Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. november 04. 17:00 | Krajcsó Judit

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Csodaszép ruhák – aludobozokból! Ezt látnod kell!

Magyrországon mintegy 450 millió üdítős, sörös- és energiaitalos doboz nem a szelektívben végzi, hanem a vegyes hulladékban, pedig még pénzt is kaphatunk érte. A divattervezők szerencsére újragondolták, és kreatívan fantasztikus ékszereket, ruhákat és más használati tárgyakat alkottak belőlük. Nézzétek!

Újrahasznosítás és DIY-újrafelhasználás

Sokan, és szerencsére egyre többen tudjuk, hogy az aludobozokat száz százalékban és végtelen alkalommal újra lehet hasznosítani, így szuper dolgok formájában születhetnek újjá. Egyrészt újra kedvenc italainkat kortyolgathatjuk belőlük, másrészt viszont akár autóalkatrészek és karosszéria, biciklik váza vagy repülőgép alkatrészek alapanyagai is lehetnek.

Alkosd újjá!
Akár otthon is megtapasztalhatod, milyen csodás holmikat készíthetünk „csináld magad” módszerekkel. Ha szeretsz egy kicsit kreatívkodni, akkor az aludobozos DIY-tippeket neked találták ki. Készíthetsz virág- vagy madárdíszt, mécsestartót, de akár kukoricapattogatót, karácsonyfadíszt és adventi koszorút is. Minimális idő- és energiaráfordítással tényleg szuper dolgokat alkothatsz.

700 megfelelően kidobott alumínium italdobozt viszontláthatunk például gyermekünk biciklivázának formájában, 10.000 darab pedig akár a családi autónk alumínium karosszériájában szolgálhat újra minket és a környezetet. Ha magasabbra tesszük a lécet, és mondjuk egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor az sem lenne lehetetlen, ehhez „csupán” kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk.

Divatban az újrahasznosítás

A recycling egyre trendibb, és ez a divattervezőket sem hagyja hidegen. Ha csak az aludobozokat nézzük, akkor sem győzzük csodálni, mennyi csodaszép ékszert, pénztárcát és ruhát készítenek belőlük, illetve nyitófüleik újrahasznosításával a dizájnerek.

Nancy Juddról még 2011-ben olvashattunk, Aluminum Drop Dress néven emlegetett ruhája kapcsán. Judd egy zuhanfüggönyre varrt aludobozokból kivágott könnycsepp- és körmintákat, és a ruha olyan látványos lett, hogy sokan akartak hasonlóval előállni.

Aluminum Drop Dress

Aluminum Drop Dress

Ellie Mücke divattervező továbbgondolta a témát, és nem állt meg az aludobozoknál. „Padma Petalz” nevű ruhájához mintegy 2000 alumínium kávékapszulából vágott ki összesen több mint 6000 apró szirmot. A szemet gyönyörködtető végeredmény nem maradt elismerés nélkül: 2013-ban az Upcycle challenge nevű „kihívás” nagykövetévé választották.

Ellie Mücke kreációja

Ellie Mücke kreációja

Persze a világsztárok közül is egyre többen válnak a környezetvédelem élharcosaivá: Michelle Monaghan például az idei MET gálán viselt egy olyan vegán bőrruhát, amelynek felső részét sörösdobozok újrahasznosításával alakította ki Rosie Assoulin divattervező. Az aprólékos munkával készült ruhára sokan felfigyeltek, a divatrajongók pedig abban bíznak, hogy hamarosan mások is terveznek majd hasonló csodákat.

Michelle Monagham és újrahasznosított ruhája

Michelle Monagham és újrahasznosított ruhája

Bedobás!

Tudtad?
Az üressé vált aludobozokért pénzt is kaphatsz. A szupermarketek gyűjtő automatáinál aludobozonként 2-3 forint csörrenhet a pénztárcádban.

A környezetvédelem ügyét számos ismert ember is a szívén viseli. Al Gore, volt amerikai alelnök a globális felmelegedés elleni közdelem élharcosa, Brad Pitt afrikai vadrezervátumokat támogat, Leonardo Di Caprio pedig a klímaváltozás ellen küzd a hétköznapokban.

Jó példáért szerencsére nekünk, magyaroknak sem kell a szomszédba menni. Az ismert énekesnő, Janicsák Veca, a népszerű lemezlovassal, DJ Free-vel, valamint a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristájával, Bálint Ferenccel és Tóth Szabolccsal együtt vett részt a „Dobd be magad” környezetvédelmi kampányban, ahol az aludobozok szelektív gyűjtésére buzdították a lakosságot.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!