táplálkozás

egészség, Felelős Gasztrohős, környezetvédelem, táplálkozás

Így bulizott a Felelős Gasztrohős

László Márta

Hasadon keresztül vezet az út a környezetvédelemhez is – vallja a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely a napokban ünnepelte ötödik születésnapját. Sajtótájékoztatójukat a Belvárosban, a Prezi munkahelyi éttermében tartották – ízelítőt adva az igazán trendi ételválasztékhoz, fogyasztási és munkahelyi kultúrához.  

Tovább olvasom »
iroda, mozgás, mozgásszervi fájdalmak, nyak, táplálkozás, ülés, váll

Kelj fel, és járj!

PP-Eletforma

Egyre  több azoknak az irodai dolgozóknak a száma, akik krónikus ízületi fájdalmakról számolnak be. Ennek elsősorban a napi több órás egy helyben ülés, valamint a túlzott számítógép használat az oka. Fokozza a problémát az is, hogy sokan nem táplálkoznak helyesen, munkaidő után pedig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő mennyiségű mozgásra.

Tovább olvasom »
ágy, memória, tananyag, tanulás, táplálkozás, vizsgaidőszak

7 hasznos és ingyenes tipp a vizsgaidőszakhoz

PP-Eletforma

Már tart a vizsgaidőszak a felsőoktatási intézményeken. Ha a hátralévő időszakot nem is tudjuk meghosszabbítani, abban mindenképpen segíthetünk, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen a tanulás. Adunk néhány hasznos és ingyenes tippet, hogy az idei vizsgaidőszakban több idő maradjon a családra és a barátokra.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, gyerek, mozgás, rost, székrekedés, táplálkozás

Baj lehet, ha fontosabb a játék!

PP-Eletforma

Gyakori probléma a székrekedés gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet. Szakember mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »
egészség, gyerekek, gyümölcs, kölesgolyó, táplálkozás, zöldség

Nem lehet elég korán kezdeni!

PP-Eletforma

Sokféle dologra igaz ez, de az egészséges életmódra nevelésre mindennél inkább! Persze eleinte könnyű, hiszen a hozzátápláláskor a kisbabák nem igazán tehetnek mást, mint megismerkednek szép sorban az alma, a sütőtök, a sárgarépa, a brokkoli és megannyi tápláló, vitamindús zöldség és gyümölcs ízével!

Tovább olvasom »
BMI, diéta, dietetikus, életmódváltás, folyadékfogyasztás, táplálkozás

Jó, ha tudod! Ez vár rád a dietetikusnál!

PP-Eletforma

Akár betegségmegelőzésről, akár valamilyen probléma gyógyításáról van szó, a megfelelő étrend összeállítása igen lényeges lépés. Mivel az életmódváltás elsőre igen bonyolultnak tűnhet, ezért érdemes dietetikushoz fordulni. De mi történik egy-egy ilyen konzultáció alkalmával?

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, táplálkozás, tápszer, tejallergia, tejkiütés

Titokzatos pöttyök a baba arcán

PP-Eletforma

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

Tovább olvasom »
folyadékpótlás, kimerültség, sport, sportdietetikus, táplálkozás

Húzz bele, itt az ősz!

László Márta

Ha valaki aktívan sportol, akkor nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha olyan állóképességet kívánó eseményen vesz részt, mint például a maratoni futás. Októberben rendezték meg a 31. SPAR Budapest Maratont. Ebből az alkalomból kérdeztük Varga Dórát, a Sportorvosi Központ sportdietetikusát arról, hogy melyek a jó teljesítmény fenntartásának az alapszabályai, hogyan tudjuk a felkészülést megfelelő táplálkozással támogatni.

Tovább olvasom »
egészség, fehérje, gyümölcs, rost, táplálkozás, tervezés

Kisokos a minőségi táplálkozásról

PP-Eletforma

Minőségi táplálkozás alatt a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen tápanyagok bevitelét értjük, méghozzá megfelelő arányban és esetenként minél feldolgozatlanabb formában. A minőségi táplálkozásnak több alappillére van. Most három fontos összetevőt emelünk ki: a rostokat, a zöldség-gyümölcsöket és a fehérjéket.

Tovább olvasom »
életmód, életmód orvoslás, elhízás, felmérés, krónikus betegség, táplálkozás

Mi a manó? Életmód orvoslás?

László Márta

A 2014-ben alakult Magyar Életmód Orvostani Társaság idén májusban felmérést végzett azzal a céllal, hogy megismerje az orvoshoz fordulók tudását és szokásait a táplálkozásról és a mozgásról. A kutatás több részterülete közül az egyik az elhízás és a krónikus betegségek közötti összefüggést vizsgálta.

