Facebook hozzászólás
449

5+1 titkos üzenet ismert weboldalak mögött – keresd meg!

A weblapok mögötti forráskód olykor titkokat rejthet magában, elbújtatva a programozó titkos gondolatait. Lássunk néhányat a legviccesebbek közül!

Kép: PP archív

A laikusok sokszor úgy gondolják, hogy a programozók csak gyártják, gyártják a programsorokat, csak úgy megszületnek egyre-másra az újabbnál újabb weblapok és webáruházak: egy rendszert kell követni, egy programozási nyelvet ismerni, és már megy is a munka, ami – egy kis kreativitást leszámítva – teljesen sablonos. Adott parancssorok bevitele az egész.

Ám ez nem igaz, sőt! Az emberek többsége nem is gondolná, de a weblapok mögötti forráskód olykor titkokat rejthet magában, méghozzá a programozó titkait. Sokszor olyan dolgokat tudhatunk meg egy kis utánajárással, amit a honlapfejlesztő talán nem mer, talán nem akar kimondani, de magában sem tudja tartani. A webaruhazkeszites-web.hu összegyűjtött néhány ilyen vicces üzenetet.

1. Audrey esete a népszámlálás weboldalának fejlesztőjével

A 2011-es népszámlálás alkalmával a Központi Statisztikai Hivatal létrehozott egy weboldalt azok számára, akik az interneten akarták adataikat megadni. A hivatalos weboldal készítője minden bizonnyal sokat dolgozott, és keveset lehetett a családjával ez idő alatt, mert a következő üzenetet rejtette a weboldal súgójába: „Végtelen szerelemmel Audrey-nak (és a családomnak).”

2. Ne harapdáld a robotok fenekét!
Van egy hátborzongató rejtett üzenetet a Firefox webböngészőben. Minden Mozilla böngésző tartalmaz néhány speciális funkciót, melyet az „about:” szöveg címsorba való beírásával érhetünk el. Ezek között helyet kapott egy kísérteties, mégis vicces ablak. Az „about:robots” beírásával a következő figyelmeztető üzenet jelenik meg:
„Üdv, emberek!

Látogatásunk békés és jó szándékú!

– A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

– A robotok láttak dolgokat, amiket az emberek el sem hinnének.

– A robot a te műanyag haverod, akivel pompásan érzed magad.

– A robotoknak fényes fémfenekük van, amelybe nem szabad beleharapni.

És van egy tervük.”
+1 ráadás: a humoros Google fejlesztők
Több felmérés is igazolja, hogy a Google a világ legjobb munkahelye. A magas fizetés, masszázs, ingyen étel, ingyenes konditerem és 3 hónapos szabadság mind olyan dolgok, amelyek ösztönzőül hatnak kisebb-nagyobb, általában haszontalan tréfák kieszelésére. Nos, pluszként egy ilyet említünk, azt viszont nem áruljuk el, hogy mi az: próbáld ki magad!
A következőt kell tenned: nyisd meg a google.hu keresőjét, majd keress rá a következő kifejezésre (idézőjelek nélkül): „Do a Barrel Roll”

3. Zavaros vagy?
A szerverek és a felhasználók „kapcsolata” nem mindig zavartalan, sokszor érkezik hibás adat a felhasználók részéről. Az viszont eléggé szokatlan, hogy a szerver egyszerűen zavarosként értékeljen valamit, úgy, ahogyan ezt egy Facebook hibaüzenetben olvashatjuk: A szerver a kérést zavarosnak találta, és nem tudja, hogy hajtsa végre.

4. Aminek soha nem lenne szabad megjelennie
Bizonyára mindenki életében vannak olyan dolgok, amelyeket titokban szeretne tartani örökre, és nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne. Nos, a Windows Office programjának fejlesztői valamit nagyon elszúrtak, hiszen nyilvánosságra került ez a hibaüzenet: Ez csak egy helykitöltő. Ennek az üzenetnek soha nem lenne szabadna megjelennie.

5. A lázadó Mac OSX-fejlesztő
John Appleseed kilétét homály fedi. Lehet, hogy egy valós programozó vagy grafikus, aki az Apple Cupertinoi központjában dolgozik, de sokak szerint csak kitalált figura. Az viszont biztos, hogy furcsán gondolkodik a világról. A Max OSX rendszerének TextEditor ikonját kinagyítva az ő üzenetét olvashatjuk:
Kedves Kate,
ez az őrülteknek szól. Az elcseszetteknek. A lázadóknak. A bajkeverőknek. Kerek dugó a négyszögű nyílásban – ők mindent máshogy látnak. Ők nem szeretik a szabályokat, és nem tisztelik a régi időket. Mindegy, hogy dicséred, vagy ellenkezel, nem hiszel, magasztalod, vagy becsméreled őket. Az egyetlen dolog csak, amit nem tehetsz, hogy elfelejted őket. Mert ők változtatnak.
Légy jó,
John Appleseed


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!