sonka

borjúcomb, prosciutto, sonka, zsálya

Saltimbocca

Kandikó Éva

A saltimbocca olaszul annyit tesz: ugorj a számba. Hagyományosan borjúhúsból készül, és nem kell hozzá, csak néhány jó minőségű alapanyag. S ha ez mind megvan, már ugorhat is a szánkba a csodás sült hús.

Tovább olvasom »
húsvét után, maradék, sonka, újrahasznosítás

Mi legyen a húsvéti maradékkal?

Kandikó Éva

Sajnos akár parasztsonkával kényeztettük magunkat húsvétkor, akár kötözött sonkát vagy főtt tarját vásároltunk a húsvéti asztalra, minden évben eljön a pillanat, amikor látni sem bírjuk már a füstölt húst. Egyszerűen eltelünk vele, ami nem is csoda, hiszen tojással, kaláccsal körítve nem túl gyomorbarát étel a füstölt hús.

Tovább olvasom »
hidegtál, húsvét, sonka, tekercs, torma

Tormakrémes sonkatekercs

Kandikó Éva

Az a jó a húsvétban – többek között -, hogy sokféle ételt kínálhatunk az ünnepek alatt, van időnk végigkóstolni valamennyi ilyen tájt szokásos finomságot. Retró ételnek számít ez a tormakrémes sonkatekercs, de a nagy klasszikusok fénye sosem kopik meg. Jó minőségű alapanyagokat használva soha meg nem unható fogást készíthetünk belőle. 

Tovább olvasom »
húsvét, kötözött sonka, sonka, tarja

Így válassz húsvéti sonkát

Kandikó Éva

Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Tovább olvasom »
bacon, hagyma, kukorica, sonka

Kukoricás, sonkás leves

Kandikó Éva

Az angoloknak van egy ételük, a chowder (ejtsd: csóder), ami egy igen tartalmas, sűrű leves, a mi fogalmaink szerint már-már főzelék. Most sonkával és kukoricával próbáljuk ki ezt a laktató fogást.

Tovább olvasom »
muffin, póréhagyma, sajt, sonka, sós muffin

Sós muffin tízóraira

Kandikó Éva

Ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet? Elkészíthetjük sósan is, így szaftosabb húsok remek kísérője lehet, de könnyen magunkkal vihetünk néhányat belőle munkahelyi ebédnek, tízórainak.

Tovább olvasom »
leveles tészta, sonka, sonkás roló, sörkorcsolya, vendégváró

Sonkás roló

Kandikó Éva

Mindig jó, ha nem kéznél egy csomag készen kapható leveles tészta, mert akkor ilyen vendégváró falatokat is el tudunk készíteni, ha úgy hozza az élet, hogy vendégeket kell hirtelen fogadnunk.

Tovább olvasom »
karaj, paprika, sonka, töltött karaj, zsálya, zsebes karaj

Zsebes karaj Czakó Marianntól

PP-Eletforma

Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna,  pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.

Tovább olvasom »
borjú, francia konyha, Napkirály, sajt, sonka

A jó öreg Cordon Bleu, ahogy Márti barátai szeretik

László Márta

Lehet borjúból, csirkemellből, pulykából is készíteni ezt finomságot. A lényeg, hogy ez egy sajttal, sonkával töltött rántott hús. Bármennyire is szeretjük mi, magyarok a panírozott enni valókat, ezt sem mi találtuk ki, hanem egy francia szakácsnő az udvarban. A legenda szerint a Napkirálynak annyira ízlett, hogy kék szalaggal jutalmazta a derék asszonyt. Annak idején ez volt a Michelin-csillag! Ezt a finomságot a pápai Villa Classicában kóstoltam!

Tovább olvasom »
joghurt, kuglóf, sonka, tészta

Pizzakuglóf – Jucus konyhájából

Krajcsó Judit

Igazi hibrid! A formája kuglóf, az íze kissé a pizzára emlékeztet, az összetevői meg kicsit ez, kicsit az. Tény, hogy valami fantasztikus sonkás-sajtos-sós sütemény lett a végeredmény egy pohár tea vagy egy pohárka vörös bor mellé. Pompás vasárnapi hangulatfokozó!

Tovább olvasom »
foci, reggeli, sajt, sonka, szendvics, vacsora

Agglegényszendvics

László Márta

Ezt a recept rém egyszerű! Nyilván ezért kapta az agglegény nevet. Anyukámtól tanultam a dupla vajas trükköt, és mindig bejött! Javaslom, kínálj hozzá paradicsomot, paprikát!    

Tovább olvasom »
csokifigura, élelmiszer, húsvét, kereskedelem, sonka

Ötvenen túl jobban szeretjük a sonkát!

László Márta

2015-ben többet költöttünk húsvéti édességekre, sonkára, mint korábban, igaz ebben benne van az áremelkedés is – ezt mutatják a GfK háztartások fogyasztását monitorozó ConsumerPanel adatai. Elsősorban a hipermarketekben vásárolunk, mert egy helyen széles kínálatból választhatunk.  

Tovább olvasom »
bor, Bujdosó Pincészet, Dél-Balaton, fortély, főzés, gasztronómia, sonka

Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra

László Márta

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.

