tojás

lecsó, paprika, paradicsom, tojás, zsír

Lecsó

Kandikó Éva

Egy jó lecsó… Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Tovább olvasom »
majonéz, sajt, saláta, tartás mártás, tojás, virsli

Majonézes virsli saláta

Kandikó Éva

Néha nem vágyunk túl nagy ebédre, megelégszünk egy könnyű, egyszerű salátával. Ezzel a virsli salátával alig van munka, mire megkeverjük a tartárt és belekarikázzuk az alapanyagokat, a virsli is kihűl. Magos kenyérrel a legfinomabb.

Tovább olvasom »
cukkini, goyrs vacsora, lepény, tojás

Cukkini torta

Kandikó Éva

Végigkíséri az egész nyarat karcsú, zöld testével, lehetőséget adva arra, hogy gyakorlatilag bármilyen fogást készítsünk belőle a salátától kezdve a levesen át a főételekig. Szeretünk, cukkini!

Tovább olvasom »
alma, almatorta, elzászi, fehér bor, tojás, vanília

Elzászi almatorta

Kandikó Éva

Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.

Tovább olvasom »
spárga, tojás, újhagyma

Spárga brüsszeli módra

Kandikó Éva

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Tovább olvasom »
karamell, katalán, krém, tojás

Katalán krém

Kandikó Éva

Tipikus katalán édesség, nem azonos a franciák créme brulée-jével, és erre a katalánok nagyon is kényesek. Barcelonában kóstoltam, ahol nincs tapas bár katalán krém nélkül.

Tovább olvasom »
burgonya, egytál étel, kolbász, krumpli, rakott krumpli, tejföl, tojás

A legeslegjobb rakott krumpli

Kandikó Éva

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 

Tovább olvasom »
keményítő, tojás, tojáslepény

Töltött tojáslepény

bulkshop.hu

Ez a tojáslepény egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel. A lepényt pillanatok alatt össze lehet kavarni, míg teszünk veszünk, már meg is sül a sütőben. Könnyen feltekerhető és mindenféle maradékkal megtölthető.

Tovább olvasom »
kemény tojás, petrezselyem, tojás, töltött, zsemle

Töltött tojás melegen

Kandikó Éva

Az első pillanattól kezdve imádtam, ma is bármikor meg tudom enni. Rizzsel körítve önálló vacsora lehet, hidegen – úgy értem, kihűlve – is nagyon finom, ezért nem fordult elő sosem, hogy ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült készíteni, pocsékba menjen akár csak egy fél tojás is. A konyhában járva-kelve felkaptam egy-egy darabot, és mire körülnéztünk, már üres volt a jénai.

Tovább olvasom »
édesburgonya, hétvége, palacsinta, reggeli, tojás

Édesburgonya palacsinta

Bartek Kata

Nálunk még javában tart az édesburgonya láz, mindig tartok itthon ebből a szuper zöldségből, hogy ha hirtelen jön egy ihlet, hogy készítenék belőle valamit ez ne legyen akadály. Így volt ez az alábbi reggelinél is. Vasárnap jut idő leginkább arra, hogy reggelire ilyen finomságot készítsünk, a hétköznapi készülődésnél ez esélytelen, gondolom ezzel nem csak én vagyok így.

Tovább olvasom »
búzadara, tejföl, tojás, túró

Túrógombóc

Kandikó Éva

Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.

Tovább olvasom »
alma, francia, tejföl, tojás, torta

Francia almatorta

Kandikó Éva

A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.

Tovább olvasom »
felfújt, köles, tojás

Kölesfelfújt

majomkenyer.hu

Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.

Tovább olvasom »
ajándék, érdekesség, házasság, hűség, húsvét, tojás, Zsigóné Kati

40 év hűségért csipkés tojás jár!

Krajcsó Judit

Zsigóné Kati, az ország nyuszija legszebb ünnepnek a házassági évfordulóját tartja, és csak utána jön a húsvét. 2017-ben e kettőt most szinte egyszerre ünnepli, ugyanis 40 éves házas lett. Erre az alkalomra egy 300 000 forint értékű csipkézett strucc tojást készített.

Tovább olvasom »
burek, tejföl, tojás, torok, túró, túrós

Túrós burek

Kandikó Éva

A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző.

