tejföl

juhtúró, juhtúrós recept, lángos, lángos recept, tejföl

Juhtúrós lángos

Kandikó Éva

A lángost nem lehet megunni! Önmagában sem, ráadásul mindig új arcát mutatja, amikor más-más ízesítés kerül rá. A tejföl, fokhagyma már-már sablonosnak számít, érdemes kipróbálni egy kis juhtúróval is. A tejföl persze maradhat…

Tovább olvasom »
desszert, pohárkrém, sárgabarack, tavasz, tejföl, túró

Barackos túrókrém

Kandikó Éva

A túró viszonylag olcsó alapanyag, diétákba is remekül beilleszthető, ezerféle sütemény és édesség alapja – gondoljunk csak a Túró Rudira… -, de könnyedén készíthetünk belőle minimális erőfeszítéssel elegáns desszertet is. Elő a turmixgéppel, készüljön a túrókrém!

Tovább olvasom »
családi recept, tavasz, tejföl, tök, tökfőzelék

Tejfölös tökfőzelék

Kandikó Éva

Oké, tudom, hogy egy csomóan utálják, de szerintem ez is tipikusan az az étel, amit ha jól készítenek el, nem sajnálják a belevalókat, akkor nagyon finom tud lenni. Az én tökfőzelékem a világ legegyszerűbb étele, ahogy nagyanyámtól tanultam, és amin nem változtattam évtizedek alatt sem semmit, mióta a saját konyhámban főzöm.

Tovább olvasom »
burgonya, egytál étel, kolbász, krumpli, rakott krumpli, tejföl, tojás

A legeslegjobb rakott krumpli

Kandikó Éva

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 

Tovább olvasom »
egészséges, galuska, gomba, hagyma, nokedli, paprikás, tejföl, zabliszt

Gombapaprikás zabnokedlivel

Bartek Kata

Mostanában, hogy módosítottam az étkezésemen, kiesett a pixisből egy időre a nokedli. Kis kihagyás után viszont óriási volt az öröm, amikor az alternatív zablisztből készített változatot finomnak találtam. Tényleg, a színén kívül nem sok mindenben különbözik az általánostól

Tovább olvasom »
búzadara, tejföl, tojás, túró

Túrógombóc

Kandikó Éva

Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.

Tovább olvasom »
alma, francia, tejföl, tojás, torta

Francia almatorta

Kandikó Éva

A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.

Tovább olvasom »
bakonyi, csirke, gomba, leves, tejföl

Bakonyi csirkeragu leves

Hegyvári Zoltán

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Tovább olvasom »
joghurt, kefír, tejföl

Nagy kedvencünk, a tejföl

Kandikó Éva

Bizonyára sok olyan alapanyag van, amelynek használata egy-egy nemzet konyhájára jellemzőbb, mint másokéra, a magyar konyhát alapvetően meghatározó termékek között a tejföl előkelő helyet foglal el.

 

Tovább olvasom »
burek, tejföl, tojás, torok, túró, túrós

Túrós burek

Kandikó Éva

A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző.

Tovább olvasom »
metélt, tejföl, túró

Stíriai metélt

Kandikó Éva

Fogadok, hogy sok olvasónk még csak nem is hallott a stíriai metéltről. Pedig igencsak érdemes vele megismerkedni! Könnyű túrós tészta csodálatos édes tejfölös krémben… Van ennél jobb?

Tovább olvasom »
mazsola, réteslap, tejföl, tojás, túró

Vargabéles

Emese Fodor

Egy erdélyi szakácsnő alkotta meg állítólag e receptet, ami valójában tészta a tésztában. Sok túróval, mazsolával, vajjal, tojással készül, alul-fölül réteslap borítja.

Tovább olvasom »
babapiskóta, csokoládé, tejföl, tejszín, tiramisu

Hamis tiramisu torta

Emese Fodor

A tiramisúnak rengeteg változata van, készítik málnával, eperrel, pohárkrémként. Mutatunk egy olyan verziót, ahol a mascarpone helyét a tejföl veszi át. Érdekes megoldás!

Tovább olvasom »
füstölt kolbász, korhely, savanyú káposzta. füstölt hús, tejföl

Korhelyleves

Kandikó Éva

Hagyományosan olyankor főzzük ezt a savanykás, pikáns levest, amikor nagyobb ivászat után vagyunk, állítólag segít a másnapos gyomron. Hát nem tudom, ez mennyire igaz, főleg ha alaposan megpakoljuk a levest füstölt hússal, de ivászat nélkül is jól eshet ez a tartalmas korhelyleves.