Tovább olvasom »
egészség, egészséges életmód, élelmiszer, mozgás, táplálkozás

Az Okostányér megmondja, mit és mennyit egyél

Krajcsó Judit

Az egészséges és helyes táplálkozáshoz nyújt segítséget a legújabb útmutató, amely a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

Tovább olvasom »
ásványvíz, egészség, fűszerek, mozgás, táplálkozás, túlsúly

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

László Márta

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor a tavasz kezdetével? A sikerhez vezető út első lépése, az elhatározás után a helyesen kivitelezett megvalósítás, melyet 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a testmozgás határoz meg. Mint bármi más elhatározás, ez is az agyban dől el, de ha tudjuk is a helyes táplálkozás alapjait, vajon mindig emlékszünk mindenre? Ehhez nyújt rövid segítséget a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 lépésben összegzett szabálya.

Tovább olvasom »
fejfájás, hajhullás, szívdobogás, táplálkozás, vashiány, vérszegénység

6 kevésbé ismert tünet, ami vashiányra utalhat

PP-Eletforma

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg nem látszik, nem egyszerű, hiszen egyes tünetekről nem is tudjuk, hogy erre is utalhatnak.A témában dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, érszűkület, koleszterin, mozgás, rostos ételek, táplálkozás

Az érszűkület figyelmeztető jelei

PP-Eletforma

Tény, hogy az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre. Megfelelő táplálkozással azonban megelőzhető, vagy lassítható a folyamat. Persze a tünetekkel is tisztában kell lennünk.

Tovább olvasom »
emésztés, lelki okok, mozgás, puffadás, rostos ételek, székrekedés, táplálkozás

Kemény dolgok születnek a wc-ben

PP-Eletforma

Sokakat érint, mégis tabuként kezeljük, pedig a székrekedés nem szégyen, és a tévhitekkel ellentétben sok esetben nem tehetünk róla . A táplálkozás, az emésztés és a belek állapotán kívül, lelki okok is kiválthatják.

Tovább olvasom »
ellenőrzés, mozgás, napló, táplálkozás, testsúly

Vezess naplót, és lefogysz!

PP-Eletforma

Sokan észre sem veszik, mennyi plusz kalóriát visznek be a szervezetükbe nassolnivalókkal, rendszertelen étkezésekkel, üdítőitalokkal vagy alkoholfogyasztással. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos és testsúlygyógyász szerint a hatásos fogyókúra alapja a táplálkozási- és mozgásnapló vezetés!

Tovább olvasom »
csokoládé, cukor, diabetikus, egészség, első 1000 nap, gyerek, táplálkozás, túlsúly

Minden negyedik magyar iskolás túlsúlyos

PP-Eletforma

A három évnél fiatalabb magyar gyermekek 80%-a az ajánlott napi mennyiségnél jelentősen több cukrot fogyaszt, és ez az arány az ünnepek alatt – nyilván – tovább nőtt. Minden tizedik szülő a hétköznap is édességgel jutalmazza a gyermekét, és az 1-3 éves korosztály csupán harmada kap külön nekik készített ételt.

Tovább olvasom »
dohányzás, rákszűrés, rostok, táplálkozás

Mi véd meg a szájüregi daganattól?

PP-Eletforma

A szájüregi daganat világszerte a vezető halálokok közé tartozik világszerte, és amerikai tanulmányok szerint már évtizedek óta nem javul az ilyen típusú daganatos betegségek túlélési aránya. A fogszakorvos szerint az éves szűrések többek közt ezért is elengedhetetlenek.  

Tovább olvasom »
BMI, életmód, lélek, mozgás, táplálkozás

Ez a hosszú és egészséges élet titka

PP-Eletforma

Tény, hogy a legtöbb civilizációs betegség visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, a mozgáshiányra valamint lelki egyensúly elvesztésére. Az életmódorvoslás több mint a gyógyszeres kezelés, hiszen itt a páciens aktív részvevője a gyógyításnak, mely során megtanulja a helyes étkezés, a testedzés és a mentális egészség alapjait.

Tovább olvasom »
csecsemő, egész, gyermek, magzat, orvosi tanács, táplálkozás

Mikortól kell figyelni a gyermek táplálására?

PP-Eletforma

Az élet első 1000 napjának, azaz a várandósság ideje alatt az anyaméh védelmében eltelő időnek és az első két életévnek a körülményei hosszú távon lehetnek  hatással  a csecsemők későbbi, egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre, sőt a felnőttkori egészségi állapotra. Ennek ismeretében a táplálás kiemelt  jelentőséggel kezelendő már a magzati élet kezdetétől – olvasható a Magyar Diabetikusok Országos Szövetségének hírlevelében. 

Tovább olvasom »
genetika, hízás, pajzsmirigy, táplálkozás, testalkat

Miért sovány a gyerek, ha normálisan eszik?

PP-Eletforma

Megfelelő táplálkozás mellett a gyerekek testsúlya leginkább genetika, egyéni hajlam kérdése. Ennek ellenére sok szülő számára igen aggasztó, ha az egészséges, tápláló ételek mellett gyermekük kifejezetten vékony alkatú. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa elárulja, mely esetekben kell betegségre gyanakodni.

Tovább olvasom »
egészség, orvosi tanács, sport, szív, Szív Napja, táplálkozás

A Szív Napja – viseld a szíveden!