Tovább olvasom »
clafoutis, cukor, pite, tej, tejpite, tojás

Tejpite

Emese Fodor

A tejpite egyszerű, paraszti gyökerekkel rendelkező desszert, más népek konyháiban is megtalálhatjuk rokonait. Tulajdonképpen palacsintatésztát készítünk, csak a tojásk nem egészben, hanem különválasztva kerülnek a tésztába, amit aztán sütőben sütünk meg.

Tovább olvasom »
mazsola, réteslap, tejföl, tojás, túró

Vargabéles

Emese Fodor

Egy erdélyi szakácsnő alkotta meg állítólag e receptet, ami valójában tészta a tésztában. Sok túróval, mazsolával, vajjal, tojással készül, alul-fölül réteslap borítja.

Tovább olvasom »
citromhéj, fánk, liszt, sütőpor, tojás, túró, túrófánk

Túrófánk

Kard Éva

A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.

Tovább olvasom »
fasírt, lapocka, tapenade, tojás

Fasírttekercs, ahogy Györgyi tekeri

Györgyi Csánk

Györgyi ezt írta receptje mellé: Nálunk akkor van fasírt, amikor se időm, se türelmem törni az agyamat valami extra menün. Mindenki szereti, még a macskám is. Darált húst mindig tarok a mélyhűtőben, mert kiváló mentőöv vész esetére, de bevallom, nem szeretek gyakorta ugyanazt készíteni. A fasírtot már számtalan módon megvariáltam, de még nem tekertem, így most ennek is eljött az ideje.

Tovább olvasom »
burgonya, gombóc, tojás

Sajtos burgonyagomóc

Kandikó Éva

Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.

Tovább olvasom »
clafoutis, meggy, pite, tej, tejszín, tojás

Meggyes tejespite

Oláh Krisztián

A tejespite külföldi változata a ma oly divatos clafoutis, de ez a tejespite elnevezés nagyon is kifejező. Bármilyen gyümölccsel kombinálható, a gyerekek egyik legnagyobb kedvence lesz. A receptet Oláh Krisztiántól kaptuk.

Tovább olvasom »
bacon, frittata, kolbász, sajt, tojás

Frittata, a spanyol rántotta

Kandikó Éva

Ráérős vasárnap reggeleken szívesen sütök frittatát, sőt, előfordul, hogy vacsorára is összeszedek egyet, ha nincs más ötletem, és a családom tagjai nem kerítésszaggatóan éhesek. Azért szeretem a receptet, mert sokféle módon variálható a hűtő tartalmának megfelelően.

Tovább olvasom »
házilag, majonéz, olaj, tojás

Majonéz készítése házilag

Kandikó Éva

A majonéz cseppet sem egészséges étel, de azzal vitatkozni, hogy nagyon finom, sajnos nemigen lehet. Ha tenni akarunk legalább egy kicsi lépést az egészségünk felé, készítsük a mártást otthon, és ne adalékanyagokkal telezsúfolt boltit használjunk.

Tovább olvasom »
pirítós, reggeli, tojás, tükörtojás

Pirítósban sült tükörtojás

Kandikó Éva

A kedvenc reggelim. Simán el tudok pusztítani belőle kettőt is egy ültő helyemben. Pofonegyszerű, ezért aztán érdemes kényeztetni magunkat vele reggel, még akkor is, ha akár öt percet is el kell töltenünk miatta a tűzhely mellett állva.

Tovább olvasom »
baracklekvár, császármorzsa, mazsola, tojás

Császármorzsa

Kandikó Éva

Az igazi kaiserschmarnn receptje. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. A gyerekek különösen imádják, de a felnőttek is szívesen fogyasztják egy-egy tartalmasabb leves után második fogásnak.

Tovább olvasom »
bor, borleves, fahéj, tojás, vanília

Borleves

Kandikó Éva

A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.

Tovább olvasom »
burgonya, krumpli, majonéz, majonézes, tojás

Burgonyasaláta majonézzel, tojással

Kandikó Éva

Karácsony táján gyakrabban készítünk burgonya salátát, mint egyéb időszakokban, jól jön a rántott hal mellé, vagy egyéb húsételek mellé köretnek. Ez a verzió kicsit krumpli, kicsit tojás saláta, és annak, aki mindkettőt szereti, ideális párosítás.

