Facebook hozzászólás
1 124

A leggyakoribb májgyilkosok

A máj a legfontosabb méregtelenítő szerveink egyike,  az anyagcsere egyik fő centruma. Csendes, leginkább éjszaka elvégzett feladata hibás étkezési szokásaink, a fokozódó alkoholfogyasztás és a környezetszennyezés miatt az elmúlt években mindenkinél jelentősen megnövekedett.

A máj, rendkívül jó regenerálódó képességének köszönhetően, nagyon sokat kibír. Ha már csak 20-30%-a működik, akkor is képes a legalapvetőbb funkciók betöltésére.

Melyek a legfőbb veszélyforrások?

Az alkohol ma legfőbb májkárosító, különösen hazánkban. Nemcsak a zsírmáj képződését segíti elő, hanem hossz útávon a májszövet zsugorodását is okozhatja. Az alkohol lebomlásakor keletkező mérgező hatású vegyületek gyulladást idéznek elő, a rendszeresen ismétlődő gyulladások pedig hegesedést, zsugorodást vonnak maguk után. Bár ez a hatás többnyire mennyiségfüggő, vannak, akiknek már kevés is elegendő (lassú acetilálók: csak nagyon lassan bontják le az alkoholvegyületeket).

A helytelen és túlzott mértékű táplálkozás a második leggyakoribb „májméreg”. Aki mértéktelenül sokat eszik, tömi magát, annak a mája is olyan lesz, mint a tömött libáé – vagyis nagy és zsíros. A feleslegesen bevitt zsiradék ugyanis nemcsak a bőr alatt, hanem belső szerveinkben, a sejtek közötti kötőszöveti állományban is lerakódik. Nem elhanyagolható az élelmiszerrel bevitt mérgek szerepe sem: a mérgező gombák, a penészgombák aflatoxinja (penészes olajos magvakon, csíráztatott gabonán stb.), illetve a gyomirtók, szín- és ízanyagok, az állagjavítók és a hormonok arra érzékenyeknél akár már kisebb adagokban is okozhatnak súlyos és maradandó májkárosodást.

A szerves oldószerek használatával is vigyázni kell, mert a tetraklór, a kloroform, a klóretil, a triklóretilén és a vinilklorid vegyületei (festékek, lakkok, higítószerek) már belégzés útján is bejutnak a vérbe, a májhoz jutva pedig annak direkt károsodását váltják ki.

A nehézfémek – ólom, kadmium, higany – a máj méregtelenítő enzimjeinek működését blokkolják.

A szintetikus gyógyszerek – hormonok, fogamzásgátlók, szteroidok, egyes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, citosztatikumok, altatók, nyugtatók stb. – májkárosító hatására talán nem is kell kitérni, tartós és nagyadagú szedésük okvetlenül kerülendő.

A legfontosabb teendő tehát a felsoroltak kerülése, lehetőség szerinti teljes kiküszöbölése.

Kép: Pixabay

Mit tehetünk még?

A rövidebb-hosszabb idejű böjtkúra okvetlenül fontos a máj regenerálása céljából, majd azt követően tartós zsír- és fehérjeszegény, rostdús, főleg zöldségekből, gabonából, gyümölcsökből álló diéta, valamint rendszeres léböjt- és tehermentesítő gyümölcsnapok beiktatása.

Az egyes gyógynövényteákkal – máriatövis, körömvirág, gyermekláncfű, katáng, ezerjófű, tarackgyökér, füstike, articsóka – vagy azok kivonatát tartalmazó termékekkel végzett többhetes kúra is jó hatású.


A melegvizes tömlővel készített
májpakolás
serkenti a máj vérátáramlását.
Töltsük meg a gumitömlőt egyharmadáig jó meleg, de nem forró vízzel, nyomjuk ki belőle a levegőt, majd tekerjük rá jó szorosan a kupakját. Nedvesítsük be egy vékonyabb törölköző egyharmadát, jól csavarjuk ki. Terítsük a nedves részt a jobb bordaív fölé, helyezzük rá a melegvizes tömlőt, és borítsuk rá a száraz törölközőrészt. Fél óráig maradjunk fekve a borogatással.

Az úgynevezett gyökfogók adása ma már elengedhetetlenül fontos: nagyadagú bétakarotin, C- és E-vitamin 3-4 hétig, majd 1-2 hetes szünetekkel cink- és szeléntartalmú készítmények. Az ózon- és hematogén oxidációs terápia is a sejtvédő hatású, gyökfogó enzimek termelődését fokozza. Ezek azonban csak a módszert alkalmazó intézetekben hozzáférhetők, intenzív, kúraszerű használatukon kívül pedig havi egy-két fenntartó kezelésre is szükség lehet.

A máj regenerálását nemcsak azoknak javasoljuk, akiknél már konkrétan kimutatható eltérések, panaszok is vannak, hanem mindenkinek, aki szeretné ápolni, megőrizni és még sokáig egészségesnek tudni  legfontosabb vegykonyháját, a máját.

Forrás: www.balaicza.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!