uborka

kapor, kovászos, kovászos uborka, nyár, savanyítás, uborka

Nyári sztár, a koviubi

Kandikó Éva

Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül.

Tovább olvasom »
kapor, saláta, tészta, uborka

Kapros-uborkás tésztasaláta

Krajcsó Judit

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.

Tovább olvasom »
ecet, paprika, saláta, tejföl, uborka

Frissítő ubislai

László Márta

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Tovább olvasom »
fokhagyma, kapor, kovászos, nyár, só, uborka

Sváb kapros kovászos uborka

Somogyi Zoltán Max

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Tovább olvasom »
energiabomba, kiwi, smoothie, spenót, uborka

Zöld energiabomba

Kandikó Éva

A smoothie olyan, mintha turmix lenne, de nem az, ugyanis mifelénk turmixon a tej alapú italokat értjük, a smoothie-kban pedig általában nincs tej. Ugyanakkor nem is gyümölcslé, mert benne van a gyümölcs minden rostja, tehát sűrűbb, mint a gyümölcslé. Az mindenesetre biztos, hogy a variációk száma végtelen, érdemes kikísérletezni a kedvenc ízkombinációinkat.

Tovább olvasom »
füstölt sajt, joghurt, retek, saláta, uborka

Sajtos uborkasaláta

Kandikó Éva

Tele van a piac gyönyörű, piros retkekkel, megjelent már az üvegházi saláta is, kígyóuborka meg egész évben van. Nincs semmi akadálya ennek a vitamindús, friss salátának az elkészítésének tehát.

Tovább olvasom »
fiatalítás, szépség, természetes, uborka

Ültetvény harci szekéren

László Márta

Uborkaszezon idején mivel is foglalkozhatnánk, mint az uborkával! Manapság a fővárosban a Bosnyák téri Vásárcsarnokban kapható a legolcsóbb és a legdrágább uborka, fajtájától és méretétől függően 98 és 398 Ft-ba kerül kilója. Nemcsak kovászolni jó, nagyon egészséges, és hatásos fiatalító! Próbáld csak ki!

Tovább olvasom »
francia konyha, gasztronómia, kánikula, leves, uborka

Hűsítő uborkakrémleves

László Márta

Ezt a levest sok-sok franciaországi forgatásom alatt tanultam. Úgy általában a francia levesektől nem ájultam el, de ez kivételt képez! Lágy, selymes, és ami a legjobb, hogy melegen pont olyan finom, mint ilyenkor, a kánikulában hidegen! Jó kis étvágygerjesztő egy kerti bulinál! Nem bonyolult, előre el tudod készíteni, majd irány a hűtő, és kisvártatva arathatod a babérokat! – No babér, az nem kell bele!   

Tovább olvasom »
hideg leves, kapor, uborka

Kapros-joghurtos uborkakrémleves

PP-Eletforma

Valamiért itthon a hideg levesek többségükben gyümölcsből készülnek. Pedig egy friss, sós fogás nagyon jól tud esni ilyen hőségben! A kapor sokak számára megosztó fűszer, de aki szereti, ezt a levest imádni fogja!

Tovább olvasom »
receptek, receptverseny, szakácsverseny, uborka

Egy különleges receptverseny-Uborkázzunk együtt!

PP-Eletforma

Mexikói szakácskurzust és 15 fős baráti vacsorát is nyerhetünk novemberben egy különleges receptversennyel, ha megosztjuk másokkal is, milyen fogásra ihlet meg bennünket a klasszikus, csípős vagy cukormentes uborka. A feladat izgalmas, a nyeremény vonzó, és nem kell több hozzá, mint egy kattintás és persze némi kreativitás.

Tovább olvasom »
recept, savanyúság, táplálkozás, uborka

Most savanyítsunk uborkát!

PP-Eletforma

Ázsiában gyógynövényként használták vértisztító, vizelet és féreghajtó hatása miatt, de napjainkban a szépségápolás is felfedezte hatékony bőrápoló tulajdonságát. Napégésre, rovarcsípésre is kiváló, mert hűsít és csökkenti a gyulladást – az uborka.

Tovább olvasom »
recept, savanyúság, uborka, zöldség

Ropogós csemegeuborka-receptekkel

PP-Eletforma

Kicsi, zöld és ropogós. Mi az? Hát persze, hogy az egyik legegészségesebb zöldségféle, amelyről sokat tudunk, de lehet, hogy nem eleget. Bár nagyon magas víztartalma van, mégis rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, nátriumot, szénhidrátokat, valamint A1, B1, B2, B6, és C vitamint is tartalmaz.

Tovább olvasom »