sütés

curry, kenyér, magok, sütés

Pirított magos kenyér curryvel

László Márta

Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. – Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni… – ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!

Tovább olvasom »
sütemény, sütés, tippek, trükkök

A finom sütemények titkai

Kandikó Éva

Gyakran szembesülök vele, hogy azok a konyhai kifejezések, szakszavak, melyekkel egy gyakorlott háziasszony könnyedén dobálózik, kezdő konyhatündéreknek nem jelentenek semmit. Adunk néhány tanácsot, hogy a süteményeitek mindig jól sikerüljenek.

Tovább olvasom »
egészséges főzés, konhya, növényi olaj, saláta, sütés

Süss egészségedre!

PP-Eletforma

Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában? Nem minden olaj alkalmas ugyanis az úgynevezett hőkezelésre, vagyis, hogy ételeket süssünk benne. Figyeljünk az összetételre, valamint a címkén található információkra, így pontos iránymutatást kaphatunk a javasolt felhasználásról. Ha betartjuk, megszívleljük, azt az egészségünk is meghálálja!

Tovább olvasom »
csatos üveg, férfias ajándék, kacsamáj, sütés

Sült kacsamáj a barátaimnak

László Márta

Alaposan meglepődött idén a piacon az, aki nem olvassa a híreket, és libamájat keresett. A madárinfluenza miatt még kacsamáj is csak elvétve akadt, az is aranyárban – legalább is a fővárosban! Ezért jó, ha van az embernek saját hentese vagy baromfisa. Így aztán idén kacsamájat sütöttem a barátaimnak, amit csinos csatos üvegekben adok majd át szokásos ünnepi sörözésünk alkalmával.  

Tovább olvasom »
főzés, kanál, mértékegység, segédeszköz, sütés

Mennyi az annyi – nálatok?

László Márta

Hányszor álltál már a szakácskönyv és a keverőtál felett, mert valahogy semmi nem állt össze! De vajon miért? Elképedsz, ha megtudod, olyan egyszerű a megfejtés! Próbáld ki, és szólj a barátnőidnek is! És, ha végre kész a igazi süti, töltsd fel új rovatunkba, az otthonfozok.hu – ra! Így lehetsz nálunk sztárszakács!!!!   

Tovább olvasom »
család, karácsony, mézeskalács, otthon, sütés, sztárok

Ábel Anita megint kisütött valamit!

Krajcsó Judit

Igaz, hogy még csak november van, Ábel Anita és Mádai Vivi már apró előkészületekkel hangolódnak a karácsonyra. A két sztár, akik a TV2 Drágám, add az életed című műsorában találkoztak, ezúttal együtt sütöttek mézeskalácsot Fűszeres Eszter gasztroblogger egyedi egészséges receptje alapján.

Tovább olvasom »
hús, lángos, sütés, tészta, torok

Török lángos

László Márta

A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!

Tovább olvasom »
egészséges, fritopti, nemesített napraforgó, olaj, Omega-zsírsavak, sütés

Aranybarna, ropogós és tökéletes: mi az?

László Márta

Rántott hús vagy sült krumpli? Ugye akkor szeretjük igazán, ha friss, aranybarna és ropogós? Mindez könnyedén megvalósítható egy apró sütési trükkel! Olyan olajat kell választani, amiben fritopti van. A nemesített napraforgóból előállított étolaj természetes Omega-9 zsírsavtartalma lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a hőnek, de használatával egészségünk megőrzéséért is tehetünk. A többszöri biztonságos sütés lehetőségével a tökéletes eredmény az aranybarna és ropogós étel.

Tovább olvasom »
édesítőszer, eritrit, főzés, sütés, sztívia, xilit

Minden, amit tudnod kell az édesítőszerekről

PP-Eletforma

Szerencsére ma már sokféle édesítőszerrel lehet helyettesíteni a cukrot, viszont van néhány tulajdonságuk, amelyeket érdemes szem előtt tartani ételkészítéskor. Egyénenként eltérő, hogy melyik használata válik be leginkább, így érdemes kísérletezgetni velük, kitapasztalni, hogy melyik illik a saját ízlésünkhöz leginkább. Mutatjuk a választékot!

