Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. október 25. 13:00 | PP-Eletforma

MOZOGJ!

Alakformáló a munkahelyi stressz?

Szinte elképzelhetetlen olyan feladatkör, ami ne járna több-kevesebb stresszel. Gyakran egy-két tábla csokival, folyamatos nassolással vagy néhány gyors hamburgerrel próbáljuk oldani a feszültséget, amitől aztán formába is kerülünk. Ám mi nem erre gondoltunk, amikor az alakformálást emlegettük…Van erre jobb módszerünk is!

Csökkentse stressz szintjét és fokozza teljesítményét mozgással

Napjainkban a legtöbb ember ülőmunkát végez, és a munkaidő letelte után sem szán időt a testmozgásra. Pedig rendszeres edzés által amellett, hogy boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk a felszabaduló endorfin miatt, tanulmányok kimutatták, hogy ezáltal hatékonyabb munkavégzésre is vagyunk képesek. Ráadásul a stressztűrésünk is fokozódik, így nem lesz olyan nagy befolyással ránk az irodában jelenlévő esetleges feszültség.

edzés

Kép: Pixabay

„Testedzés hatására az agy vérellátásának fokozódása miatt javul annak oxigén-ellátottsága, melynek eredményeként javul a memória, valamint az információfeldolgozás gyorsasága. Emellett fokozódik a koncentráció-képesség, a munka iránti elkötelezettség, a stressztűrő képesség, egyszóval a munkahelyi teljesítmény is kedvező átalakuláson megy keresztül- nem hiába mondják, hogy ép testben, ép lélek, ami természetesen nagy befolyást gyakorol a produktivitásra. Ráadásul rendszeres mozgás hatására javul a helyzetmegoldó képesség, valamint a test pozitív átalakulása miatt nő az önbizalom, a testi elégedettség, amely tovább fokozza a munkahelyi sikereket”- mondja Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

Fontos azonban, hogy a mozgás ezen hatása csakis akkor érvényesül, ha az illető rendszeresen sportol, és hetente minimum háromszor kb. 40-60 percet szán rá. Hogy munkaidő előtt vagy után áll neki, az mindegy, sőt, svéd kutatások szerint a munkaidő alatti edzés is lényegesen megnöveli a hatékonyságot.

Így hat a mozgás a munkahelyi teljesítményre

  • 90%-kal javítja a munkavállaló egészségét
  • 66%-kal fejleszti a stresszkezelést
  • 47%-kal fokozza a teljesítményt
  • 32%-kal csökkenti a betegség miatti távollétet
  • 53%-kal erősíti a csapatszellemet

Növelje teljesítményét miközben formálja alakját

Nekikezdeni a sportolásnak úgy, hogy előtte nem mozgott rendszeresen, nehéz, nemcsak azért mert könnyű elveszteni a kezdeti motivációt, de nem egyszerű megtalálni az ideális mozgásformát sem. Ebben nagy segítséget nyújthat egy személyi edző, aki előzetes állapotfelmérés után személyre szabott mozgásprogramot javasol. Ennek nagy előnye, hogy ezáltal több legyet lehet ütni egy csapásra: ugyanis van, aki hajt és motivál, valamint így közelebb kerülhetünk az álomalakhoz miközben eredményesebb és hatékonyabb munkavállalóvá válunk, ráadásul egészségi állapotunkért is sokat teszünk.
Forrás: Életmód Orvosi Központ

Az 5 legnépszerűbb mozgásforma – te melyiket választottad?
A rendszeres testmozgás kiemelt szerepet játszik egészségünk megőrzésében, de legalább olyan fontos alakunk formálásában is. De melyek azok a mozgásformák, amiket egyre többen választanak, ha a mindennapi testmozgásról esik szó?

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!