Facebook hozzászólás
751

3 napos húsvéti fesztivál Hollókőn

Idén is vödörrel locsolkodnak Hollókőn a húsvéti fesztiválon, és ennek a látogatók is részesei lehetnek április 15. és 17. között; a Nógrád megyei világörökségi falu hagyományos húsvéti programjára érkezők megkóstolhatják a házi rétest, megnézhetik a középkori lovagok fegyveres bemutatóját, és számos koncertet láthatnak, fellép többek között Lajkó Félix vagy Ferenczi György is.

A hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, a palócok pedig büszkén, de vidáman őrzik hagyományaikat; húsvét közeledtével a lányok különleges étrenddel dédelgetik az udvar tyúkjait, a fiúk nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, mert Hollókőn idén is vödörrel locsolkodnak. – mondta Kelecsényi Péter, a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek.

A háromnapos Húsvéti fesztivál alatt Hollókő átalakul, a hagyományos falusi csendet a zeneszó és a nyüzsgés töri meg. Az odalátogatók megkóstolhatják a hollókői házi rétest és a palóc lepényt, megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét.

Kép: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.
Kép: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Szombaton az Ófaluban zajlanak a programok. Felelevenítik a kereplőzés hagyományát, a házaknál mutatják be a népi életet, délután lesz a nagyszombati szentmise, majd este Lajkó Félix nagykoncertje.
A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik az Ófaluban, ahol vasárnap és hétfőn is zajlik a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, lesz nóta és tánc a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel. A Kerekes Band udvarban fellép az Agyagbanda, Herczeg Flóra és Bandája, az Iglice mesejátékokat mutat be.

Az 5 legjobb úti cél húsvétra
A trivago.hu utazási weboldal a közelgő ünnep alkalmából összeállított egy toplistát a legjobb húsvéti úti célokról vidéken. Az 5 város hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival vívta ki magának az elismerést; mindegyik tökéletes választás egy családi hosszú hétvégéhez. Bár a lista nem idei, de bármikor időszerű a helyek felkeresése…

Ezzel párhuzamosan mindkét napon koncerteket szerveznek a Pajtakert nagyszínpadon az Ófalu bejáratánál: lesz Bazsava és Esszencia koncert, fellép Ferenczi György és a Rackajam, a Kerekes Band és Mező Misi, muzsikál a Dűvő zenekar is.
A vasárnapot locsoló táncház zárja majd a Dűvő zenekarral és a Nógrád Táncegyüttessel.
Eközben a hollókői vár ura bemutatja, hogy nemcsak az asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is, a ruhapróba mellett pedig fegyveres bemutatót is tartanak.
Az UNESCO egyetlen faluként Hollókőt választotta a világörökség részévé, és ennek 30. évfordulóját ünneplik egész éven át.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!