Tovább olvasom »
mandula, nasi, só, sütés

Sós, pirított mandula – házilag

László Márta

Drága dolog a mandula! Benzinkutaknál, presszókban egy vagyont kérnek egy-egy pici, celofánba csomagolt zacsiért. Pedig te is el tudod készíteni, mert nem ördöngösség! Az édesapám imádja, a recepttudományom természetesen anyukámtól származik. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!     

Tovább olvasom »
cukrászat, kakaós csiga, kiállítás, kreativitás, péksütemény, sütés

Magyar rekord: 90 millió kakaós csiga évente!

László Márta

Hagyományos és kreatív kategóriában versenyeztek egymással a hazai pékségek kakaós csigái, végül a legjobbakat a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon mutatták be a készítők. A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 90 millió kakaós csigát eszünk mi magyarok!

Tovább olvasom »
comb, kacsa, omlós, recept, sütés

Egyszerű kacsás költemény, ahogy Mártiéknál szeretik

László Márta

Imádják a barátnőim a sült kacsacombot, mégsem sikerül nekik. Vagy kiszárad, vagy íztelen, vagy nem tudom mit csinálnak szegény párával… na, de most, itt a megoldás! Ez egy ízletes csoda, ami biztosan nyerő egy ünnepi estére, sőt, akár egy jó kis Valentin-napra is! Vágj bele nyugodtan, mert ezzel nem tévedhetsz!   

Tovább olvasom »
fokhagyma, libaháj, libamáj, sütés

Zsírjára sütött libamáj, ahogy Márti készíti

László Márta

Gondosan készülj fel a libamáj sütésére, hiszen drága alapanyaggal fogsz dolgozni! Számomra ez szinte egy szertartás, annyira imádom! A cél, hogy úgy kapj ízletes, sült libamájat, hogy a súlyából ne veszítsen! Már most elkészítheted ezt a finom farsangi fogást, hiszen így lesütve sokáig eláll! Ha mondjuk a hétvégén buliztok, ezt már most elkészítheted, és mire a vendégek megjönnek, a zsírszag is kimegy a lakásból! Munkára fel!

Tovább olvasom »
pogácsa, sütés, vendégváró recept

Így süss tökéletes leveles tepertős pogácsát!

PP-Eletforma

A pogácsákkal úgy vagyunk, mint a népmesékkel. Mindenki hozzátesz valamit, vagy elvesz belőle, és a saját szájíze szerint formálja. Lehet, hogy ez a recept már ismerős, ám aki most kezdi a pogisütést tanulni, annak csakis ezt ajánljuk. Egyszerűen nem lehet elrontani! A kóstoltatás után a receptet sokszorosíthatjuk…

Tovább olvasom »
pogácsa, sajt, sütés

Ez a focivébé leggyorsabb leveles sajtos pogácsája!

PP-Eletforma

Pogácsát sütni sokan és sokfélét tudnak, ám a legtöbben a gyors és különleges változatokat szeretik. Ez most egy élesztő nélküli, szuper egyszerű, gazdaságos változat, melyet két focimeccs között is elkészíthetünk a vébé ideje alatt. Egy hibája van, hogy percek alatt elfogy, ezért célszerű mindjárt dupla adagban megsütni!!

Tovább olvasom »
pogácsa, sajt, sütés

Rózsi néni borulós sajtos pogácsája

PP-Eletforma

Van belőle tepertős, krumplis, túrós, vajas és sajtos, no meg még annyiféle, amennyit a fantáziánk elbír. Mert mindenki másképp csinálja – a pogácsát is. Ez most egy kicsit szépséghibás, de annál finomabb változata a sajtosnak. Derűre is borul…

Tovább olvasom »
kenyér, recept, sütés

Süssünk kenyeret hagyományosan és géppel

PP-Eletforma

Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen. Ügyelni kell arra is, hogy dagasztás, kelesztés és gyúrás közben ne kapjon huzatot a tészta. A tészta inkább keményebb legyen, mint lágyabb, legfeljebb hosszabb ideig kel meg. Sokféle ízesítővel, különböző lisztekből készülhet a kenyér.

