Facebook hozzászólás
556

5+1 tipikus hiba az érettségi felkészülés alatt

Közeledik az érettségi időszaka: május 8-án indulnak a vizsgák a magyar írásbelivel, néhány héttel később pedig már az emelt szinten szóbelizők húzzák a tételeket. Habár az érettségi tétje nagy, hiszen a továbbtanulás is múlhat rajta, mégis számos olyan tipikus hibával találkozhatunk, amelyeket évről évre hajlamosak elkövetni a felkészülés során a diákok. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője most arra ad tippeket, hogy miként kerülhetjük el a leggyakoribb hibákat.

  1. Ne halogassunk!

A felkészülés kulcsa a jó időbeosztás. Minél tovább halogatjuk a tételkidolgozást és a tanulást, annál jobban feltorlódnak a tennivalók, és végül kezelhetetlen mennyiségű információval kell megbirkózni alig néhány nap alatt.

Érettségi, karikatúra, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Ha több héttel a vizsga időpontja előtt nekikezdünk, napi néhány tétel megtanulásával sikerülhet felkészülni, és az utolsó napokban már csak fel kell frissítenünk a tudásunkat egy-két átolvasással.

  1. Ne bízzuk magunkat kizárólag mások jegyzetére!

A tételkidolgozást a diákok szeretik kalákában megoldani, és a témaköröket egymás között felosztva összedobni a tudást. A Perfekt szakértője szerint könnyen el lehet csúszni azon, ha nem saját jegyzetekből készülünk fel, és nem olvasunk plusz információkat. Ha nem ismerjük az eredeti anyagot, amelyből a jegyzet készült, előfordulhat, hogy bizonyos információk kimaradnak, vagy dolgokat félreértelmezhetünk, így a szóbeli vizsgán könnyen kellemetlen helyzetbe keveredhetünk.

  1. Ne magoljunk egész éjszaka!

Ha szorít az idő, ezért kénytelenek vagyunk az éjszakáinkat is feláldozni a tanulás oltárán, az erőfeszítéseink visszafelé is elsülhetnek. A kevés alvás, a stressz és a kimerültség miatt sokkal kevesebb információ ragad meg a fejünkben, cserébe viszont értékes órákat vesztünk, amelyeket alvással is tölthetnénk. Sokkal hatékonyabb lehet a tanulás, ha azt kipihenten tesszük.

Írásbeli érettségi, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia
  1. Ne hagyjunk ki tételeket!

Ha ki is csúszunk az időből, próbáljunk meg minden tétellel megismerkedni a vizsga előtt legalább 1-2 átolvasás erejéig. Ne bízzuk a szerencsére, hogy olyan tételt húzunk, amit épp sikerült átnéznünk, hiszen épp ugyanakkora eséllyel kaphatjuk azt is, amit nem tanultunk meg.

Ne parázz! Ingyen felkészítünk a matek érettségire!
Matematika érettségi felkészítő csomaggal bővült az ország vezető e-learning oldala, a mateking.hu. Az eddigi egyetemi szintű matematikát magyarázó feladatok mellett megjelennek a középiskolások számára oly fontos, érettségire való felkészítő tananyagok. Ezen videók lényegretörőek, könnyen érthetők, az elmúlt évek érettségi feladatait veszik át. Ráadásul a segítség ingyenesen érhető el a diákoknak.
  1. Ne csak olvassunk, beszéljünk is!

Ha úgy gondoljuk, hogy már tudjuk az anyagot, mondjuk fel magunknak hangosan is a tételt, hogy meggyőződjünk róla: folyékonyan el is tudjuk mondani mindazt, amit megtanultunk.

+1 Ha nem úgy sikerült az érettségi, ahogy szerettük volna, legyen B tervünk!

Ha az alapos felkészülés ellenére sem sikerül végül bejutni arra a szakra, ahova terveztük, ne keseredjünk el, hiszen jövőre újra megpróbálhatjuk. Hogy a következő egy évben se kelljen tétlenkednünk, jelentkezhetünk OKJ-s képzésre, amellyel jó alapokat, és plusz pontokat is szerezhetünk a jövő évi felvételihez. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint a rövid idő alatt, rugalmas képzési időben elvégezhető OKJ-s képzések önmagukban is piacképes szakmát adnak. Ha pedig valaki például pénzügyi területen szeretne továbbtanulni, nagy előnyre tehet szert egy gyakorlatorientált pénzügyi-gazdasági képzés elvégzésével.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!