tészta

besamel, cukkini, gomba, recept, tészta, zöldség

Cukkinis, gombás rakott tészta

Kandikó Éva

Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.  

Tovább olvasom »
csirkemell, gomba, gyors vacsora, penne, tejföl, tészta

Gombás, húsos penne

Kandikó Éva

Néhány egyszerű összetevő, 20-25 perc ráfordított idő, és máris jóízű házi kosztot tálalhatunk a családnak. Nem sokkal több energia-ráfordítás, mint házhoz szállítós cégtől ócska, ám drága ételeket rendelni.

Tovább olvasom »
bacon, brokkoli, gyors vacsora, krémsajt, tészta

Brokkolis-krémsajtos-sonkás tészta

Somogyi Zoltán Max

Jó, ha van az ember tarsolyában néhány életmentően gyors és egyszerű recept, amiből hadiállapotok idején 20 perc alatt vacsorát varázsolhat a családnak. Ez is egy ilyen recept, ha brokkoli nincs is mindig otthon, a munkából hazafelé megvehető, a többi pedig egy átlagos háztartásban általában megtalálható.

Tovább olvasom »
saláta, tészta, tonhal

Mézes-tonhalas tésztasaláta

Krajcsó Judit

A nagy melegben az a jó, hogy a sok folyadék mellett nincs kedvünk a fűszeres, meleg és nagyon tartalmas ételekhez. Egy jól elkészített tésztasalátával is beérjük, sok zöldséggel megpakolva, vagy éppen egy izgalmas összetevővel megízesítve.

Tovább olvasom »
kapor, saláta, tészta, uborka

Kapros-uborkás tésztasaláta

Krajcsó Judit

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.

Tovább olvasom »
budapest, építés, érdekesség, híd, rekord, tészta

Hihetetlen! Ettől a rekordtól mi is lehidaltunk!

Krajcsó Judit

Új világcsúcs született az Óbudai Egyetem RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokságán Tartó kategóriában. Az új rekordot az iráni Islamic Azad University csapata állította fel 666,3 kilogrammal, 55 kilóval meghaladva a 2011-es korábbi csúcsot Tartó kategóriában – közölte az Óbudai Egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Tovább olvasom »
feta, spenót, tészta

Spenótos-fetás pite

Krajcsó Judit

Ez a nagyon egyszerű tortaformájú pite kétségtelenül családi kedvenc lesz. Annyira különleges és finom, hogy az amúgy spenótellenes gyerkőcök is pillanatok alatt eltüntetik a tányérról.

Tovább olvasom »
cvekedli, kacsa, kacsa comb, káposztás, konfitálás, lassan sütés, tészta, zsír

Konfitált kacsacomb cvekedlivel

Bartek Kata

A konfitálás igen régi módszer, igazából tartósítás volt a célja. Az eljárás lényege, hogy úgy sütünk zsírban, hogy az éppen csak gyöngyözik, nem bugyog, nem forr. Így magára is hagyhatjuk éjszakára, nincs vele gond.

Tovább olvasom »
egészséges, rizstészta, tészta, thai, zöldség

Thai tészta

bulkshop.hu

A minap egy thai ételeket készítő étteremben jártunk és egy rizstésztából, zöldséges feltétekkel készült vegán ételt ettünk. A 10 ujjunkat megnyaltuk utána és elhatároztuk, hogy egy ilyen ételt mi is készítünk. Nagyon büszkén állíthatjuk, hogy a mienk is nagyon finom lett.

Tovább olvasom »
hal, halkonzerv, paradicsom, tészta

Halas, paradicsomos tészta

Bartek Kata

Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Tovább olvasom »
gomba, mascarpone, parmezán, tejszín, tészta

Tejszínes, gombás tészta

Kandikó Éva

Bármilyen tésztából elkészíthetjük, tagliatelle, spagetti nagyon jó hozzá, de szívből ajánlom gnocchihoz is. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat ettől az egyszerű, csodálatos tésztaételtől!

Tovább olvasom »
alaprecept, kevert, tészta

Alapreceptek: a kevert tészta

Kandikó Éva

Mindenki imádja a házi süteményeket, az is, aki eszi, és szerintem az is, aki elkészíti, mert kevés, rosszul elsült kísérlettől eltekintve ezekkel a sütikkel igazi sikereket lehet aratni. Szeretnénk segítséget nyújtani, ezért megmutatjuk a különböző alaprecepteket, amelyek birtokában nyugodtan neki lehet állni a sütisütésnek. Lássuk is az elsőt, a kevert tésztát!

Tovább olvasom »
carbonara, olasz, szénégető, tészta

Pasta carbonara

Kandikó Éva

Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.

Tovább olvasom »
barack lekvár, búzadara, gríz, grízes tészta, tészta

Grízes tészta, a klasszikus

Kandikó Éva

Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen. 

Tovább olvasom »
petrezselyem, tagliatelle, tészta, zöldborsó

Tagliatelle Alfredo

Kandikó Éva

Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.