Tovább olvasom »
palacsinta, sütés, vacsora

Amerikai palacsinta

PP-Eletforma

Sosem értettem, hogyan lehet ezt reggelire megenni. Nálunk általában az ebéd második fogásaként, vagy az éttermekben előételként fogyasztjuk a palacsinta különféle változatait.

Tovább olvasom »
őszibarack, recept, sütemény, sütés, torta

Őszibaracktorta

PP-Eletforma

Nagyon finom az idei nyáron az őszibarack. Készítsünk belőle baracktortát! Ez a recept fél óra alatt elkészíthető. Nem mellesleg isteni finom. Jó étvágyat!

Tovább olvasom »
mákos-almás csigatészta, pizzás csigatészta, recept, sütés

Mákos-almás és Pizzás csiga tészta

PP-Eletforma

Tévedés, ez nem az a csiga. Ez tésztából van, és egy kis kreativitással már nem csak kakaósan és fahéjasan készíthető el. Többek között van édes: mákos-almás, barackos, és sós: paprikás, pizzás változata is. Most a mákos-almásat és a pizzásat ajánlunk. Felcsigáztunk?

Tovább olvasom »
húsvét, locsolóknak, recept, sütemény, sütés

Süss Mézesbárányt a locsolóknak!

PP-Eletforma

A legszelídebb húsvéti bárány a mézesbárány. Elvileg nem kell hozzá más, csak egy kis liszt, cukor, tojás és persze: méz. Méghozzá pontosan kiporciózva minden. Kell viszont hozzá némi nosztalgia, kedv, valami olyasmi, amivel megidézhetjük a régi ünnepi sütés-főzések világát, mázas edényekkel, gyúrófával, kenőtollal.

Tovább olvasom »
kenyér, recept, sütés

Mogyorós kenyér

PP-Eletforma

Sokféle lisztből és adalékokból süthetünk kenyeret. Most érdemes kipróbálni ezt a mogyorós változatot. Isteni finom! Mogyorós kenyérHozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 maréknyi mogyoró, 1 csomag szárított élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 csipetnyi őrölt kardámom mag, 1 csipetnyi őrölt fahéj, 2,5 dl tej, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj.  

Tovább olvasom »
kenyér, kenyérsütés, recept, sütés

Különleges kenyér receptek

PP-Eletforma

A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.

Tovább olvasom »
konyha, otthon, recept, sütés

Különleges sütemény körtéből

PP-Eletforma

A magyar konyhában kevés olyan sütemény recept van, amihez körtét lehet használni. Ez a francia recept ráadásul az egyik érdekes példa arra, hogy a fűszereket – jelen esetben a borsot – nem csak a megszokott módon lehet használni.

Tovább olvasom »
meggy, muffin, recept, sütés

Csokis meggyes muffin -Luca lányom kedvence

PP-Eletforma

Luca lányom négy és fél éves, és szinte minden vasárnap megköveteli, hogy süssünk együtt muffint. Nagyon szereti, de leginkább a játék a lényeg, nem az evés. Bár jó húsban van, meg kell hagyni. Imádja kinyalakodni az olvasztott vajas csokit. Én is szeretem készíteni, mert gyors, egyszerű, még mosogatni sem kell nagyon, és a végeredmény fenséges!

Tovább olvasom »
főzés, grill, konyha, otthon, receptek, sütés

Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit

PP-Eletforma

Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.

Tovább olvasom »
főzés, konyha, otthon, palacsinta, recept, sütés

Alföldi rakott palacsinta

PP-Eletforma

Ebben a nagy hőségben palacsintát sütni? Öngyilkosság mondják sokan. De mit tegyek, ha ezt kívánom és az egész családom így van vele. Már másnaponta sütök, gyümölccsel lezárva az evést. Jó étvágyat Önöknek is! 

Tovább olvasom »
csirke, főzés, recept, sütés

Ördöglánycsirke recept

PP-Eletforma

Ez az ókori eredetű, római étel igencsak látványos és finom. Az étel neve (olaszul pollo alla diavola) állítólag onnan eredeztethető, hogy egy ördöglány találta ki, no és „pokoli kellékek”, parázs meg füst kell hozzá.

Tovább olvasom »