védelem

család, egészség, járvány, közösség, megelőzés, védelem, védőoltás

Felnőtt korban is életet menthet

PP-Eletforma

Évente 2-3 millió életet mentenek meg világszerte a védőoltások, mivel 26 különféle betegség ellen nyújtanak védelmet – hívja fel a figyelmet a WHO. Az április 24-én kezdődő Védőoltási Hét kapcsán szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy felnőttkorban is gondolni kell az immunizálásra, többek között a rizikócsoportokba tartozók (HIV-fertőzöttek, krónikus betegek, koraszülöttek, idősek) esetében. A vakcinációval nemcsak magunkat védhetjük, de a családunkat, a környezetünket és a társadalom egészét is.

Tovább olvasom »
betegség, kezelés, látás, öregedés, szakorvos, szem, védelem

Szemünk fénye

PP-Eletforma

Életünk előrehaladtával nagy a valószínűsége annak, hogy látásunk romlik, és kialakulhat valamilyen szembetegség is. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribbakról kérdeztük Dr. Milibák Tibor főorvost, az Uzsoki Kórház szemészeti osztályának vezetőjét.

Tovább olvasom »
bor, haj, napsugár, ózonréteg, szőrtüsző, védelem

Egészséges barnulást!

László Márta

Bőrünket naponta éri fényterhelés, különösen nyaraláskor! A barnulás a bőr természetes védekező reakciója. A nap UV A és UV B sugarainak bőrre gyakorolt hatása függ a bőrtípustól, a sugárzás erősségétől valamint a környezeti tényezőktől – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Dr. Kriston Renáta, a Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika bőrgyógyász-kozmetológusa.  

Tovább olvasom »
ár-érték arány, esztétikum, otthon, takarékosság, tető, védelem

Esztétikum kontra funkcionalitás

László Márta

Akár hiszitek, akár nem, a külső- és belsőépítészetnek is megvan a maga divatja, mint a sminknek vagy a ruhatárnak. Csak amíg egy szemfestéknél azt nézed meg, mennyire lehet például káros a bőrödre, vagy mennyire tartós a hatása, addig az építészetnél az esztétikumon kívül számít az is, hogy hosszú távon mennyit spórolhatsz a megfelelő anyagok, például a tetőfedők kiválasztásával!

 

Tovább olvasom »
emberkereskedelem, erőszak, Európai Parlament, menekültek, migráció, nő, orvos, szexuális zaklatás, védelem

A menekült nők is nők!

László Márta

Szükség van az unió migrációs illetve menedékpolitikáinak és eljárásainak reformjára, hogy tartalmazzon a nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket, a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek illetve tőlük függő emberek biztonságának növelése érdekében – ezt az állásfoglalást fogadták az európai parlamenti képviselők. 

Tovább olvasom »
lakástűz, túlfeszültség, védelem

Így óvhatod meg lakásodat a túlfeszültségtől

PP-Eletforma

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság októberben közzétette az épületek elektromos hálózatának védelmével kapcsolatos ajánlásait. A javaslatokat az Egyesült Államok a közeljövőben átemeli saját törvényi szabályozásába, azt azonban, hogy nálunk mikorra válik hatályos rendeletté vagy törvénnyé az ajánlás, egyelőre nem lehet megjósolni. A bizottság ajánlásai alapján összeállítottuk, milyen károkat okozhat a hálózatok túlfeszültsége és, hogyan védekezhetünk ellene.

Tovább olvasom »
bor, időjárás, kániklua, nap, nyár, védelem

Na, ez most durva lesz!

László Márta

Beköszöntött az igazi, forró nyár! Ha teheted, menj vízpartra, mert most nagyon meleg napok jönnek! Utazáskor vigyél magaddal vizet, vizes kendőt, mert a nagy melegben olykor olyan tüneteket is tapasztalhatsz, amilyenre nem is gondolnál! Aki gyógyszert szed – például magas vérnyomásra – ne felejtse el bevenni! És legyen a táskádban ebből is elegendő!

