Facebook hozzászólás
357

Sütőtök leves

Ősz végétől kezdve egész kora tavaszik megtalálhatjuk a piacon a sütőtököt. Válasszunk akár kanadait, akár nagydobosi magyart, csodálatos süteményeket, tortákat, sőt, leveseket is készíthetünk belőlük. Olyan gyönyörű színe van, hogy attól mindenkinek jó kedve lesz.

Sütőtök leves, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1-2 szem burgonya
2,5 dl habtejszín
1 fej  vöröshagyma
olívaolaj

bors
1,5 l csirke alaplé

Elkészítés:
A hagymát 2-3 evőkanál olíva olajon megdinszteljük, majd a tököt és a burgonyát nagyjából egyforma kockákra vágjuk, rátesszük a hagymára, és felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk. Természetesen készíthetjük alaplé hiányában vízzel is, de sokkal jobb az alaplé. Ha a tök és a krumpli puha, egy merülő mixerrel pépesítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt. Azzal már csak egyet rottyantunk rajta, ha esetleg túl sűrű lenne a levesünk, higíthatjuk egy kevés vízzel. Tálaláskor adhatunk hozzá pirított tökmagot, a hagyományos krutonnal is finom, de én a legjobban pirított bacon chipsszel szeretem.

 

Narancsos sütőtök leves
Elfogadom, hogy lehet a sütőtököt nem szeretni, én azonban gyerekkorom óta rajongok érte. Nem mondom, néhány éve, mikor nálunk is kezdett ismertté válni a belőle készülő leves, kerekedett a szemem rendesen. De aztán jöttek a sütemények, tészta feltétek, mind-mind sütőtökből, és a világ ismét szélesebb és színesebb lett egy kicsit. Itt egy másik változat ebből a műfajból.

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!