Tovább olvasom »
puding, tej, tojás, vanília

Vanília puding zacskó nélkül

Kandikó Éva

Nem vagyok ellensége annak, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a saját dolgunkat a konyhában. De azt soha nem értettem meg, miért kell zacskós pudingporból főzni a pudingot, amikor a klasszisokkal finomabb házi változat pont ugyanannyi időbe telik, mint a zakócsat megfőzni.

Tovább olvasom »
egészséges, omlett, reggeli, tojás

Omlett, a csodás reggeli

Kandikó Éva

A tojás ideális reggeli étel, sokféle módon elkészíthetjük, és például ezt az omlettet variálhatjuk is, ahogy csak eszünkbe jut. Tálalhatjuk sonkával, sajttal, párolt zöldségekkel, adhatunk hozzá pirítóst, croissant, friss kiflit.

Tovább olvasom »
angol, eggnog, karácsony, likőr, tojás

Angol karácsonyi ital, az eggnog

Kandikó Éva

Hasonló a mi tojáslikőrünkhöz, mégis kicsit más. Tej és tejszín keverékéből készítik, kevesebb benne az alkohol, mint a mi likőrünkben, és elmaradhatatlan belőle az őrölt szerecsendió. Egy próbát mindenképp megér!

Tovább olvasom »
kukoricadara, rétes, spenót, tojás

Spenótos rétes – déli szomszédunktól

Krajcsó Judit

Déli szomszédaink nagyon szeretik a kész réteslapokat, fantasztikus kreativitással töltögetnek bele mindenféle édeset és sósat. Ez most egy zöldséges, pontosabban spenótos változat. Érdekessége a tojások létszáma, és a hozzáadott kukoricadara. Pillanatok alatt elkészül!

Tovább olvasom »
fenntartható, tojás

Mutasd a tojásod!

Kandikó Éva

November 14-én a Felelős Gasztrohős Alapítvány belekezd idei utolsó szemléletformáló kampányába, hogy a karácsonyi sütiket egy kicsit fenntarthatóbbá tegye. A Mutasd a tojásod! négy hete alatt a civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a különbség a ketreces, mélyalmos, szabadtartású és a bio tojás között, és arra biztatja a lakosságot, hogy minél alacsonyabb számmal jelölt tojást vegyenek.

Tovább olvasom »
Közel-Kelet, lecsó, nemzetközi konyha, shakshuka, tojás, tojásos lecsó

Shakshuka, a közel-keleti lecsó

Kandikó Éva

Előszeretettel aposztrofálják különböző website-okon izraeli lecsónak, ami találó elnevezés, hiszen az étel összetevői hajszál pontosan megegyeznek a mi lecsónkéival, a fűszerezése azonban teljesen más. Néhány hete készítettem ilyet először, azóta lángoló szerelem fűz a shakshukához. Isteni étel, pillanatok alatt elkészül, és mivel a kedvenc fűszereim találhatók benne, így semmi nincs, ami e szerelem útjába állhatna.

Tovább olvasom »
desszert, madártej, mikrohullámú sütő, tojás

Madártej mikróban

László Márta

Kétféle ember van, az egyik szereti a madártejet, a másik nem. Van, aki egész egyszerűen azért nem készíti, mert folyton odaégeti… Nos, most ezt is megoldjuk, hiszen ez egy olyan recept, amihez csak a mikrohullámú sütő kell. Leégés kizárva, és még gyors is!  

Tovább olvasom »
szendvics, tojás, tojássaláta, zeller

Éva majonézes tojássalátája

Kandikó Éva

A tojás finom, a tojás egészséges, a tojás Jolly Joker. Adhatod szendvicsbe, hús mellé, önmagában salátának, mindenhogyan jól fog szerepelni. Ez a saláta pillanatok alatt összedobható, amíg 10 perc alatt keményre fő a tojás, elkészül a majonéz, és kész, tálalhatsz!

Tovább olvasom »
húsvét, karácsony, likőr, tojás, ünnepi ital

Tojáslikőr karácsonyra, hogy teljes legyen az ünnep

Kandikó Éva

Karácsony vagy húsvét, ez az a két ünnep, amikor a tojáslikőr a vendégek elé kerül. Sokféle finomat lehet kapni az üzletekben, de én elkötelezett híve vagyok a házi készítésű ünnepi ételeknek, italoknak, hiszen ettől kapnak más jelentést az ünnep előtti napok, mint bármelyik másik hétköznap, hogy elkészítjük ezeket. Ha barátokkal készítjük a tojáslikőrt, hallgassunk közben zenét, beszélgessünk, nevessünk, és egy icipicit akár be is csiccsenthetünk!

