Facebook hozzászólás
428

5 indok, ami miatt kisebb lakásba mész

Kisebb értékű otthonba költözik a lakásukat lecserélők fele. A KSH lakásfelmérése szerint az egyedülállók és az idősebbek között jóval magasabb az olcsóbb ingatlant választók aránya. Az alacsonyabb ár gyakran kisebb lakóterületet is jelent. Bár a lakáscserének számos oka lehet, de a megváltozott igények mögött a legtöbb esetben a családi és az egészségügyi állapot megváltozása áll.

Üres modern lakásbelső, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– A magyarok hagyományosan röghöz kötöttek, nem jellemző rájuk a gyakori költözés – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A kisebb lakásba költözés mögött jellemzően az alábbi öt indok áll a szakértő szerint:

  • A gyermekek kirepülése a szülői házból szükségtelenné teszi a 3-4 szobás lakás fenntartását;
  • A nyugdíjba vonulást követően csökken a jövedelem, miközben az egészségügyi kiadások nőnek, és ez nem teszi lehetővé a nagyobb lakás rezsijének fizetését. Jellemző, hogy ilyenkor a gyerekek közelébe költöznek az idősek, hiszen sokszor szorulnak egymás segítségére;
  • A gyermekek önálló otthonhoz jutásához szükség van nagyobb mennyiségű szülői segítségre, akik az eladott és vásárolt lakás közti különbözettel segítik az utódok otthonteremtését;
  • Az egészségügyi állapot romlása, az igen elterjedt mozgásszervi betegségek miatt megváltoznak a lakásigények;
  • A házastársak válása is egy olyan tipikus lakáseladási indok, amivel az ingatlanközvetítők találkoznak. Ilyenkor a felek a vagyon megosztásával és a különköltözés igényével cserélik két kisebbre a nagyobb lakást;

A KSH adatai szerint a lakáseladások csupán negyedénél vettek igénybe ingatlanközvetítő segítséget, pedig az ingatlanközvetítők segíthetnek abban, hogy az ingatlan ne áron alul keljen el. A dobogós ingatlanközvetítő iroda tapasztalatai szerint sokan pont azért fordulnak hozzájuk, mert egy füst alatt el tudják intézni az eladást és a vásárlást, vagyis a nagyobból kisebbe költözést.

Mégis hányszor költözik a magyar?
Átlagosan háromszor költöznek életükben a magyarok. Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülését nézve ez a szám várhatóan tovább növekszik majd a következő időszakban. Egy évtized átalakította a lakásszerzés módját: a magyarok egyre nagyobb arányban bérelnek lakást, ugyanakkor egyre többen vannak, akik maguk által épített lakásba, házba költöznek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!