Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 06. 11:00 | PP-Eletforma

BÁLOZÓ SZÉPSÉGÁPOLÁS

Natúr tippek farsangolóknak

Tudtad, hogy idén csak február 9-ig tart a farsangi időszak hivatalosan? Ez az utolsó pillanat, hogy felkészülj az év bulijára, néhány natúr tippel segítünk abban, hogy mindenkinél szebben ragyogj a karneváli forgatagban!

Mit is nevezünk farsangnak?

A farsangi időszak Magyarországon mindig is a mulatságok, jelmezes felvonulások, lakodalmak, disznótorok időszaka volt, a máig ismert szokások egy része a keresztény kultúrkörből, más része pedig a pogány télűző hagyományokból ered. A keresztény hiedelem szerint a farsang Vízkereszttől, azaz január 6-tól húshagyó keddig tart, ez utóbbinak az időpontja minden évben Húsvéthoz igazodik, vagyis az azt megelőző 40 napos böjt kezdete. 2016-ban elég korán, március utolsó hétvégéjén lesz Húsvét, így a farsang is korán végződik, február 9-én. Ennek a vidám időszaknak az egyik legérdekesebb hagyománya a házasságkötésekkel kapcsolatos: az elmúlt századokban tradicionálisan ilyenkor keltek egybe a szerelmesek egy igen gyakorlatias ok miatt, az egyház a 40 napos böjt idején nem esketett.

Pogány és keresztény szokások kéz a kézben

Ebben az időszakban számtalan lakomát, disznótort és mulatságot tartottak országszerte, ezeknek egyik legjellemzőbb étele volt a farsangi fánk. Ez utóbbinak különleges erőt tulajdonítottak őseink, szerintük a lekváros fánkjó szerencsét hoz az évben és megvédi javainkat az időjárás viszontagságaitól. A falvakban és városokban ilyenkor gyakran tartottak jelmezes bálokat és felvonulásokat, amelyek a telet hivatottak elűzni. Az egyik legnépszerűbb ilyen rendezvény máig a mohácsi busójárás,

Busó álarc, Kép: pixabay

Kép: pixabay

amelyre már világ minden tájáról érkeznek vendégek. A farsang természetesen nemcsak Magyarországon honos, gondoljunk csak a híres Velencei Karneválra, amelynek hagyományai a középkorra vezethetők vissza, vagy a világhírű riói karneválra, ahol minden évben a szamba iskolák színe-java vonul fel legújabb produkciójával. A modern kor embere már a 40 napos böjtöt nem igen tartja, de a februári bálok és bulik manapság sem maradnak el. Ilyenkor a legfőbb célunk az, hogy minél szebb sminkkel, minél különlegesebb jelmezben, öltözetben jelenjünk meg és ünnepeljük a tél végét!

Arcápolás bulis időszakban

A rengeteg buli és összejövetel nem kis megpróbáltatást jelent az arcbőrnek, egyrészt ilyenkor kevesebbet alszunk, másrészt jóval több sminket, esetleg komplett arcfestést viselünk sok-sok órán keresztül. A Dr. Organic natúrkozmetikai márka összegyűjtötte azokat a bioaktív hatóanyagokat, amelyek megalapozhatják arcbőrünk egészségét, hogy az ünnepi smink is szebben ragyogjon, illetve amelyek felfrissítik és vitalizálják az ilyenkor igencsak igénybevett hámréteget. Az első és egyben legfontosabb szabály, hogy ne feküdjünk le teljes sminkben, hanem mossuk le alaposan a festéket az arcunkról!

Damaszkuszi rózsa, Kép: wikipedia

Damaszkuszi rózsa, Kép: wikipedia

Használhatjuk például a damaszkuszi rózsaolajjal készült arctisztító tejét és tonikját, amelyet szükség esetén kiegészíthetünk valamilyen arcradírral is. A tisztított és tonizált bőrt ezután kenjük be valamilyen erős hidratáló krémmel és ne feledkezzünk el a szemkörnyék-ápolókról sem. A csigagél arc- és szemránckrém különösen alkalmas arra, hogy pár nap alatt eltüntessék a kialvatlanság okozta ráncokat és piros foltokat. Ha pedig hétvégén egy különleges partira készülünk, akkor hét közepén érdemes egy tápláló arcpakolást is feltenni, például egy extraszűz olivaolajjal készült pakolását, amely a száraz és normál bőrrel csodát tesz.

Natúr tippek farsangolóknak

Sokan nem tudják, hogy ma már számtalan natúrkozmetikai márka kínál teljes körű smink termékpalettát, ilyen például a Sante és az Annemarie Börlind. Ezekkel a természetes összetevőkből készült púderekkel, szem és ajakfestékekkel nemcsak gyönyörűek lehetünk a nagy napon, de mindemellett ápoljuk a bőrünket is. Ha még sincs lehetőségünk arra, hogy teljesen natúr sminket viseljünk, akkor a púder alá mindenképpen tegyünk fel egy tápláló hidratáló arckrémet, amely megvédi a bőrt a kiszáradástól és a káros anyagoktól, szennyeződésektől. Választhatunk holt-tengeri ásványokkal gazdagított nappali krémet vagy bioaktív argánolajjal készült hidratálót. Kezedet pedig kend be manuka mézzel készült kéz- és körömápolóval. A buli másnapján pedig mossuk át töredezett hajlakkos, szennyezett hajunkat marokkói argánolajjal készült samponnal, majd ápoljuk egy argánolajos pakolással, amely újraépíti az igénybe vett hajszálakat, és hidratálja azokat.

Tudtad?
Magyar fejlesztésű biokozmetikumok nyerték el Európa legjobb kozmetikai innovációjának járó díját a wellness-Oscarként is emlegetett, idén hetedik alkalommal megrendezett European HEALTH & SPA AWARDS-on!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!