Facebook hozzászólás
1 568

TÖBB MINT LEKVÁR

Szilva chutney

A chutney egy elképesztően jó cucc! Egyszerre édes, savanykás, csípős és fűszeres. Lehet pirítósra kenni, húsok mellé adni, mártogatósként tálalni, de ideális ajándék gasztronómiát kedvelő szeretteinknek is.

Szilva chutney 

 

Hozzávalók

  • 2. 5 kg szilva
  • 1/2 kg lilahagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg barna cukor
  • 4 ek olívaolaj
  • 100 ml balzsamecet (vagy más gyümölcsecet)
  • 2-3 csillagánizs
  • 1-2 tk friss gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 2 tk mustármag
  • 2 tk rózsabors
  • 1 tk koriandermag
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. só
  • opcionálisan chili pehely
Szilva chutney Fotó: Pinterest
Szilva chutney Fotó: Pinterest

Elkészítés

A szilvát mosd meg, magozd ki és vágd kisebb darabokra. A hagymákat pucold meg és vágd apró kockára. A  fokhagymát szeleteld vékonyra. A gyömbér héját egy kanállal távolítsd el, majd reszeld le. Az olajra dobd rá a hagymát és a fokhagymát. Ha megfonnyadt, öntsd rá az ecetet – hagyd, hogy kicsit karamellizálódjon. Jöhet hozzá a szilva, az összes fűszer, valamint a cukor. Főzd addig, amíg kellemesen sűrű állagot kapsz. Nem kell szétfőzni, ez nem lekvár! A chutney úgy jó, ha darabos. Kóstold meg, ha kell ízesíts kedved szerint, majd forrón töltsd üvegekbe (kb. 5 kisebb üvegnyi lesz). Tedd rá a tetejét, állítsd fejre és ha kihűlt, kész is.

Tipp: Ha valamelyik fűszert nem kedveled, hagyd ki és használj helyette valami mást, de  tartsd szem előtt, hogy a chutney lényege az ízek kavalkádja.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!