Facebook hozzászólás
287

Személyre szabott étrend vs. sablondiéták

Egyre rémisztőbb statisztikák látnak napvilágot a gyermekek mozgásszegény életmódjával, helytelen táplálkozásával és az ebből eredő túlsúlyukkal, rossz egészségi állapotukkal kapcsolatosan. A szülő mindenben, így egészséges táplálkozásuk kialakításában is minta számukra. Kíváncsiak voltunk, Keleti Andreáék családjában hogyan működik mindez, szakértőként pedig dietetikust és egészség mentorokat is felkértünk.

Rágcsa helyett gyümölcs – Keleti Andrea szerint tudatosan és folyamatosan kell foglalkozni az egészségre neveléssel

„Nálunk folyamatosan, szép lassan sikerült az egészséges táplálkozásra való átállás onnantól, hogy gyermekeink megszülettek – kezdi Keleti Andrea.– Legfontosabbnak azt gondoljuk, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt, változatos, tápanyagban és rostban gazdag ételt fogyasszanak. Természetesen ma ez jelenti nemcsak nekünk, hanem általában minden szülőnek a legnagyobb kihívást. Nagyon egyszerű trükkökkel, saját étkezési szokások kialakításával igyekszünk védeni Máté és Viki egészségét. Nem tartunk otthon semmilyen rágcsát, helyette inkább gyümölcsökkel nassolunk, kísérletezünk, például, hogy almából melyik fajta lehet a kedvencük. Mindkét gyermekemnek más az ízlése, ezért mindig igyekszem olyan ételeket főzni, ami mindenki számára megfelelő és egyben egészséges” – hallhatjuk a népszerű táncostól.

Hűsítő étrend a kánikula ellen! Próbáld ki!
A száraz, meleg, nyári időben mindannyian hűsölésre vágyunk. Ebben pedig akár az egészséges táplálkozás is segíthet! Meg persze szakértőnk tanácsai!

Egyáltalán, miért érdemes odafigyelnünk megfelelő táplálkozásunkra? Szántai Zsolt, a BodyWakes egészségmentora, táplálkozási szakértője szerint az első és legfontosabb, hogy megismerjük egyéni sajátosságainkat ahhoz, hogy a számunkra, majd a gyermekeink számára helyes táplálkozási szokásokat ki tudjuk alakítani. „Enni jó, enni kell, enni lehet, csak az nem mindegy, mit, mikor, milyen arányban és mennyit. Egyéni sajátosságok feltérképezése céljából mi egy úgynevezett anyagcseretípus-mérést végzünk, amellyel kiderítjük, hogy a hozzánk problémával fordulók milyen táplálkozási típusba tartoznak, ugyanis tudjuk, hogy étkezési szokásaink határozzák meg sejtszintű vitalitásunkat, és így egész életminőségünket. Ha ez a két terület – egészségünk, energiaszintünk – rendben van, mintegy mellékhatásként jön létre a számunkra ideális testsúly, amire még testedzéssel rá lehet segíteni. Gyakorló édesapaként tudom, hogy gyermekeinknek mi vagyunk az irányadók saját étkezési szokásainkkal, az ő egészségük a mi felelősségünk”- hallhatjuk Szántai Zsolttól.

„Arra a testre, amit egy életre kaptunk ajándékba, nagyon fontos vigyáznunk – mondja Bihari Nóradietetikus, egészségmentor. – Sokszor látom, hogy akik tenni szeretnének egészségükért, ideális külsejükért, mások által már jól bevált sablondiétákat alkalmaznak, ami viszont náluk egyáltalán nem válik be. Mi ennek az oka? Nem vagyunk egyformák, testünk egyedi, és egyéni táplálkozási igénnyel rendelkezik. Épp ezért fontos mielőbb tisztába kerülnünk azzal, hogy idegrendszerünk, emésztőrendszerünk, hormonális működésünk és vércsoportunk szerint, továbbá a 3 fő tápanyagforrás  – fehérje, zsír, szénhidrát – egy étkezés alatti felszívódása alapján melyik táplálkozási típusba tartozunk. Onnantól, hogy szülőkként ezekre fényt derítünk, és igyekszünk típusunknak megfelelően étkezni, fel tudjuk térképezni, mi az egészséges táplálkozás gyerekeinknek” – mondja a szakértő.

4 egészséges jó tanács rosszevő gyerekekhez!
A szülő folyamatosan aggódik, ha rossz evő a gyerekeke, aki csak turkál az ételben, nem eszik húst vagy éppen tejterméket. Mi a teendő, hogy ők is megkapjanak mindent, ami az egészséges táplálkozáshoz kell? Gasztroenterológusunk válaszol.

„Az egészségtudatos étkezéshez még egy fontos tényezőt számításba kell vennünk: egyes hormontermelő mirigyeink különböző ételek elfogyasztása után aktívabban működnek. Ennek alapján 4 hormonális típusba vagyunk sorolhatók. Sajnos, domináns mirigyünk nem megfelelő táplálkozással könnyen túlterhelhető, ami lassítja emésztésünket, ez pedig elhízáshoz vezet. Például, ha tudjuk magunkról, hogy arányosan szoktunk hízni, mindenünk a tejtermékek, a péksütemények és mondjuk a tejeskávé, nagy valószínűséggel az agyalapi mirigy típusba tartozunk. Ez esetben az ilyen jellegű ételek, italok túlzott fogyasztása kerülendő” – mondja a dietetikus. Mint megtudhattuk, további típusok még: pajzsmirigy, mellékvese és hölgyek esetén a petefészek típus, amelyek képviselőiként mind jól behatárolható jellemzőkkel bírunk.

Szántai Enikő, egészségmentor, személyi edző, fitneszszakértő szerint sokak számára a fogyókúra és a diéta szó különbségét is fontos megvilágítani. „A diéta egy tudatos, irányított táplálkozási forma egy meghatározott cél, például egészségünk megőrzése, adott probléma, betegség visszafordítása érdekében. A fogyókúra pedig nevéből adódóan is egy kúraszerű, kényszeres táplálkozási mód, amitől nem várhatunk tartós eredményt, hiszen a bennünket érő káros hatások sem kúrajelleggel érnek minket. Döntés kérdése, hogy a fogyókúrák életen át tartó sorát, vagy a nekünk megfelelő tápanyagok tudatában kialakított diétát folytatjuk. Félreértés ne essék, mi is nagyon szeretünk és szoktunk is jókat enni, arra fordítunk nagy figyelmet, milyen alapanyagból és receptek alapján készítjük el a gyerkőceinknek és magunknak is az egészséges ételeket” – fejezi be az egészségmentor.

Nagyon fontos tehát, hogy gyermekeink miatt is előregondolkodjunk, hiszen sokkal könnyebb a tudatos táplálkozásunk segítségével egészségesnek maradnunk, mint egy kialakult betegségből meggyógyulnunk. A témával kapcsolatban bővebb információt itt érhető el.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!