Tovább olvasom »
betörés, biztonság, garázskapu, otthoni védelem, védelem

Életveszély – amikor a betörő otthon talál minket…

PP-Eletforma

Bér vannak adatok, amelyek némi javulást mutatnak az otthoni rablások vagy más bűncselekmények esetében, de nyugodtak semmiképpen nem lehetünk. Vannak kifejezetten elkeserítő mutatók, amelyek pedig a legfélelmetesebbek, amikor  olyan időpontban érkezik a betörő, amikor otthon vagyunk, s akár életveszélyes is fenyegethet bennünket.

Tovább olvasom »
hepatitisz, védelem, védőoltás

Hepatitisz-kisokos – Minden, amit a betegségről tudni kell!

PP-Eletforma

Mit tudsz a hepatitiszvírus terjedéséről? Tudod-e, hogy különösen gyorsan terjed olyan közösségekben, mint az iskolák, óvodák, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a megfelelő higiéniára, és így rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket mindenkinek tudnia kell a hepatitiszbetegségről és a terjedéséről.

Tovább olvasom »
biztonság, biztonságos otthon, védelem

Így óvd otthonodat a modern technológiával

PP-Eletforma

Rablás, betörés, személy elleni erőszak. Hazánkban az elmúlt évek bűnügyi statisztikái szerint, 55-57% körüli a vagyon elleni bűncselekmények aránya az összes elkövetett bűncselekményen belül. A modern védelmi berendezések használatával azonban drasztikusan csökkenteni tudjuk a behatolás sikerességét, megvédve otthonunkat, értékeinket és családunkat a kellemetlen élményektől. Egy kis odafigyeléssel és helyesen kialakított biztonsági védelmi eszközökkel a bűnesetek megelőzhetők lehetnek.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, diabetesz, tej, tejtermékek, védelem

A tejtermékek megvédenek a cukorbetegségtől!

PP-Eletforma

Szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatára indított megfigyelésük során a Harvard Medical School kutatói megállapították, hogy a transz-palmitolajsav igen kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintre, emellett pedig a cukorbetegség rizikóját is nagymértékben csökkenti. A kutatók vizsgálata kimutatta, hogy azok, akiknek magas a transz-palmitolajsav szintje, 60%-kal kisebb kockázattal lesznek cukorbetegek.

Tovább olvasom »
allergia, orvos, szem, védelem

Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

PP-Eletforma

A szénanátha jellegzetes tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett az allergia a szemeket sem kíméli. Dr. Pintér Judit, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével utána jártunk, mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében. 

Tovább olvasom »
játék, környezetvédelem, védelem

Csökkentsd ökológiai lábnyomodat Ökofitnesszel!

PP-Eletforma

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által létrehozott „Ökofitnesz” elnevezésű, környezettudatos életmódra fókuszáló, interaktív internetes közösségi platform számtalan gyakorlati ötletet kínál ökolábnyomunk csökkentésére, valamint felelős döntéseket hozó, környezetüket aktívan védő közösségek kialakítására. 

Tovább olvasom »
állat, kutya, védelem

Repülő kutyák versenye- Na ne…

PP-Eletforma

A tengerentúlon már szinte iparág épült rá, hazánkban pár éve bontogatja csak szárnyait a kutyás frizbi sport, azonban a magyar versenyzők máris Európa- és világbajnoki érmekkel büszkélkedhetnek. A frizbizés a sportteljesítményeken túl kiváló lehetőség arra, hogy a kutya-ember kapcsolatot egy magasabb szintre emelje.  

Tovább olvasom »
biztonság, net, számítógép, védelem

A 7 netes főbűn

PP-Eletforma

Minden ötödik ember a netes bűnözés áldozata, az e-mail postafiók feltörésétől kezdve a személyes adatokkal való visszaélésig vagy a bankszámla leürítéséig sok minden megtörténhet. Néhány egyszerű óvintézkedés megvédene bennünket, de gyakran nem vesszük a fáradságot, hogy betartsunk elemi szabályokat. 

Tovább olvasom »
beteg, hőség, nap, napsütés, nyár, védelem, víz

Beteggé tesz a hőártalom!

PP-Eletforma

Kevesen tudják, hogy azok a gyomorbetegek, akik állandóan fájdalomcsillapítókon élnek, fokozottan ki vannak téve a különböző hő ártalmaknak, mivel náluk a gyógyszerekben található szintetikus anyagok miatt sokkal nagyobb a folyadékveszteség is.

Tovább olvasom »