Facebook hozzászólás
9 791

Mikor és mennyi húst ehet a baba?

Kibújnak az első fogak, hat hónapos elmúlt a baba, kezdődhet a hozzátáplálás a húsokkal, főzelékekkel. De hogy pontosan mikor, mit, mennyit és mihez adhatunk, az sok anyukának gondot okoz. Most ebben segítünk!

A magzati korból hozott vasraktárak 6 hónapos korra kiürülnek, ezért nagyon fontos, hogy amikor a baba már eszik legalább egyféle gyümölcsöt (pl. alma), akkor elkezdjünk hozzá húst is adni. Természetesen nem kell nagy adagokra gondolni, bőven elég naponta egyszer egy-egy kocka húsfalat a főzelékbe keverve.

  • Az első húsfalat a csirkemell legyen Kép: Pixabay

    Elsőként csirkemellel indíthatunk. A kicsontozott lebőrözött csirkemellet főzzük meg (vagy főzhetjük egyben is és a főtt csirkemellet csontozhatjuk ki) egy kis darabot turmixoljunk hozzá a főzelékhez. Nyugodtan adhatjuk gyümölcsökhöz is, almával, körtével is finom.

  • A csirkemell után adhatunk pulykamellet, majd bevezethetjük a csirkemájat is (ebből maximum hetente egyszer szabad adni a babának).
  • 8 hónapos kortól már kaphat a kicsi sovány disznóhúst, marhahúst és halat is.

A húsokat nehéz megrágni, ezért egészen addig kapja a főzelékbe turmixolva, amíg nincsenek rágófogai. Ha már ügyesen rág és alul felül is vannak fogai, egészen apró darabkákra szedve megkaphatja a húst, de ekkor ügyeljünk arra, hogy alaposan megrágja.

Mikor és mit adjunk a babának az anyatej mellé?
Kezdő anyukák egyik legfőbb aggodalma, hogy a szoptatás ideje alatt mikor kezdjék el új ételek bevezetését. Miből és mennyit szabad az anyatejhez hozzátáplálni? Hogyan ízesítsük a baba ételeit? Megválaszoljuk!

Ha nem akarunk külön főzőcskézni a babának, a húslevesünkből is kaphatja a húst, pl. egy csirkeszárnyból vagy combból lefilézve, később a nem túl fűszeres sült vagy főtt húsokból, rántott húsból is ehet (az életkorának megfelelő húsokat).
Ha olyasmit főzünk, amiből a pici nem kaphat, jól jöhet a lefagyasztott húskészlet. Főzzünk meg egy filézett csirkemellet és főzőlével együtt turmixoljuk össze, majd jégkockatartóban fagyasszuk le. A pici számára 1-1 kocka fedezi a napi hússzükségletet, ezeket bármikor elővehetjük és hozzákeverhetjük a napi főzelékhez.(Forrás: kismamablog)

„Kabbe” ezt most anyuci kedvéért!
A gyerekkel többféleképpen lehet megutáltatni az evést. Többek között azzal is, ha olyan ételeket tuszkolunk belé, amit gyűlöl, ám szerintünk meg egészséges. De akár úgy is, hogy órákig ültetjük egy tál leves mellett, amíg meg nem eszi. Pedig nálunk jobban csak a gyerek tudja, hogy mit, mikor és mennyit kell ennie.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!