén kiemelt előadást szentelt a területnek, amit Sperlágh Beáta, a KOKI igazgatóhelyettese tartott.

A Westminster Apátságban nyugszik

Halálát követően családja abban a kis faluban szerette volna eltemetni, ahol utolsó 40 évét töltötte. Barátai és kollégái azonban úgy vélték, Darwinnak a legnagyobb tudósok közt a helye, így egy héttel halála után John Herschel és Isaac Newton mellett helyezték örök nyugalomra a londoni Westminster Apátságban, 1882-ben.

Ha többet is szeretnél tudni az evolúcióelmélet atyjáról, nézd a Spektrumon a Ki volt Charles Darwin? című filmet vasárnap 16 óra 55 perctől.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!