Tovább olvasom »
egyszerű, gyors, krumpli, krumplis tészta, tészta

Krumplis tészta

Kandikó Éva

Nagy otthoni kedvenc. Hogy mitől? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom. A barátnőmtől tanultam, hogy tegyek a tetejére egy kanál tejfölt, úgy még finomabb!

Tovább olvasom »
otthon, pizza, sütő, tészta

Pizzakészítés otthon

Kandikó Éva

A pizza alapja egyszerű kenyértészta, és mint ilyen, az emberiség egyik legősibb étele. Különböző területeken más-más formában öltött testet, de a laposkenyér az alap, melyről szó esik már Vergilius egyik művében is, Krisztus előtt 20-ban.

Tovább olvasom »
darált hús, rétes, tészta

Sajtos-darált húsos rétes

Krajcsó Judit

Van a túrós, a mákos, a káposztás, és a többiek. Rétesből sokan, sokfélét ismernek, de ez a darált húsos változat talán még újdonság. Természetesen kész réteslapokból sütöttük, egy hétköznapi vacsorára. Felejthetetlen!

Tovább olvasom »
spagetti, tészta, tészta főzés

Spagetti főzés kezdőknek

Kandikó Éva

Spagettit és más tésztákat főzni nagyon egyszer, elég 5-6 szabályt betartani, hogy tökéletes állagú legyen a tésztánk. A tanácsok elsősorban olasz tészták esetében válnak be, a sok tojással készülteknél kicsit más az eljárás. Míg a köretnek valókat nem öblítjük le, egy levestésztát igen, hogy ne főjön tovább még a leszűrés után is.

 

Tovább olvasom »
majonéz, penne, saláta, tészta, tonhal

Tonhalas tésztasaláta

Kandikó Éva

Ennél a salátánál nincs egyszerűbb, ez egészen biztos. Tésztafőzés, konzerv kibontás, majonéz összekeverés, tálalás. Ennyi az egész. Ráadásul variálhatjuk zöldségek hozzáadásával, szóba jöhet a borsó, a kukorica, a kápia paprika. Turbózhatjuk petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral, citrommal. Mi kell még a boldogsághoz?

Tovább olvasom »
amerikai, klasszikus, Mac'n'cheese, makaróni, sajtos, tészta

Sajtos makaróni, ahogy az amerikaiak eszik

Kandikó Éva

A nagy amerikai klasszikus. Mindenhol lehet kapni étteremben, a szupermarketekben ezerféle dobozos változata létezik, amit nagyjából öt perc alatt lehet elkészíteni, három perc alatt eltüntetni. Az amerikai gyerekek nagy része ezen nő fel – aztán meg is nézheti magát, ha felnőtt… -, és mi tagadás, a macaroni and cheese nem rossz. Szerintem ugyan semmi különös, de mondjuk szénhidrát függőségben jó szolgálatot tesz, mint lélekmelegítő comfort food. Atlantic Cityben kóstoltam jó néhány éve az eredeti változatot, és aki azt gondolja, hogy ez a sajtos tészta az a sajtos tészta, amit mi eszünk reszelt sajttal és tejföllel, téved.

Tovább olvasom »
gombóc, krumpli, ősz, szilvás, tészta

Szilvás gombóc, ahogy nagymamám készítette

Kandikó Éva

Nagy kedvenc nálunk. Nagyanyám, a drága, zseniálisan készítette, látom magam előtt, ahogy az ezeréves gyúródeszka fölé hajolva dolgozza a tésztát, majd a keskeny pengéjű, fanyelű késsel szabályos négyzetekre darabolja nyújtás után. Akkor se értettem, és sajnos ma, több évtized elteltével se sikerült rájönnöm a titokra, hogyan volt képes minden tésztát – legyen szó gombócról vagy levestésztáról, esetleg pitéről – olyan mértani pontosságúra nyújtani és vágni, mint ahogy tette.

Tovább olvasom »
joghurt, kuglóf, sonka, tészta

Pizzakuglóf – Jucus konyhájából

Krajcsó Judit

Igazi hibrid! A formája kuglóf, az íze kissé a pizzára emlékeztet, az összetevői meg kicsit ez, kicsit az. Tény, hogy valami fantasztikus sonkás-sajtos-sós sütemény lett a végeredmény egy pohár tea vagy egy pohárka vörös bor mellé. Pompás vasárnapi hangulatfokozó!

Tovább olvasom »
carbonara, olasz, spagetti, szénégető, tészta

Felejtsd el a régi módszert, főzz eredeti carbonara spagettit!

Kandikó Éva

A magyar háziasszonyok tűzhelyein gyakorta készül carbonara spagetti, azaz spagetti szénégető módra. A főzés utolsó fázisaként jó alaposan felöntik tejszínnel, rendesen átsütik, hisz tojás is van benne, aztán hadd szóljon! Nos, az a rossz hírünk van, hogy az eredeti római gyökerekkel bíró szénégető spagetti a tésztán kívül mindössze négy hozzávalóból áll, ezek pedig a tojás, a tokaszalonna, a sajt és a nem kevés bors. Nem, tejszín tényleg nincs benne! De hidd el, ez a négy szerény összetevő is garantálja a fantasztikus ízeket! 