PP-Eletforma

2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja. Célja, hogy necsak a betegségek kapcsán törődjünk létfontosságú szervünkkel, ami életünkben majd 2,6 milliárdot dobban. Szívünk testünk mozgatórugója: szívdobbanásról szívdobbanásra élünk, mégis csak akkor szembesülünk működésének fontosságával, amikor valamilyen probléma jelentkezik. A Budai Egészségközpont szakértői úgy vélik, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással sokat tehetünk szívünk védelméért.

Tovább olvasom »
böjt, életmód, folyadékpótlás, táplálkozás

Mit együnk a böjt után?

PP-Eletforma

Egy böjtkúra ideális alkalom arra, hogy megváltoztassuk korábbi rossz szokásainkat. Amennyiben a böjt alatt leadott kilókat is szeretnénk megőrizni, van pár alapszabály, melyekre oda kell figyelni.

Tovább olvasom »
baba étkezése, táplálkozás, tápszer

Mi kell, és mi nem a gyermektápszerbe?

PP-Eletforma

Tehén- és kecsketej mehet a fehérje alapú tápszerekbe, de egy csomó anyagnak, például a taurinnak és krómnak semmi keresnivalója bennük, mint ahogyan feleslegesek bennük a probiotikumok is. A hatóság figyelmeztet több, külföldön lefülelt étrend-kiegészítőre.

Tovább olvasom »
fogyókúrázási szokások, szoptatás, táplálkozás

6 tévhit a terhesség utáni elhízásról!

PP-Eletforma

Sok kismama aggódik, hogy a terhesség alatt felszedett pluszkilók a szoptatás idején tovább szaporodnak. A súlygyarapodás azonban gyakran a helytelen táplálkozási szokásoknak és azoknak a tévhiteknek a következménye, amelyek évtizedek óta közszájon forognak. Lássuk az igazságot!

Tovább olvasom »
reggeli rosszullét, táplálkozás, terhesség

Kismamáknak! – 6 tipp a reggeli rosszullétek ellen

PP-Eletforma

Sok kismama éli át a reggeli rosszullétet, de csak keveseket érint igazán súlyosan. A rendszeres, extrém mértékű reggeli hányás, esetleges kiszáradás miatt ugyanis a baba nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz, ezért a súlyos terhességi hányás kezelése mindenképpen orvosi feladat. 

Tovább olvasom »
fruktóz, Fruktóz-intolerancia, táplálkozás

Honnan tudod, hogy fruktózérzékeny vagy?

PP-Eletforma

Rosszul lettél az első fagyitól? Esetleg ugyanazt a puffadást, szúró, görcsös fájdalmat érezted, amikor gyümölcsöt ettél vagy egy szelet finom süti után ittál egy pohár gyümölcslevet? Ha ilyet tapasztaltál, akkor valószínű, hogy a bélrendszered túlérzékeny a gyümölcscukorra, a fruktózra.

Tovább olvasom »
PCOS, táplálkozás, terhesség

Nem jön össze a baba? Egyél időben!

PP-Eletforma

A legtöbb nő arra panaszkodik, hogy hiába hagyta abba a fogamzásgátló szedését, mégis hosszú hónapokat, sőt éveket kell várnia a teherbeesésig. Talán eszükbe sem jut, hogy életmódváltással, helyes táplálkozási szokásokkal elősegíthetnék a fogamzást. Például így!

 

Tovább olvasom »
étkezés, gyerek, táplálkozás

„Kabbe” ezt most anyuci kedvéért!

Krajcsó Judit

A gyerekkel többféleképpen lehet megutáltatni az evést. Többek között azzal is, ha olyan ételeket tuszkolunk belé, amit gyűlöl, ám szerintünk meg egészséges. De akár úgy is, hogy órákig ültetjük egy tál leves mellett, amíg meg nem eszi. Pedig nálunk jobban csak a gyerek tudja, hogy mit, mikor és mennyit kell ennie.

Tovább olvasom »
megelőzés, nátha, táplálkozás

Mozogj, hogy elkerüljön a nátha!

Práger Kitti

Többen átestek már rajta, de sokan még csak most küzdenek az idei szezon első orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel, torokfájással és levertséggel járó tüneteivel. Törvényszerű, hogy az ősz minden évben náthával kezdődjön, vagy létezik biztos módszer a megelőzésre?

Tovább olvasom »
egészséges életmód, táplálkozás, tésztaételek

Nem fogy a pasta Itáliában

PP-Eletforma

Több mint tíz kilóval csökkent az olasz családok éves tésztafogyasztása az utóbbi majdnem tizenöt év alatt – derült ki egy tésztagyár által készített felmérésből. Az ok egyszerű: félnek az elhízástól.

Tovább olvasom »
fogyókúra, reflux, táplálkozás

A rezgő villa segít lefogyni

PP-Eletforma

Speciális rezgő villa jelentheti a megoldást a túlsúllyal küzdők számára, legalábbis kifejlesztői ezt állítják. A reflux betegségre is megoldást kínáló készüléket a Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai kiállításon mutatták be.

Tovább olvasom »