Tovább olvasom »
ananász, olasz étel, pizza, sajt, sonka

Hawaii pizza – az örök kedvenc

László Márta

Első pizzámat egykori lovagomnak akartam megsütni. Nem sikerült. Akkoriban még nem lehetett ennyiféle szakácskönyvet kapni. Mondta is az anyukám, hogy ennek ellenére ne főzzek olyan szakirodalomból, amit egy focista írt… Nos, a pizzatészta azért nem sikerült, mert a derék aranylábú az élesztő felfuttatásához nem cukrot, hanem sót javasolt… 5 adag élesztő ment tönkre, mire telefonos segítséget kértem egy hajószakács barátomtól, aki nem nevetett ki, és megsúgta a titkot…

Tovább olvasom »
hajószakács, Kunst Gábor, pizzatészta, sajt, sonka, sör

Ahogy Márti csábít: finomság pasiknak a meccshez és a sörhöz

László Márta

Ez a recept akkor jön be igazán, ha szereted a pizzát. Az alapja ugyanis az olasz kiválóság tésztája, de a töltelék ezúttal nem “hűtőszekrénytakarításból” ered. A hagyományos eljárással ugyanis darabokra hullana szét. Nos, itt egy meghökkentőnek tűnő módszer, amit még egykori barátomtól, a hajdani kiváló hajószakácstól, Kunszt Gábortól tanultam. Örök hálám érte!

Tovább olvasom »
körte, ősz, saláta, sonka

Őszi pikáns körtesaláta

PP-Eletforma

Tudtad, hogy a körte vérkeringés-szabályozó, vízhajtó hatású, megelőzi a fogszuvasodást és a nyelőcsőrákot? Többféle finomság készíthető belőle, mi most egy pikáns salátával dobjuk fel a napodat. Önállóan vagy sült húsok mellé is tálalhatod.

Tovább olvasom »
fogyókúra, gasztronómia, muffin, recept, sonka

Fogyózz muffinnel!

PP-Eletforma

Egyél mindent, de mértékkel! Most egy olyan finom nassolnivalót ajánlunk a két főétkezésed közé, amilyennel felesleges kalória bevitel nélkül csökkentheted az éhségérzetedet! Itt a sonkás muffin!

Tovább olvasom »
muffin, oregánó, sonka

Sonkás muffin

PP-Eletforma

Maradt még a húsvéti sonkából, de valami változatosságra vágysz? Akkor semmiképpen se dobd, ki, mert van egy remek muffin receptünk! Valószínűleg nem fogod megvárni a következő húsvétot, hogy újra megsüsd.

Tovább olvasom »
húsvéti recept, saláta, sonka

Egy kis különlegesség húsvétra!

PP-Eletforma

Ebben a nagyon finom, üde salátában minden benne van, ami a húsvét szombatján az asztalra kell. A füstölt fürjtojás és a tormás-mézes öntet ugyan megkülönbözteti, különlegessé teszi, de mindenben megfelel a hagyományoknak. Ha ezt is az ünnepi asztalra tesszük, biztos, hogy egyedivé varázsoljuk vele ezt az amúgy is kicsit furcsa, télbe érő tavaszi ünnepet.

Tovább olvasom »
ananász, saláta, sonka

Ananászos sonkasaláta

PP-Eletforma

Aki már hetek óta csak a húsvéti sonkára gondol, az most nagyon fog örülni, ennek a könnyed salátának. A sonkát némi zöldség és gyümölcsök közé rejtettük, a ráhangolódás miatt. Ugyanez a recept nagyszerű lesz majd ünnep után is a sonka maradékaiból.

Tovább olvasom »
recept, sonka, tojás

Sonka- és tojásmaradékok újrahasznosítása

PP-Eletforma

A nagyböjt időszaka után túl vagyunk ismét egy nagy „evés-ivás ünnepen is. Előfordulhat, hogy túlméreteztük az adagokat, és most nem tudunk mit kezdeni a maradékokkal. Ha unjuk már enni a hagyományos formában, kidobni meg luxus lenne, van néhány jó ötletünk a sonka- és tojásmaradékok „újrahasznosítására.

Tovább olvasom »
húsvét, recept, sonka

Narancslekváros sült sonka

PP-Eletforma

Akik már unják a hagyományos főtt sonkát, azoknak ajánlunk most egy ínycsiklandó változatot, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. A különlegesen pikáns sonka főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül.

Tovább olvasom »
húsvét, húsvéti sonka, sonka, vásárlás

Milyen húsvéti sonkafélét vásároljunk?

PP-Eletforma

A magyar háziasszonyok a húsvéti füstölt szezonáru bőséges választékával találkozhatnak a boltokban. A sokféle elnevezés közötti eligazodásban, a címkén szereplő szakszavak értelmezésében, a minőség és az ár összefüggésének megértésében élelmiszer-biztonsági szakértők nyújtanak segítséget.

Tovább olvasom »
Csirkemell sonkában, recept, sonka, zöldségágyon

Csirkemell sonkában, zöldségágyon

PP-Eletforma

Gyakorlott háziasszonynak kb. 50 perc, kezdőknek 1 óra.

De higgyék el, megéri, mert

–        nagyon finom

–        a sonka ellenére könnyen emészthető

–        és nagyon egészséges a zöldség köret miatt

Vendégváró fogásnak is kitűnő, mert különleges és elegánsan tálalható!

Tovább olvasom »
húsvét, recept, sonka

Tanácsok a húsvéti sonka elkészítéséhez

PP-Eletforma

A hétvégén már itt a húsvét, ezért a hagyományos húsvéti ételek hozzávalóit: a sonkát, tojást, a bárány vagy a csirke-és nyúlhúst sem árt időben megvásárolni. Az előkészületekben a legnagyobb odafigyelést mindig a sonka főzése igényli. Ezt már előző napon, kapkodás nélkül, a tojásfestéssel együtt elintézhetjük.

Tovább olvasom »