Facebook hozzászólás
282

Ünnepi ételek határon innen és túl

A karácsonynak és az újévnek nálunk és a világ minden táján megvannak az évszázados hagyományai és étkezési szokásai. Érdekes gasztronomiai uatazásra hívunk…

  Persze a régi, tradicionális ünnepek mára nem csak rituáléikban változtak: az ilyenkor összeállított menülistákban szinte mindenhol fellelhetők a régi és modern konyha finomságai is.
A karácsonyhoz, újévhez kötődő hagyományok réges-régről eredőek, már az ókori népek hálaadó rítusokkal köszöntötték a téli napfordulót, a keresztény karácsonyról pedig a 4. század óta emlékezik az emberiség. A karácsonyfát szinte mindenütt december 24-én állítják és díszítik fel, mi ekkor ajándékozunk is, de például Angliában már októbertől megkezdik az ünnepi készülődést, az ajándékokat pedig csak 25-én bontják ki. Németországban december 4. – Borbála napja -, Írországban viszont december 13. – Little Christmas, vagyis a Kis Karácsony – az ünnep kezdőideje. Persze nemcsak az ünnepi készülődés és ünneplés hagyományai, az asztalra kerülő étkek is sokban különböznek egymástól az egyes nemzeteknél.

Nálunk a hagyományos karácsonyi menüből

nemigen hiányozhat a hal, a káposzta, újabban a pulyka vagy más szárnyas, de a borjú és a marha sem ritka, akár levesnek, töltve sültnek vagy pirítva pörköltnek. Sok helyütt elmaradhatatlan a borleves, és jellegzetes édesség a német nyelvterületről átvett bejgli vagy a mákos guba. Szilveszter sem múlhat el káposzta nélkül, mint ahogyan a kocsonya is színesítheti a karácsonyi étlapot.

A németeknél is elsősorban hal- – főleg ponty -, pulyka- és libaétel vezeti az ünnepi étkek listáját, de sok háznál készítenek vad-, marha- és borjúsültet is, édességként pedig természetes, hogy megsütik a háziasszonyok a világhírű finom stollent, aminek kelt tésztájába kandírozott narancs- és citromhéjat, vaníliát tesznek, és nem maradhat ki belőle a rum sem.

Az északi és keleti tájaknak

is megvannak a maguk hagyományai. Finnországban karácsonykor is elmaradhatatlan a lazac és a hering, valamint a hagyományos sajtleves és a rozskenyérben sült finom sonka, de több helyütt bekerül a menüsorba valamilyen finom rénszarvasétel is. Édességként pedig a legtöbb háznál a megszokott karácsonyi mézes és gyömbéres süteményt sütnek.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!