vérvétel

akne, hormonok, nőgyógyászat, pajzsmirigy, PCOS szindróma, PMS, vérvétel

Jaj, azok a pokoli napok…

PP-Eletforma

Számtalan nő életét keseríti meg, hiszen igen kellemetlen tünetekkel jár, nem beszélve az akkor fellépő hangulatingadozásokról. A PMS-ről, azaz a premenstruációs szindrómáról van szó. Mi okozhatja a panaszokat, és tehetünk-e valamit ellene?

Tovább olvasom »
ciszta, daganat, pajzsmirigy, TSH-érték, ultrahang, vérnyomás, vérvétel

Pajzsmirigy: nem elég a vérvétel, kell az ultrahang is!

PP-Eletforma

A laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Az ultrahangos vizsgálatot célszerű rendszeres időközönként elvégeztetni, hogy nyomon lehessen követni a betegség alakulását.

Tovább olvasom »
megelőzés, PrenaTest, qPCR technika, születési rendellenesség, szűrés, vérvétel

Vele született rendellenességek: mi a titok?

PP-Eletforma

Nyitott gerinc, kamrai sövényhiány, ajak- és szájpadláshasadék, dongaláb és Down-kór. Csak néhány, a Magyarországon leggyakrabban előforduló magzati veleszületett rendellenességek közül, amelyek a születések mintegy hat százalékában sajnos előfordulnak. Ez évi 5000 – 6000 esetet jelent, amelyek közül van, ami akár halállal is végződhet. A fejlődési rendellenességek egy részét már magzati korban ki lehet mutatni, kezelni, illetve esetenként kialakulásukat meg is lehet előzni!

Tovább olvasom »
hasi ultrahang, megelőzés, nagylabor, szűrővizsgálat, vérvétel

2 fontos rutinszűrés

PP-Eletforma

A megelőzés híveinek az év elején érdemes összeállítani egy egészségtervet arról, milyen szűréseken szeretnének részt venni. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a 7 legfontosabb szűrővizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet. Most kettőt adunk közre, olvassatok minket, és a többi ötöt is rövidesen megtaláljátok nálunk!   

Tovább olvasom »
hangulat, nyugtató, pajzsmirigy túlműködés, stressz, vérvétel, vizsgálatok

Pajzsmirigy, a hangulatfelelős

PP-Eletforma

Összecsapnak a fejed fölött a hullámok, és az átlagosnál feszültebb és ingerlékenyebb vagy? Ha ez az állapot nem múlik, nem kell feltétlenül pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulnod, mert meglehet, hogy a pajzsmirigy túlműködése okozza a panaszt.

Tovább olvasom »
allergéndiagnosztika, molekuláris, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, vérvétel, vizsgálat

Új, molekuláris allergia vizsgálati módszer Magyarországon

PP-Eletforma

Itthon – a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben – is elérhető az az új, több európai országban már működő, az allergia gyógyítását segítő diagnosztikus módszer, amely az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására képes. 2016. július 15-étől az első 20, parlagfű-fekete üröm allergiás betegnek az Intézmény térítésmentesen elvégzi az új vizsgálatot.

Tovább olvasom »
Budai Endokrinközpont, gyerek, inzulin, inzulinrezisztencia, IR, orvos, vérvétel

A gyerekeknél is jelentkezhet inzulinrezisztencia

László Márta

A gyerekek egészsége a szülőknek a legfontosabb. Ez nem is lehet kérdéses, ám sok esetben egyszerűen nem veszik észre a betegségre utaló jeleket. Ennek nem is mindig az az oka, hogy nem ismerik azokat, hanem az, hogy nem gondolják, hogy az a gyerekeiket is érintheti. Ilyen az inzulinrezisztencia is, melyről sokan gondolják azt, hogy a felnőttek betegsége, a gyerekeket nem érintheti. Ez azonban sajnos nem igaz. A témában dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
izotópvizsgálat, pajzsmirigybetegség kezelése, ultrahang, vérvétel

4 vizsgálat kell, hogy megnyugodjunk a pajzsmirigy ügyben

PP-Eletforma

A pajzsmirigy betegségek diagnózisa összetett feladat, így előfordulhat, hogy az egyszerűbb pajzsmirigy funkciót reprezentáló vérvételen túl  más vizsgálatok is szükségesek lehetnek a zavar pontosabb megállapításához és a kezelés személyre szabásához. Prof. Németh-Almási Attila PhD, a Budai Endokrin-központ endokrinológusa ezeket az eljárásokat és szerepüket ismerteti.

Tovább olvasom »
laboratóriumi eredmények, laborvizsgálat, szárazdiagnosztika, vérvétel

Laboratóriumi eredmények azonnal

PP-Eletforma

Vannak esetek, amikor sorsdöntő lehet, hogy a lehető leghamarabb jussunk laboratóriumi eredményeinkhez. Ilyen például az szívinfarktus korai diagnózisa vagy a véralvadásgátló gyógyszerek pontos beállítása.  

Tovább olvasom »
CRP-szint, gyulladás, krónikus, vér, vérvétel

Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

PP-Eletforma

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet. Egy egyszerű vérvizsgálat segít felismerni, hogy adott időpontban zajlik e gyulladás, jelen van-e góc a szervezetben, és a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik. A CRP-szint méréséről és csökkentésének lehetőségeiről dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa beszélt.  

Tovább olvasom »