Tovább olvasom »
burgonya, gnocchi, sajtos, tészta

Négysajtos gnocchi

Kandikó Éva

Gnocchit, és más burgonyás tésztákat készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Azt nem állítom, hogy ugyanannyi időbe telik, mint a mirelitet kifőzni, bár a víz felforralása és a főzési idő ugyanannyi, azért a zacskó felvágása, valamint a gombóc tészta összeállítási ideje messze nem azonos. De megéri a plusz ráfordítás.

Tovább olvasom »
gyors, kukoricadara, puliszka, tészta

Szegény ember étke: puliszka

László Márta

A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható ez az étel. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz – írja a Wikipedia.

Tovább olvasom »
bazsalikom, gomba, sajt, tészta, tortellini

Házi gombás tortellinim

László Márta

Ahogy megyünk bele a hűvös, borongós őszbe, úgy vágyunk elmélyülni a mediterrán világ idézte színekbe, illatokba! Ha már látványra is megkívántál ilyen falatokat, azt javaslom, bármennyire is gyorsnak tűnik, ne a szupermarketek változatát keresd! Hidd el, ez a tészta nem bonyolult, és a frissességnek nincs párja! Vágj bele!

Tovább olvasom »
pulyka, tészta, tokány, Zsófi receptje

Zsófi Eszterházy pulykatokánya

László Márta

Zsófi új utakat, új feladatokat keresett magának, de a barátokat, vagyis minket megtartott. Így ugyan már nem szerkesztőségünk tagja, de főzni ugyanúgy imád, mint eddig, és veszi a fáradtságot, és el is küldi a receptet, mint eddig. Ebből is tudjuk, hogy jól van! Remélem, Zsófi napra tálalta fel otthon!     

Tovább olvasom »
joghurt, mák, rétes, tészta

Mákos rétes – nyújtás nélkül, egyszerűen

Krajcsó Judit

Aki imádja a mákot és a rétest, de az utóbbi nyújtásával nem szeret vesződni, akkor az most biztosan tapsol örömében. Ez a világ legegyszerűbb, vesződségek nélküli finomsága. Kétszeresen is megkönnyítettük az elkészítését. Kezdőknek és időhiányos háziasszonyoknak ajánljuk!

Tovább olvasom »
fetasajt, spenót, tészta, túró

Túrós spenót torta – a sulikezdéshez

Krajcsó Judit

A spenót magas vastartalma miatt a legjobb zöldségek egyike fáradékonyság ellen. Gyakran előfordul az iskolai menzákon is főzelék formájában, a gyerekek többsége azonban nem kedveli.Mi most megpróbáljuk megszerettetni egy nagyon finom süti formájában.Így biztosan elfogy!

Tovább olvasom »
hús, lángos, sütés, tészta, torok

Török lángos

László Márta

A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!

Tovább olvasom »
buli, nyár, polip, tészta, vidám falat, virsli

Vidám polipvacsi a gyerekekkel

László Márta

A facebookon jött szembe egy video – így mesélt újításáról szerkesztőségi munkatársam, Csarkó Judit online divízió igazgató. Szóval magától elindult az anyag hanggal, képpel – ha már így alakult, végig is nézte. Ha már végignézte, el is mentette. Polipot sütöttek. Virsliből. Na ez kell nekem – mondta! Eljött a pillanat, amikor kiszabadulva a negyedik emeleti lakásból a tőserdei kis ház teraszára kirakta az olajsütőt, és belevette magár a “tenger gyümölcsibe” a két tündéri gyerek anyukája! A siker nem maradt el! 

Tovább olvasom »
Bologna, marha felsál, répák, rozmaring, tészta, vörösbor

Bolognai spagetti, ahogy legkedvesebb operatőröm szereti

László Márta

Mindenféle olasz étel közel áll a lelkemhez! Miután ez a fogás legnagyszerűbb operatőröm kedvence, nyilvánvalóan meg kellett keresnem az eredeti, a legjobb receptet! Előre is elkészítheted, a fagyasztóban eláll, bármikor is érkezik a legkedvesebb barát, legfeljebb felvidítod egy kis vörösborral – a ragut!! Legyen egy ilyen barátod, hogy örömöt okozhass neki! Lehet, hogy a közeledben van, csak még nem vetted észre! Sok sikert! 

Tovább olvasom »
aranygyökét, egészség, gasztronómia, olasz konyha, parmezán, sajt, tészta

Aranygyökér: aranyat ér nemcsak az olasz pasiknak

László Márta

Ezt a receptet is kedvenc zöldségesemtől kaptam, aki hétről hétre lep meg szenzációs újdonságokkal. Ezúttal az aranygyökérrel ismerkedtem meg. Ebből kerekítettem végül ezt az olaszos remeket. Állítólag a szegény vidéki itáliai családok előszeretettel tálalták esténként. Nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.

Tovább olvasom »