Tovább olvasom »
buli, tojás, tójáskrém

Tojáskrém, az adu ász

Kandikó Éva

A tojáskrémet azért nevezem adu ásznak, mert akár reggelire, akár vacsorára elkészíthetjük, de ha éppen bulizni támad kedvünk, oda is bevethetjük. A tojás általában olcsó, nem dönt minket anyagi romlásba a tojáskrém elkészítése, ha mondjuk húsz darabból kell elkészítenünk.

Tovább olvasom »
egészség, koleszterin, tojás, Tojásszövetség

Nem kell hozzá Colombus!

László Márta

Maga az élet és az ételcsoda a tojás! A Tojásszövetség a Tojás Világnapja alkalmából rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és neves szakértők körében felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető!

Tovább olvasom »
darált hús, panírozás, piknikre, skót, tojás

Skót tojás

Kandikó Éva

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ez az étel a skótok Stefánia vagdaltja. Nem más, mint egy fűszeres darált húsba burkolt főtt tojás, melyet bepaníroznak és bő olajban kisütnek. Felhasználása igen sokoldalú lehet, hiszen melegen, hidegen egyaránt finom, büféasztalokra, piknikhez ideális. 

Tovább olvasom »
egészség, emésztőrendszer, reggeli, tojás

Akarsz király lenni? Reggelizz!

László Márta

Ha a szervezet működéséhez igazítjuk étkezésünket, akkor a reggelinek bőségesnek kell lennie, legalábbis elegendő és megfelelő összetételű zsírt kell tartalmaznia. A jól összeválogatott ételsor ugyanis azonnal elindítja az emésztést, vagyis elősegíti az emésztőnedvek jó ürülését, amely nélkülözhetetlen az emésztőrendszer minél tökéletesebb működéséhez. A zsírok vagy olajok megfelelő mennyiségű elfogyasztása – természetesen egyéb fontos tápanyagokkal együtt – adja a jóllakottság érzését is, és nem kényszerülünk 1-2 óra múlva újból ételhez nyúlni.

Tovább olvasom »
egzotikus, indiai, tojás

Keménytojás Moghlai szószban

Kandikó Éva

Nagyon kedveljük az indiai ízeket, ezért viszonylag gyakran kerül indiai étel az asztalunkra. Ez például egy roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthető vacsora, osztatlan elismerés fogadta minden családtagom részéről. Ráadásul mindenki szívesen megeszi, nem kell azon töprengeni, hogy az egyik a csirkét nem szereti, a másik a disznóért nincs oda, a halat pedig egy emberként nem eszik. A tojást mindenki imádja.

Tovább olvasom »
allergia, egészség, Kolumbusz, tojás

Egyszerű, mint Kolumbusz tojása

Kandikó Éva

Ugye te is ezerszer hallottad már, hogy a tojás fogyasztásával vigyázni kell, mert rossz hatással van a koleszterin szintre? Gondolom, téged is riogattak már vele, hogy rossz vége lesz, ha heti három tojásnál többet eszel. Jó hírünk van a tojáskedvelőknek: mindkét állítás téves, tehát elő a serpenyőkkel, induljon a rántotta party!

Tovább olvasom »
allergia, bőrkiütés, cökália, hasmenés, tejallergia, tojás

Mikortól ehet tojást a baba?

PP-Eletforma

Egy legutóbbi kutatás szerint a 4-6 hónapos kor a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon. Állítólag minél korábban találkozik a kicsi szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. A gasztroenterológus azonban óvatosságra int.

Tovább olvasom »
cékla, egészség, krém, tojás

Tojásos céklakrém, ahogy még sosem etted

Krajcsó Judit

Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatású…Nem kérdés, hogy a cékláról beszélünk, aminek rendszeres fogyasztásával közérzetünk is javul, de az esetleges gyomorpanaszokat is megszünteti. Most egy fantasztikus céklakrémet készítettünk, hogy ne csak jól lakottak, de egészségesek is legyünk!

Tovább olvasom »