Facebook hozzászólás
694

450 éve született az opera atyja

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a neves zeneszerző, Claudio Monteverdi születésének 450. évfordulóját a Magyar Posta. A barokk művésznek köszönhetjük az operának, mint műfajnak a megteremtését. A bélyegkisív Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Monteverdi kisív, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Claudio Monteverdi (1567–1643) olasz barokk zeneszerző, pedagógus és karnagy, az opera első nagy mestere. Tanulmányait a cremonai székesegyház karnagyának felügyelete alatt végezte. Első művét tizenöt évesen vetette papírra. 1590-ben a mantovai hercegi udvar, Vincenzo Gonzaga szolgálatába lépett. 1599-ben megnősült. A herceg sokat utazott, és utazásaira magával vitte Monteverdit is, aki hamar a hercegi udvar zenei életének tényleges irányítójává vált, annak ellenére, hogy hivatalosan csak egyszerű violajátékosként állt szolgálatban. Járandósága igen alacsony volt és azt is rendszertelenül folyósították. 1607-ben az Accademia degli Invaghiti megbízásából komponálta első operáját Orfeo címmel. A darabot egy zártkörű előadás keretében mutatták be, és olyan sikert aratott, hogy a herceg a következő évben fia esküvőjére újabb operát rendelt tőle. Az Arianna bemutatója is nagy sikert aratott. Monteverdit közben súlyos csapás érte, felesége meghalt. Többé nem házasodott meg, két gyermekét egyedül nevelte. 1612-ben hagyta el a hercegi udvart.

Monteverdi díszboríték a kisívvel, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A következő évben felajánlották neki a velencei Szent Márk-székesegyház karnagyi posztját. A zeneszerző elfogadta a felkérést.

Néró felesége lett…, de hogy!

Poppea, Kép: wikimedia

Monteverdi 1642-ben komponálta a Poppea megkoronázása című háromfelvonásos operáját. Szövegkönyvét Giovanni Francesco Busenella írta. Ez volt az első igazi opera a világon. (Kép: Poppea, wikimedia)

Hamar megszerette a dinamikusan fejlődő várost, ahol jobban megbecsülték, mint Mantovában. Karnagyként több feladatott kellett ellátnia, de jóval magasabb fizetést is kapott, és a maga ura lehetett. Bár a hercegi udvar többször is sikertelenül próbálta visszacsábítani Mantovába, azért felkérésükre továbbra is komponált zeneműveket. Az 1630-as évek végén megnyíltak az első nyilvános operaházak Velencében, Monteverdi pedig az egyik legkeresettebb színházi ember lett. Ekkoriban több operát is komponált, de ezek közül csak kettő maradt fenn: az Odüsszeusz hazatérése és a Poppea megkoronázása. Az idős mester 1643-ban már nem tudta ellátni feladatait, és Velencében elhunyt.

Színpadi művei mellett világi vokális szerzeményei és egyházzenei kompozíciói is mindmáig szerves részét képezik a hangverseny-repertoárnak. (Forrás: bfz.hu; wikipedia.org)

Nahát! Bélyeget kapott a szent fa!
Alkalmi bélyegen örökítette meg a szilt a Magyar Posta. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szilt, latin néven Ulmus minort az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán választották a 2016-os év fafajának. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervei alapján gyártották.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!