Facebook hozzászólás
689

50 éve gazdálkodunk okosan!

Csupán minden második szülő beszél 18 éven aluli gyermekével alkalomszerűen a pénzügyekről, és minden harmadik családban bevett szokás a zsebpénz – a 14 év alattiak leggyakrabban 500-1000 Ft-ból, az idősebbek 2-5000 Ft-ból gazdálkodhatnak havonta. A REGIO JÁTÉK megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a legtöbb helyen nem nyitnak bankszámlát a gyerekeknek. A most 50 éves Gazdálkodj okosan! társasjátékot a szülők többsége a gyakorlati tapasztalatszerzés és a játékos tanítás miatt tartja hasznosnak.

A magyar szülők a gyermek életkorának függvényében beszélnek otthon a pénzügyekről: míg az ovisoknál csak alkalomszerűen kerül elő a téma (minden 3. családban), addig az általános iskolásoknál tízből három, a 15 éven felülieknél tízből négy családban beszélnek rendszeresen, de minimum eseti jelleggel a pénzügyeket érintő témákról. A reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy zsebpénzt több gyermek kap, mint saját bankszámlát. Utóbbival a 3-10 évesek mindössze 20 százaléka rendelkezik, ám még nem férnek hozzá, a 15 évnél idősebbek fele viszont már rendelkezhet a számlán lévő összegről. Tízből hat családban örülhetnek a gyermekek havi rendszerességgel kapott zsebpénznek.

Gazdálkodj okosan társasjáték, Kép: Gyaraki Dávid
Kép: Gyaraki Dávid

– Nagyjából 7-10 éves kor között kezdenek el a szülők a költőpénzről gondoskodni, a 11 éven felüliek már nagyon magas arányban (84%) kapnak zsebpénzt – ismertette a kutatási eredményeket Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. A 6 éven aluliak 500 Ft alatti összegből, a 7-14 évesek 500-1000 Ft-ból, míg a 15 éven felüliek 2-5000 Ft-ból gazdálkodhatnak havonta.

A Gazdálkodj okosan! társasjáték 50. születésnapja alkalmából készített felméréséből az is kiderült, hogy legelőször 2-4 éves korban (40%) kerül elő a pénz fogalma, tízből hat családban a szülők közösen beszélnek róla a gyermekkel, és szinte minden esetben (94%) egyetértenek a pénzügyi nevelés irányairól. A zsebpénzhez való hozzájutást például a válaszadók fele köti tanulmányi eredményhez (46%), harmaduk otthoni segítséghez (34%) vagy jó magatartáshoz (20%).

– Az összegyűjtött pénzüket a gyermekek leginkább játékokra, a hobbijukra vagy a büfében költik el, de a szülők igyekeznek a beosztásra, spórolásra, fontossági sorrend felállítására és célkitűzésekre nevelni őket. Az elmúlt évek hitelezés kapcsán szerzett negatív tapasztalatai ráirányították a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára, így nem véletlen, hogy ez a családon belül is gyakran megjelenik témaként – tette hozzá Gyaraki Dávid.

Emlékszel?
A Gazdálkodj okosan! társasjáték 1966-ban készült a nyugati társasjátékok mintájára. A tengerentúli játékkal szemben a magyarban a játékosok nem hátráltatják egymást a haladásban. A játék célja, hogy a pénzzel való következetes bánásmódnak köszönhetően minél hamarabb megvásároljuk és berendezzük lakásunkat. A játék nagyban hozzájárul a stratégiai gondolkodásmód és a hatékony pénzkezelés elsajátításához.

 

50 éves a Gazdálkodj okosan!

A válaszadók egybehangzóan ismerik (98,5%) és szeretik (95,7%) a Gazdálkodj okosan! társasjátékot, minden második családban pedig a mai napig rendszeresen előkerül. A szülők többsége már gyermekkorban is kapcsolatba került a játékkal, ha visszaemlékeznek, leggyakrabban az együtt töltött idő, család, takarékoskodás és a lakásvásárlás jut eszükbe.

– Öröm látni, hogy rendszeresen előkerül a társas, hiszen – ahogy ez a válaszokból is kitűnik – szórakoztató formában tanítja meg a pénzzel való bánásmódot, fejleszti a gondolkodást, ami végeredményben minden játékosnak a javára válhat. Van olyan, aki a Gazdálkodj okosan! miatt figyel mindig, hogy ne folyassa feleslegesen a vizet, de olyan véleményt is hallottunk, hogy még felnőtt fejjel is hasznos a játék a mindennapi költségek és a takarékoskodás átgondolására – tette hozzá a szakember.

Zsebbenyúló 3 tipp
A szülők 85 százaléka ad zsebpénzt, de kevés gyerek használja azt tudatosan. Ahány ház, annyi szokás, és még talán annál is több erről a vélemény. Egy biztos: a zsebpénzkérdést mindenképpen komolyan kell venni, hiszen egy egész életre megalapozhatja gyerekünk pénzhez, pénzügyekhez kapcsolódó viszonyát.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!