Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 11. 19:01 | Krajcsó Judit

JAPÁNBÓL ÉRKEZETT

Káprázatos ruhaköltemények Japánból – Szájtátva néztük!

Ha a japán öltözködésre gondolunk, a többségnek a kimonó jut eszébe, vagy az extrém színekben, extravagáns darabokban megjelenő manga rajongók. A szigetország öltözködési szokásai azonban nem is állnak annyira távol az európai ízléstől. Jámbor Aliz, a Japánspecialista Tokióban élő videós tudósítója szerint a helyi divatot alapvetően a kifinomultság és a visszafogott elegancia jellemzi.

Visszafogott elegancia és fiatalos vonalak

A szigetország öltözködési szokásai nem is állnak annyira távol az európai ízléstől, mint azt gondolnánk: az utcai viseletet többnyire a visszafogott elegancia jellemzi. A japánok nagy gondot fordítanak küllemükre és ruházatuk kiválasztására, nemre és korra való tekintet nélkül, öltözködésüket pedig fiatalosság, lendületesség jellemzi. A munkába járó férfiak jól szabott, márkás öltönyben járnak, a nők pedig szeretik kihangsúlyozni nőiességüket, miközben igyekeznek minél kevesebbet mutatni a bőrükből, így legtöbbször zárt felsőt és harisnyát is hordanak.

Japán iskolások Kép: Pixabay

Japán iskolások Kép: Pixabay

A japán divatot sokkal kevésbé jellemzi az extrémitás, mint ahogy azt a TV és a képregények sugallják. Európai szemmel nézve viszont rögtön feltűnik, hogy a gyerekek egyenruhát viselnek, amely egy felsőből, rövidnadrágból vagy szoknyából és térdzokniból áll. Érdekesség, hogy a gyerekek még a novemberi hidegben sem váltanak melegebb ruhára, továbbra is a rövid egyenruhát hordják az iskolai napokon.

Forrás: Flickr.com

Forrás: Flickr.com

 Előremutató trendek

 Japán igazi trendteremtő, hiszen a divattervezők időről időre szívesen merítenek ihletet a felkelő nap országának tradícióiból, függetlenül attól, a világ melyik részén élnek és alkotnak. Ezzel szemben a japán divattervezők mindig nagyon előremutató tervekkel rukkolnak elő, mint például Issey Miyake, aki gyakran ötvözi a japán és az európai kultúrát, és nevéhez fűződik egy innovatív szövési eljárás kidolgozása is. Az A-POC (A Piece of Clothing) technika olyan különleges szövési eljárás, melynek során egy olyan cső formájú anyag készül melyben nem csak a szabadminták hanem a szálirányok is úgy helyezkednek el, hogy azok kiszabásával gyakorlatilag egy kész ruhát kapunk, anélkül, hogy felesleges anyag keletkezne.

Forrás: Flickr.com

Forrás: Flickr.com

De Tokióban kiemelkedő népszerűségnek örvendenek Yohji Yamamoto kreációi is. A designer az aktuális divatirányzatoktól távol, avantgárd stílusban tervez, és New Yorkban, Párizsban illetve Antwerpenben is működtet saját boltokat.

Extrém ruhaköltemények és kiegészítők

 A tokiói Harajuku negyed utcáit járva olyan izgalmas jelenségekkel is találkozhatunk, amelyeket szinte csak Japánban láthatunk. A fiatalok egy része igen extrémen öltözik, így az általuk is közkedvelt negyedben megfigyelhetjük a japán öltözködés legkirívóbb darabjait is.

Forrás: Medium.com/TokyoFashion

Forrás: Medium.com/TokyoFashion

Ilyen még például a legújabb őrületet, a pöttyös, csíkos vagy szív mintával díszített, kilakkozott körmöket imitáló nylonharisnya, amely távolabbról nézve úgy néz ki, mintha épp most léptünk volna ki a pedikűröstől. Ha ilyen darabokkal bővítjük a ruhatárunkat, minden nap más színben, más mintában pompázhatnak a körmeink.

Forrás: Boredpanda.com

Forrás: Boredpanda.com

Eklektikus, újragondolt esküvői ruhák

A japános kísérletező kedv tetten érhető az olyan hagyományos eseményeken is, mint például az esküvő. Az aprólékosan kidolgozott alkalmi ruhákon megfigyelhetjük a japán divat kifinomult eleganciáját.

Forrás: sajtóanyag

Forrás: sajtóanyag

Ahogy az a Japánspecialista blogján is olvasható, Japánban nem ritka, hogy a tradicionális sintó esküvőt nyugati elemekkel kombinálják. A hagyományoknak megfelelően a menyasszonyoknak hosszú ujjú kimonót kellene viselniük, de sok ara kicsit módosítja a ruháját. A nyugati típusú ruhákra kimonót helyeznek, és annak ujjait hátrahajtják, így egy elegáns pánt nélküli darabot kapnak.

Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

Csakúgy, mint az élet megannyi területén, az öltözködés esetében is számtalan érdekességgel találkozhatunk Japánban. Érdemes ellátogatni a szigetországba, és megfigyelni a kifinomult japán stílusokat, amelyekből kedvünkre meríthetünk ötleteket saját szettjeinkhez– mesélte a Japánspecialista helyi tudósítója, Aliz.

Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyagCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!