Tovább olvasom »
egytál étel, füstölt sonka, paprika, paradicsom, rizs, tejföl

Sajtos-sonkás rizs

Kandikó Éva

Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Tovább olvasom »
kolbász, krumli leves, krumpli, leves, tejföl

Tejfölös, kolbászos krumplileves

Kandikó Éva

A krumplilevesnem számtalan változata van, nálunk ez a tejfölös, kissé savanykás, pikáns változat a legmenőbb. Egy szelet friss kenyérrel maga a mennyország, ráadásul se óriás szaktudás, se flancos hozzávalók nem szükségesek hozzá.

Tovább olvasom »
feta sajt, krémsajt, mártogatós, tejföl

Krémsajtos mártogatós

Kandikó Éva

Ha van otthon krémsajt, pillanatok alatt összedobhatunk egy előételt a váratlanul betoppanó barátnőnknek, vagy ha a gyerek nyúz, hogy úgy enne valamit – ami persze véletlenül sem a vacsora -, esetleg ha sikerül lerogynunk életünk párjával este megnézni egy filmet, amikor a gyerekek már alszanak. És ha ilyet készítünk, még az egészségünk ellen sem vétettünk.

Tovább olvasom »
káposzta, sertéscomb, székely káposzta, tejföl

Székely káposzta, ahogyan Éva főzi

Kandikó Éva

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Tovább olvasom »
bab, kapor, marhahús, palócleves, tejföl, zöldbab

Palócleves

Kandikó Éva

A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy  egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.

Tovább olvasom »
gomba, gombaleves, Kakukkfű, provence, tejföl

Francia gombaleves

Kandikó Éva

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, Provence-ban esznek-e gombalevest, bár ha van egy kis eszük, akkor mindenképp. Nem követtem leírt receptet, csak a piac felé haladtomban megszületett egy íz a képzeletemben, hogy olyan ízű gombalevest kellene főzni. És mivel kaptam hozzá szép barna fejű csiperkét is, meg kakukkfüvet is, neki lehetett állni a megvalósításnak.

Tovább olvasom »
Fokhagymás, leves, Pikáns, saláta, tejföl

Salátaleves

Kandikó Éva

Tavasztól őszig készíthetjük ezt a levest, télen bizony nem túl kifizetődő vállalkozás, amikor a saláta ára az egekben jár. De szezonjában bármilyen főétel elé szívesen ajánlom, könnyed, a tejföltől kicsit pikáns, fokhagymás levest tehetünk asztalra, ha a salátalevesre esik a választásunk.

Tovább olvasom »
fokhagyma, hagyomány, lángos, sajt, tejföl

Sajtos-tejfölös lángos

László Márta

Bármerre is kalandozunk idehaza, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.

Tovább olvasom »
finomság, MOM Park, tejföl, túrógombóc

Óriás túrógombóc, házi tejföllel, édes morzsával

László Márta

Ismét gondoltak az Életforma olvasóira a MOM Park szakácsai, és megleptek minket egy isteni túrógombóccal. Ez szerintem már csak azért is jó ötlet, mert a túrógombócot mindenki szereti, mindenki úgy szereti, ahogy a nagymamája készítette, mindenki megpróbálja, és végül nem sikerül… Vagy legalább is nekem soha nem siekrült… A Paulaner receptje tuti, úgyhogy vágjunk bele! 

Tovább olvasom »
csirkemell, főzés, gasztronómia, ízdizájn, NoSalty, recept, tejföl, tepsis krumli

Mit főztünk 2015-ben?

PP-Eletforma

Újra az  év legnépszerűbb receptje lett Magyarországon a tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival. Az egyik legismertebb hazai gasztrooldala, a NoSalty a nyilvánosság elé tárta a 2015-ös év hazai Top 10 receptjének listáját, melyet átlagosan havi 1 millió egyedi felhasználó oldalletöltése alapján állított össze. Az aranyérmes menü mintegy 265.000 oldalletöltéssel nyert.

Tovább olvasom »
kalács, pünkösd, tejföl

Süssünk ma pünkösdi kalácsot!

PP-Eletforma

A pünkösdi étkezési szokások hasonlóak a húsvétihoz, bár a húsfélék közül inkább a szárnyasok dominálnak. Ám az ünnepi asztalról most sem maradhat el a kalács. Ez a kalácsfajta a sós vagy tejfölös, ami a Sárközből származik.

Tovább olvasom »