Facebook hozzászólás
276

150 éves a Magyar Tudományos Akadémia székháza

Alkalmi bélyeg kiadásával köszönti a Magyar Tudományos Akadémia székházépítésének 150. évfordulóját a Magyar Posta Zrt. Az 500 Ft névértékű bélyeget Pálinkás György grafikusművész tervezte és metszette. A Pénzjegynyomdában készült 155.000 példányban. A bélyegképen a Magyar Tudományos Akadémia székháza Látható. Az alkalmi boríték előoldalán Holló Barnabás: A Magyar Tudományos Akadémia alapítása c. domborműve látható. 

Új bélyegen az MTA 150 éves székháza, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A Magyar Tudományos Akadémia 1865-ben átadott palotája Budapest várostörténetének és építészettörténeti fejlődésének egyik fordulópontján született, a historizáló neoreneszánsz egyik első, mégis legérettebb és legértékesebb példájaként. 1860-ban országos gyűjtés indult az épület megépítésére. A tervpályázatot 1861-ben írták ki, és a győztes, neoreneszánsz tervet Friedrich August Stüler német építész készítette.

Friedrich August Stueler, a tervező, Kép: wikimedia
Friedrich August Stüler, Kép: wikimedia

A kivitelezés 1862. tavaszán kezdődött Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével, majd 1865. december 11-én avatták fel. Emil Wolff a homlokzati szobrokat, Holló Barnabás az alapítást ábrázoló domborművet készítette. A díszítésben mind a homlokzaton, mind a belsőben jelentős szerepet kap a korszakra oly jellemző allegorizáló törekvés. Ez nemcsak az építkezés időszakában, az 1860-as években jelentkezett, hanem akkor is, amikor a belső díszítés 20-30 évvel később megvalósított nagy befejező műve, a díszterem figurális és díszítő kialakítása elkészült. A díszterem freskói Lotz Károly nevéhez fűződnek, az üléstermet Ligeti Antal tájképei ékesítik. A Nemzeti Örökség Intézete a Magyar Tudományos Akadémiát 2012. január 1-jével történelmi emlékhellyé nyilvánította. (Forrás: mta.hu)

Legutóbb 1998-ban jelent meg Magyarországon metszet-mélynyomású bélyeg. Ennek a technológiának köszönhetően a nyomdafesték szinte plasztikusan, a papír síkjából kiemelkedve, a legapróbb részletek ábrázolását is lehetővé téve jelenik meg. Semmilyen más nyomdatechnika nem alkalmas arra, hogy ugyanazzal a festékkel ennyire gazdag árnyalati terjedelmet hozzon létre, pusztán a vonalak mélységének váltakozásával. Nem véletlen, hogy a magyar bélyegkiadásban a réz- és acélmetszésű bélyegek a teljes magyar bélyegpaletta részeként képviseltetik magukat. A jelenlegi kiadás technikai megvalósításának újdonsága, a közvetlen lézergravírozás (ún. direct laser engraving, DLE) technológia, ami lehetővé teszi, hogy a korábbi hagyományos formakészítés helyett, közvetlenül a többképes nyomólemezbe égesse a lézer a bélyeggrafika vonalait, jelentősen lerövidítve ezzel a gyártási időszakot. (Forrás: Pénzjegynyomda)

125 éves különleges bélyegféleségnek állított emléket nemrég a Magyar Posta.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!